Hästi öeldud

Peeter Espak kirjeldab ERRi arvamusloos seda, kuidas Eesti humanitaarteadus maailmas levinud vasaklollustega kaasa jookseb. Tuleb arvamusega nõustuda ning lisada, et seis ei ole oluliselt parem ka mujal, sh tehnikaaladel.

Kui humanitaare kollitab (autori tabava paralleeli järgi) isand Saalomon Vesipruul, siis tehnikainimesi pigem tema naabrimees Jaan Tatikas – ainult et paekivi ei püüta muuta mitte enam sealihaks, vaid mõneks moodsamaks olluseks, Beyond Meatiks näiteks. Ja Tatika “Gallewi-Boegg”, millega ta katuselt alla sõitis, kasutaks tänapäevases versioonis kindlasti juba roheelektrit ja tehisaru – ehkki lõpptulemus jääks muutumatuks.

Väga hästi on välja toodud ka see üha levinum resigneerumine – lolluste teelt eest äraastumine nendega võitlemise asemel on kindlasti lihtsam ja üksikisiku puhul ka tervislikum. Tulemus muidugi sellest ei parane.

Mõnda aega kestab see 1985. aastaga sarnanev seis ilmselt veel. Aga nagu vasakpoolsus on senise ajaloo järgi alati ämbris lõpetanud, nii jõuab see ka sel korral sinna ükskord niikuinii.

4 mõtet “Hästi öeldud” kohta

 1. Kui sul oleks 1000 BTC walletis, siis kas sa loeksid seda teemat või arvaksid üldse mingist rohepöördest midagi?
  Ma arvan, et sa lähed sinna, kus sul oleks parem elada ja mugavam. Kas eestis kuskil või eestist välja. Ilmselt sa igapäevaselt loenguid ja õppetöösi ei viitsiks enam kontrollida. Võib-olla mõnikord teha loenguid, et aju ära ei sureks.. Mingi 10 000 BTC-ga kaalud sa üldse, et kas võiks midagi ise ära teha – mingi IT firma teha ja kindlasti ostad sa mitu mootorratast.

  Maavärinad ja üleujutused toimuvad ikka. Lihtsalt natuke rohkem inimeste tagajärgede tõttu. Jääajal ei mõjutanud inimene seda, kuigi jumal võis seda inimese pattulangemise tõttu tekitada.. Vana Testament kirjeldab Jumala masendust inimeste vastu. Juudid ootavad siiani Jeesust.. ise aga eksivad USA, oma toetaja vastu. OK. USA on mitte kõige targem, kuid USD on ka kõige kindlam FIAT raha. Bitcoin on muidugi maailmakindlam krüptoraha. Seniks kui ta on ikka sama kõrge või kõrgem. OK. Monero on muidugi maailma privaatsem. Samas kui USA-l oleks nutti, siis USDC ja USDT-ga paremini soodustada enda USD ja seelleläbi ka BTC arengut. Praegu jookseb kõik DUbaisse.

  1. Selle esimese poole osas – ma vaikselt liigun sinnapoole (mitte küll krüptorahaga). Eestist välja (elama) ei kipu, kui siin päris lolliks ei keerata. Ülikooli võiks ka mingi koormusega jääda (jällegi, kui seal teatud lollustepiiri ületama ei hakata). Mitut ratast ei ole esialgu vaja, piisab ühest. 🙂

   Aga just need peaksidki arvama, kellel on ressursse. USA-s tundub vasakule ärakeeranud ülikoolidesse mõistuse kojutoomine rikaste vilistlaste ja nende sponsorluse (või selle ärakadumise) abil täitsa töötavat. See, et padurikas Elon vasakpoolikute poolt kaaperdatud Twitteri ära ostis ja sellest X-i tegi, näib ka kokkuvõttes positiivne olevat. Ilma Mark Shuttleworthita ei oleks Ubuntut – OK, päris Ubuntu teeb viimasel ajal veidrusi, aga tuletised töötavad ka.

   Krüptoraha osas ma kaasa ei räägiks, aga sellega olen nõus, et USA on (praegu veel) siiani maailma majanduse alustala. Iisrael mängib rahvusvaheliselt tulega küll, aga nende vaatenurgast on see ilmselt õigustatud. Väike parandus: juudid ootavad siiani Messiat (ehk sisuliselt jumal-kuningat – kristlaste jaoks oli selleks Jeesus Kristus, juudid teda ei tunnistanud ja ootavad edasi).

   Dubai kohta arvaks, et see on nagu Hiina – või NEPi-aegne Nõukogude Venemaa. Lubatakse soodsat ärikeskkonda ja kiiret raha, naiivikud ja aferistid jooksevad kokku, pappi voolab ja mõned saavad rikkaks ka. Mingil hetkel aga ütlevad šeigid, et mäng on läbi (seal on teatavasti absoluutne monarhia) ja vaip tõmmatakse alt ära. Aga see on lihtsalt enda arvamus. Mina sinna ei roniks.

 2. Eks kõik riigid hakkavad veel bitcoini kasutajaid ja monero kasutajaid piinama rohkem ja rohkem.
  Varsti pannakse kasutajad tuleriidale ka. Põletatakse ära.

  Soodapead on ju võimul.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga