Hirmus asi

Ei, juttu ei tule Kuldsest Triost (“Nurgas seisid saapad ja see hirmus asi ka”). Tuli hoopiski mõte, et näis, millal tänapäevased suursallijatest võuklased J.R.R. Tolkieni ära keelavad.

Ega see lihtne ei saa olema. Lisaks suurepärasele kirjanikule on see vana ju terve (arvuti)mängudežanri – RPG-de ehk (enamasti fantaasiamaailmadega) rollimängude – sisuline alustala. Aga see tema maailm on võuklastele ilmselt ikka täiega vastuvõetamatu.

Hakkame peale sellest, et eksisteerib keegi Eru (alias Ilúvatar), kes on kogu asja käima tõmmanud ja juhib seda ka edaspidi (tegelikult koos terve seltskonnaga, kelle ta aga samuti esmalt lõi). Tõsi, asi olla toimunud Kalevala stiilis, kokkulaulmise teel, aga kogu kupatus on mõnedele ilmselt ikka häirivalt religioosne.

Ilmselt eelmisest tulenevalt on selles maailmas hea ja kuri. Tegelased pole kummagi külge naelutatud (selles mõttes on rollimängude alignment samm Tolkienist eemale – vt näiteks Túrin Turambari või Maeglini), kuid on olemas õige ja vale ning ka valikuvabadus neist kumbagi valida. Ning erinevalt võukluse arusaamast ei saanud haldjate keskel kasvanud Aragornist haldjat, orja ja lindpriina kasvanud Tuor võeti viimaks Valinoris haldjate sekka ning sisuliselt jumalikust keskkonnast pärit Saruman lõpetas üsna kurval viisil.

Siis on olemas – Eru hoidku – nii koledad asjad nagu rassid. Tõsi, seda terminit kasutab Tolkien ise vähe ja jäik rassijaotus on pigem hilisem RPG-de teema. Aga on Esimesed ja Teised ning hiljem veel muudki. Erinevatest värvidest ärme parem üldse räägi.

Naised on naised ja mehed on mehed – alates Valinorist ja lõpetades Kääbiklaga. Soolist võrdõiguslikkust on Tolkienil tegelikult (eriti oma ajastu kohta) märkimisväärselt palju – ilmselt kõige eredam näide on Galadriel. Ja on olemas ka Éowyn, kes Angmari kurja kunni – kes oli kindel, et ükski mees teda ei tapa – mättasse lõi. Aga paraku on selles maailmas sugu selgelt binaarne ning neid, khm, teistmoodi tegelasi seal kah ei ole. Ei kõlba kuhugi, ütlevad võugid.

Aga vähemalt on Tolkien mõõdukalt roheline. Haldjad viljelesid (võlusõrmuste abil) üpriski keskkonnasäästlikku eluviisi, kääbikud kasvatasid suuri kõrvitsaid ning Saruman sai Raudlinna äraläbustamise eest entidelt vitsa. Ainult va päkapikud ajasid röövkapitalismi – ent nad äratasid Morias sellega balrogi üles ja said Mäealusel endale Smaugi kraesse. Gretale võiks see täitsa peale minna.

Tegelikult ma muidugi loodan, et võuklased jäävad viimaks ikkagi marginaalideks ja Keskmaa lugusid saab rahus edasi lugeda.

10 mõtet “Hirmus asi” kohta

  1. Disneys on juba ammu transsooline, kuid nüüd jõuab uude star treki samuti transinimene.

    Tuleb sul klassikalisi filme ja raamatuid koguda ja kindlasti on see vähenev trend. Paljud teleseriaalid palkavad endale transsoolisi, see on jätkuv trend.

    Eestil oleks mõistlik panna okse ämber busside ja avaliku kohtadesse, et mõni traditsioonilise mõtteviisiga inimene saaks ennast tühjaks oksendada.

    Kuid tõsiasi on see, et see transsoolise nähtus on ülevõimendatud – lapsi saavad ikka mees ja naine. Ja seetõttu on ristiusu inimesel üks kannatus lisaks, paljude kannatuste seas.
    Mine vaata parem, kuidas Ameerikas vihatakse inimesi, kel on teine naha värv ja kes on COVID viirusekandja. Ja muidugi tapetakse transsoolisi samuti. Uus vihkamine juures.

