Veebistuudium?

Tuli kutse ühele üritusele, mille kava on [L] siin.

Iseenesest ju täiesti asine Microsofti koolituspäev. Ja mitmed nimed kuuluvad kahtlemata asistele inimestele. Ometi jääb miski häirima.

Ajalooliselt on “Microsoft” ja “veeb” ühes lauses tähendanud suurt probleemi – veebilehti, mis avanevad või on täismahus loetavad ainult Internet Exploreri -nimelise (mitte eriti taibuka) brauseriga.  Jah, see olukord on viimastel aastatel paranenud. Kuid ometi ei ole ligipääsmatud ja ebastandardsed käkkveebid kuhugi kadunud ning 90% neist (konservatiivne hinnang) on tehtud Microsofti platvormi kasutades.

Firmapõhises koolituses pole  midagi halba, kui seda ausalt ka sellisena serveeritakse. Pealkirjades on näha mõisted ASP.NET ja IE9, kuid kus on HTML5 ja CSS3 (mis on märksa selgemalt veebi tulevik)? Rääkimata vabadest alternatiividest nagu Ogg, Gnash ja SVG… Kus on standardite ja ligipääsetavuse teema? Nii tehakse taas kord ilusaid ja uhkeid asju, mille nägemiseks on tarvis hunnikute viisi kindla firma tarkvara.

Ma ei karda seda, et seal rääkivad Jaagup ja Heiki käkkveebe toodavad. Kardan neid, kes selle koolituse läbivad.

2 mõtet “Veebistuudium?” kohta

  1. Suurte firmade nagu Oracle, IBMi ja Microsofti suhtes kipun ikka ettevaatlik olema. Sest kole kergesti tuleb seal ütluse “meil tehakse nii” asemel välja “alati tehakse nii”. Samas mingi lahendus tuleb igasugu vahendite puhul kokku nuputada, olgu see siis oma jalgratas või abitükkide abil kokku pandu.

    Kui 2006ndal esimest korda Microsofti veebivahenditega kokku puutusin, siis oli seal jah vaikimisi versiooniks HTML 4 koos mõningaste apsakatega. Aga alates Visual Studio 2008st näidatakse/kontrollitakse küllalt viisakat XHTMLi, nii et selle üle väga poriseda ei saa.

    HTML 5 pole julgenud veel eriti ei kasutada ega õpetada, sest nagu aru saan, siis selle ametliku standardina välja tulekuni läheb veel päris mitu aastat aega. Mõningaid tükke uuemad brauserid toetavad. Aga näiteks mul siin vanas masinas näiteks Firefox 2.0.0.4 mis tõenäoliselt ei hakka kunagi HTML 5st midagi teadma. Sama lugu CSS 3ga.

    OGG, SVG ja Gnash lähevad pigem heli, pildi ja animatsioonide valdkonda, mis on mu meelest “lihtveebi” ehk andmebaasiliidestega võrreldes suhteliselt omaette maailm. Neist vähemasti keskmisega paistab mul täiesti tegemist tulema. Harilikku veebi vist veel Flashi/Flexi/Gnashi vahenditega teha ei peeta veel viisakaks?

    Ligipääsetavuse koha pealt tuleb mul tõenäoliselt millalgi sinu materjale uurima hakata 🙂 “Lynxiga loetav” on mulle arusaadav määrang, aga rohkemat kuigi palju veel ei tea …

  2. Jaagup: minu materjalid ei ole niivõrd põhjalikud – soovitaks pigem WAI lehte http://www.w3.org/WAI . Seal on ka kõvasti linke igasugustele abivahenditele, millega saab veebi ligipääsetavust testida. Aga esmane standard on ikkagi vana hea W3C validaator: http://validator.w3.org .

    Aga jah, selle suurfirmade asjaga olen nõus. Ka käesoleval juhul poleks jõrisema hakanudki, kui asja nimi oleks olnud “Microsofti veebitehnoloogiad” vms. Vanarahvas ütleb: iga l*** kiidab oma p**** , firma peabki enda tegemisi reklaamima. Kurjaks läheb aga siis, kui ta ennast Ainsaks Õigeks Viisiks kipub pidama.

Kommenteerimine on suletud