Sada eurot

Lugesin üht iseenesest sümpaatsetki, aga natuke naiivset, koolikirjandi moodi lugu – kusagil blogis või FB-s oleks see täiesti omal kohal, aga ei saa hästi aru, miks see oli ERR-i portaali pandud.

Autor käib läbi enamiku sotside tüüpilisi jutupunkte (vähemused unustas ära). Mõne asjaga võiks mööndustega isegi nõustuda (vaesust tuleb Eestis kindlasti vähendada ja säästev eluviis on kasulik igaühele), mõne asjaga absoluutselt mitte (maalidele supiviskajad paneks ilma pikemata kuuajasesse šokivangistusse – ilmselt see  tooks päris paljud ökoterroristihakatised maa peale tagasi).

Aga miks üldse sellest kirjutada – mõtlema pani see lõik:

“Ma lubasin endale 18-aastaselt, et ma ei kavatse olla oma elus vaene. Ma otsustasin olla jõukas, võimeline ennast ise ära majandama, ettevõtlik. Olen seda lubadust iseendale ka pidanud. Minu turvatsoon pangakontol on sada eurot (varem tuhat krooni). Sellest allapoole jääv kontojääk tähendab mulle külmasaanud kartuli tunnet.”

Sada eurot ei ole ju väike raha. Selle eest saab isegi praeguste hullude hindade juures poolteist paagitäit bensiini või päris korraliku nädalase toidukorvi. Aga jätta see n.ö. konto alampiiriks?  Ma ei tea, kas kirjutajal on olemas nn mustade päevade rahavaru või III pensionisammas (investeeringutest rääkimata). Aga isegi juhul, kui need on olemas (milles pigem kahtlen), ei ole see hea idee.  Ning sinna otsa tuleb artiklis kohe üsna tüüpiline sotsialisti joru.

Tundub tänapäeva Eestis kuidagi sümptomaatiline: inimesed, kelle rahaga ringikäimise võime on küsitav, jagavad näpunäiteid maksusüsteemi osas. Ja paraku ei piirdu see seltskond sotsidega.

3 mõtet “Sada eurot” kohta

 1. Meenutab just seda videot:
  https://www.youtube.com/watch?v=14Qy8aZqR40

  100 eurot peab kasvama 100 000 siis ehk veel. Aga kui sotsid on (oli kunagi kindlasti) reformikatega koostöös, siis tulebki sotsreform. Igale inimesele 100 eurot kontole ja olemegi 5 rikkama riigi seas.

 2. Video kohta selgitusi. Et siis lapsed on seal toredad ja rõhu asetaksin laulu ja selle pealkirjale.

  Aga 100 eurot võib olla suur investeering (kui inflatsioon seda ära ei söö) – mis on väike samm inimesele, on suur hüpe inimkonnale..

 3. Laulu tekstist on kahjuks raske aru saada, pidin selle teksti eraldi välja otsima. Aga see laul on suhteliselt leninlik küll. 😛

  100 eurot võibki olla suur investeering (näiteks enda harimisse või kellegi abistamisse) – aga sel juhul tuleb see investeerida. Tegelikult on isegi “päris” investeerimist võimalik sellest alustada. Praegusel juhul aga oli küsimus selles, et nii madala reservitaseme hoidmine ei ole vastutustundlik käitumine (mis siis, kui tulebki päris abivajaja ja palub seda 100 eurot?) – ja kui sama inimene samas artiklis räägib sellest, et maksusüsteem tuleb ringi teha, siis tulebki täpselt see laul välja. “Kui ei anna, võtan ise, paksema ja suurema”… Ehk “mina olen totu ega viitsi säästmise ja enda arendamisega vaeva näha – aga kui hätta jään, siis tuleb teistelt raha ära võtta ja mulle anda”.

Kommenteerimine on suletud