  2. Klassika kogumine on hea idee. Ehkki mingil määral tehakse asjalikke asju ikka veel ka tänapäeval – näis, mismoodi Hollywood peale uute Oscarite reeglite jõustumist välja hakkab nägema. Rollimängud hakkasid umbkaudu WoW tulekuga samuti püüdlikult korrektsemaks muutuma (hea ja kurja asemele tekkisid “osapooled” jne).

    Okseämbrit pole vaja. Inimestest on kahju, aga ju peab igaüks omad vitsad ise kätte saama. Valikuvabadus töötab mõlemat pidi.

  3. Riigikogu liige ei tohiks oma valijaid üles kütta. Üks asi on, et kas valida abielu nagu ta oli aastasadu või meedias kupatada geid rootsi.
    https://poliitika.postimees.ee/7088285/izmailova-helme-ohutab-viha-enda-riigi-inimeste-vastu

    Tegelikult on vaja naistel ja lastel mitte lubada valima (eestis 16 a.) minna. Siis ka geid ja homoaktivistid ei saaks valida või ei leia nad koolist valijaid.

    Tuleks ka poistel eraldi kool teha ja tüdrukutel eraldi. Siis tuleks veel tuleriidal nõidade põletamine lubada ja katoliiklik kasvatus sunniviisiliseks teha. Siis saab EKRE oma tahtmise…
    See objektiiv.ee on puhtalt keskajaline vihakõne ja kasvatusportaal..

  4. Vähemalt osaliselt segregeeritud haridussüsteem on päris hea mõte. Kasvab vähem peale neid ullikesi, kes tõsimeeli usuvad n+1 soo olemasolu.

    Mis Rootsi saatmisse puutub, siis isegi arvestades meedia pahatahtlikku kirjaoskamatust (“Rootsi” vs “Rootsis”) oleks vana Helme võinud vait olla (paraku ei olnud see esimene kord). Selgelt halva meelsusega meediakanalile ei ole kellelgi mingit kohustust intervjuud anda.

    Aga homoaktivistid ise hoolitsevad igati selle eest, et rahvas neist halvasti arvaks. Viimati Vabaduse platsil toimunud tsirkus oli hea näide. Muide, “homofoobia” tähendab paanilist, irratsionaalset hirmu inimeste (homo nagu homo sapiens) ees – seega on see seltskond juba Kirki ja Madseni aegadest tegelnud teadliku mõisteväänamisega. Võrdluseks: venelaste “geniaalsel” leiutisel, “russofoobial” on vähemalt esimene pool korrektne – mõlemal mõistel on ühine joon aga see, et irratsionaalse hirmuga ei ole seal mingit pistmist, mitte keegi (isegi EKRE mitte) ei karda paaniliselt geisid. Ühine on ka see, et “ne ljubiš, suka?” ei tööta mitte kummalgi juhul.

  5. Ma ikka tahan, et homod saaksid tänaval jalutada ja värvilisi lippe lehvitada. Sest see on inimvabadus. Seega olen pigem sots.

    Samas võiks hoida abieluseadus selline, mida enamus rahvast tahab. Seadusesse tuua eelis, et abielu on mehe ja naise vahel. Võib-olla oleks PAREM kui anda kirikuõpetajatele ÕIGUS ametlikult inimesi paari panna ka ilma, et riik peaks tegema de jure.

    Samas ka olen selline sots, kes tahaks et ei oleks asi nii nagu prantusmaal, kus moslemite pilapilltide pärast õpetajal pea maha võetakse.
    Ma ei usu, et viha mingi lahenduse leiab. Pigem tuleks sellised Mardid valitsusest minema ajada (kuid see on rahva enda otsustada valimise teel=)

    Seega olen kindel, et EKRE partei ei saavuta rahu. See oleks nagu maa matsid oleks linna tulnud piima maha ajama.

    Parim lahendus oleks keegi, eks saaks ka selle homode vihkamisele piiri panna. Või tapame kõik poisid ja tüdrukud ära, kel on omasoo ihalemise tunnus.
    Tuleriidale. Ja vägivald kasvab keskaja tasemele..

