Liigutame pappi, 2

Nonii, nüüd on II pensionisamba raha ära paigutatud. Ei hakanud siin midagi uut leiutama, võtsin juba tuttavaid asju ja üritasin natuke sektorite vahel ära jagada ka. Seega Kaku II samba hetkeseis:
* IBM (IT) – ca 1/5
* Lockheed-Martin (lennukid, sõjatehnika, küberturve) – ca 1/5
* AT&T (telekommunikatsioon) – ca 1/5
* Tallinna Sadam (transport) – ca 1/5
* Silvano Fashion Group (riided) – ca 1/7
* Baltic Horizon Fund (kinnisvara) – väike jupp, lisanduv raha läheb esialgu sinna

Seega üsna konservatiivne ja selge dividendiorientatsiooniga valik. Kõige rohkem tekitab küsimusi AT&T, mis on küll maailma suurim telekommunikatsiooniettevõte, kuid teatas (sinder, just peale minu põhikonto ostu) dividendi vähendamisest järgmisel aastal ning kukkus sealt alates ligi 10%. Aga praegu maksab veel hästi, ära müüa jõuab alati ja vahel vaadatakse otsuseid ringi ka – eks järgmisel aastal näeb.

5 mõtet “Liigutame pappi, 2” kohta

  1. mina olen coinide peale jäänud, kuna ma nii vähe investeerin eurosi kusagile, et lausa aktsiaid ja muid väärtpabereid ei jõua osta, sest nende tulubaas on SAMUTI üliväike ja inflatsioon on jube vaesemale investorile.

    küll aga soovitan neile, kes tahavad koine hoida, siis peab olema kindel, et ikka salajane võti on sinu arvutis, mitte kellegi firma arvutis. + BACKUP
    (Nagu näiteks pangal on sinu konto ja tema on tegelik sinu raha omanik, sest nad suudavad selle peatada, varastada ja arestida.)

    bitcoin, litecoin ja selle samaväärsed on tehtud nii, et sinu aadress on sinu oma ja kamandada saad ainult sina, sest keegi teine seda ei saa (ja kui sured, siis võtad surres selle endaga kaasa…. kui sa ei tee muidugi ajalist skripti, mis teeb ülekande lapse aadressile) Tegelt piisab salajase võtme avaldamisest lapsele / õpetad lapsele salakeelt ja hiljem ta saab selle keelega võtme kätte. Näiteks printer on seadistatud nii, et kui sa oled KUTU ja pole 77 päeva printerit puudutanud, siis printer läheb akudest tööle (mul on kuumtöödeldav printeripaber) ja prindib salakeeles salajase võtme välja..

  2. Nojah, neid asju saab eri viisidel teha. Krüpto eeliseks on jah privaatsus.

    Aktsiate tulubaasi osas ma muidugi vaidleks vastu – siin loetletud USA ettevõtted on ikka üsna suured ja teenivad hästi, eestlaste omad on jah maailma mõttes väikefirmad. Ratsa rikkaks lihtinimene ei saa, inflatsioonist käivad ikka üle küll (USA suurfirmade aktsiate dividenditootlus jääb 3-5% kanti, turu pikaajaline trend on siiski ka tõusev). Ja tänapäeval on pea kõigis pankades (ja muudes finantsettevõtetes) olemas võimalused osta aktsiaid jupikaupa (mina seda aga ausalt öelda pole proovinud).

    Eks siis näeb, kumb enne finantsvabaduse kätte saab. Peaks olema mõlemat teed pidi võimalik. 🙂 Mind huvitab naljaviluks ka see, kui kiiresti ma tolle 16% kasumini jõuan, milleni senised torunäpud paarikümmet aastat vajasid…

  3. dogecoini tõus algusest praeguni on 15000%, see aasta 500%

    kaevandamine on mõtekas ainult uute coinide jaoks, mille hind on ka nulli ringis..

    pensionifondist raha välja võtmise tulemusi näeme meediast

  4. Raha väljavõtmise tulemusi näeme paraku küll (PIK-i kasutamise valis ilmselt üsna väike osa inimesi). Üks suur probleem on ilmselt selles, et üsna suure arvu inimeste jaoks läheb päris suure tõenäosusega edasi nii:
    * võeti raha välja (ja kaotati juba 20% tulumaksuna).
    * pandi ilma kodutööd tegemata mõnda tuttavalt kõlava nimega Eesti ettevõttesse – aga neist suurema osa hinnad on hetkel börsil räigelt üleval, erandiks ehk on vaid Tallinna Sadam.
    * mingi aja pärast järgneb paratamatult turukorrektsioon (maakeeli hinnalangus) ja ehmunud kodanik näeb aktsiates näiteks 25% miinust.
    * kodanik ütleb paar neljatähelist sõna, nendib “järjekordset kottisaamist” ja müüb kogu kupatuse kahjumiga maha. Tulemuseks on päris suurest osast rahast ilmajäämine.

    PIK on selles mõttes üsna teistmoodi asi, aga eeldab inimeselt aega ja viitsimist asjaga tegelda ning paraku ka mõningaid eelteadmisi investeerimisest (soovitavalt ka turust, kus ta toimetada plaanib).

Kommenteerimine on suletud