Õiges suunas

… aga vist mitte päris piisav.

LHV saatis teate, et langetab uuest aastast välisaktsiate ostmise hinda. Eraisikul on kuni 50K hoidmine tasuta ja kõik üle selle 0,01% kuus, ostmine-müümine on 11 eurot alla 1000 EUR ostul ning 0,14% (min 14) üle selle.

Selge liigutus õiges suunas (ja hästi ajastatud, arvestades pensionireformi ja üldist investeerimistuhinat) – aga esialgu vist natuke ebapiisav. Probleemiks on piltlikult öeldes nende kahe suusa ristiminek.  LHV ise on seminaridel soovitanud hoida soetamiskulu alla 1% – praegu tuleks selleks osta vähemalt 1400 eest (päris tavainimesele on see liiga palju, veidi n.ö. edasijõudnumad saavad hakkama), siis aga tuleb too 50 000 piir üsna ruttu vastu. Näiteks 100k puhul on kuutasu 5 eurot kuus ehk 60 aastas ja kasvab sealt edasi – ütleks, et lihtsalt hoidmise eest tibake liiga palju (arvestades seda, et kliendi ressursid on panga käeulatuses ning tänapäevase “itistatud” väärtpaberikonto hoidmisele tegelikult ju erilist ressurssi ei kulu). Minu jaoks on sama häda ka Kasvukontol, mida LHV tavainimesele lihtsa valikuna soovitab – lihtne küll, aga veidi liiga kulukas.

Kui tahta sellest tõelist “laiatarbekaupa” teha (arvata on, et Balti aktsiate tehingutasude kaotamine aasta alguses oli samm, mis kliente juurde tuues aitas LHV praegusele tõusule tublisti kaasa), tuleks võtta seda 1% piiri allapoole, “edasijõudnute” jaoks aga oleks vaja 50K piiri tõstmist. Aga ehk tulevad teised pangad konkureerivate ideedega välja (Balti aktsiate tehingutasud kadusid just Swediga kembeldes), siis võiks juba täitsa mõelda. Euroopast on mõte käinud Norrasse vaadata, millalgi võiks ka üle ookeani proovida minna. Ja praegu tuleb LHV-d väikesest jorinast hoolimata tunnustada.

3 mõtet “Õiges suunas” kohta

 1. Pangad on minevik. Mul saab DeFi peale pannes coinide eest 10% PÄEVAS.
  1000 euri pealt 100 euri ja lisaks kui coini hind ise tõuseb.

  On ka stabiilseid coine, mis on suhtes 1 usa dollar või 1 euro. Aga ega euro ja usa dollari suhe kogu aeg muutub ja siis saab miinuses juurde osta ja kui usa dollar plussis on maha müüa ja vahekasu uude ringlusse panna.

 2. Nojah, mina ei ole sellesse maailma roninud, seal peab väga hästi teadma, mida teed – muidu võib ropsuga paljaks jääda. Aga tore ju, kui seal hästi läheb. Ma ise jään ilmselt aktsiatesse, vaatasin siin neid Norra variante (stabiilse ja naftariigina on see ilmselt üks viimaseid kohti, kuhu mõni suurem SHTF jõudma peaks).

 3. Kindlasti tuleks palju aega võtta ja uurida neid bitcoine ja kõiki muid. Soovitada ei oska, sest intuitsioonid ja tähelepanekud ja kogemused on liiga isiklikud.

  Kuid paistab, et facebook saab oma libra krüpti messenseri varsti ja libra ei sõltu enam facebooki organisatsioonist.
  Pakun, et 13 eurosenti hakkab maksma ja väga ei tõuse ja lange, sest kapitaliga hoitakse samal kursil.

Kommenteerimine on suletud