    EKRE valijad on idioodid. Ühegi vihaga ei saavuta seda ja ka nõidade põletamine ei aidanud. Ka see hullumaja tablet ei aita.

  6. Neid kommentaare lugedes pean soovitama peeglisse vaadata. See ei ole praegu küll EKRE, kust see pime viha pritsib. Ja seda ka laiemalt Eesti ühiskonnas (viimati nähti seda sealsamas Vabaduse platsil).

    Võrdõigusvolinik on meil Eestis tühi koht – selle asemel, et tegelda reaalsete abivajajatega (kasvõi see sell, keda ma Kundas vaatamas käin – hooldekodudes on iseenda hooleks jäetud puuetega inimesi küllalt; teine suur grupp on muidugi vanurid), tegeleb tema parema meelega ühe igati heas toitumuses inimgrupiga, kellele lihtsalt meeldib teisi provotseerida (või nagu netikeeles öeldakse, trollida).

    Jah – kui kusagil lastakse töölt lahti kokk või ehitaja ainuüksi selle eest, et ta gei on, tuleb asi kohtusse anda (samamoodi ka näiteks liikumispuudega programmeerija puhul). See eripära ei mõjuta tema tööoskusi ega -võimet ning vallandamine on seetõttu pahatahtlik jonn, mille eest võib karistada. Kui aga seesama kokk hakkab nõudma õigust tööajast paraadil käia või patseerida restoranis ringi mingisuguse šokeeriva väljanägemisega, on hoopis teine asi.

    Eestlane on ajalooliselt tegelikult äärmiselt tolerantne elukas. Siinkandis on aegade jooksul nähtud igasuguseid tegelinskeid ja kõikvõimalikke arusaamu. Nagu aga ka kõikvõimalikud usukuulutajad (sh nii vana aja misjonärid, punase aja partorgid kui tänapäevased võuklased) on näinud, hakkab ta mistahes ideede jõuga pähemäärimisele vastu – või kui seda ei saa, manab ametlikus olukorras kohustusliku näoilme ette ja selja taga irvitab seda hullemini. Seega ma soovitaks aktivistidel tuurid maha võtta ja näidata, et ollakse lihtsalt normaalsed inimesed – siis on lootust ka suhtumise muutumisele.

    Ehk ongi asi selles, et meile on võuklus imporditud suuresti Ameerikast, ent sealsed mallid siin lihtsalt ei tööta. Abielureferendum oleks jäänud üsna kindlalt olemata, kui ei oleks olnud oravaid ja nende ülbet soperdamist ühe teatava seadusega.

  7. Eks see vabadus ole üks vaba asi. Pigem eelistatakse ikka tagasi orjusesse minna. Mart Helme ja tema pimedad valijad käsikäes.

  8. Selle viimatimainitud kohtumise jaoks peaks vana Helme esmalt peaministriks saama (mida ilmselt ei juhtu, Martinit seevastu tulevikus ei välistaks) – peaministrid reeglina kohtuvad riikide tasemel enda kolleegidega.

    Hüpoteetilise kohtumise korral on aga ta Moskvas suursaadik olnud ning ilmselt pidanud kohtuma piisava hulga isiklikult antipaatsete inimestega. Iga täiskasvanud ja normaalsete piduritega inimene suudab ajada tööasju ka endale vastumeelsete inimestega.

    Pigem on see küsimus juba selliselt esitatuna näide sellest, kuidas mõned igal pool tonti näevad ja lahtistest ustest sisse murravad.

  9. Rassiviha on eriti tunda just EKRE valijate ja liikmete poolt. Pärnus oli hea näide, kuidas EKRE liige blokeeris vikerkaare kogumise siseruumis ära.

    Poolaga võib ühte patta panna. Mart Helme lõi juba esimese tee, et geid mingu rootsi – seega geivaba tsoonid võivad tullagi eestisse.

    Mart Helme saab presidendiks kui sotsist ja keskerakoonast valijad lähevad EKRE poole üle.
    Ja ka peaministriks.
    Ma ei välista midagi. See oli ju ka üllatus kui EKRE sai koalitsiooni. Pigem läheb Jüri Rattal kehvasti kui ta valesi otsusi tegema hakkab. Kes teda enam peaministriks tahabki..

Kommenteerimine on suletud