Mida ja milleks

Investor Märten Kress on maha saanud vist ühe parima artikliga, mida Eestis investeerimise teemadel seni loetud on.  “Eneseteostus, hea tervis ja head suhted” – ikka üsna täppi pandud.

Paar mõtet siia juurde:

* Need kolm eespoolmainitud punkti kõlavad tegelikult väga sarnaselt Linuse seadusega (täpsemalt selle teise sõnastusega) – ja ka Wozniaki valemiga. Kõik need on omakorda Maslow’ püramiidi tuletised.
* Kirjutaja on pihta saanud olulisele momendile – loeb mitte üksnes lõppsiht, vaid ka teekond (ise sain selle selgeks juba enne investeerima asumist, traditsiooniliste võitluskunstide kaudu).  See “sa oled juba võitnud” on suurepäraselt esitatud.
* Eneseteostuse osas tooks juurde veel küsimuse: mida head selle rahaga tehakse. Huvitaval kombel on päris paljud tõeliselt jõukad inimesed sellele pihta saanud ja tegelevad lisaks ärile ka heategevusega. Ja see ei tohiks olla lihtsalt mainekujundus, vaid midagi sinnapoole.
* Mõelda võiks ka selle üle, mis saab siis, kui meie aeg täis saab.  Üks tuttav ütles hiljaaegu “Surilinal taskuid ei ole” – tõsi, see oli öeldud tagamõttega, et igasugune mammonakogumine on kahtlane äri. Aga põhimõtteliselt on see väga hea punkt ja tasuks mõelda, mismoodi jätta endast jälg maha nii, et meie kogutu võiks ka peale meid midagi kasulikku teha.

Aga kokkuvõttes ikka “väga viis” kirjutis. Muuhulgas ehk aitab see natuke ümber veenda neid, kelle jaoks raha on ikka veel aprioorselt Paha Asi ning igasugused äriinimesed ja investorid kõik puha pätid, kaabakad ja vargad (olgem ausad, kunagi kaldusin ise kah sinnakanti). 🙂

 

7 mõtet “Mida ja milleks” kohta

 1. Suurel Rahal on üks kindel omadus: SAAD KUULSAKS!!
  Esimene on maksuamet ja teine on ajakirjanikud ja reporterid.
  Kolmas on sugulased.
  Kui selle kõigega toime tuled oled juba terve ja rikas.

  Kui äkki rikastud, siis loeb juba eelnevalt elatud elu kvaliteet.

 2. Väga meeldiv postitus DividendInvestori poolt. Tema jutust eesti finantsblogijate suunas ma saan isemoodi aru. Meil ei ole peaaegu üldse selliseid blogijaid, kes on teekonna koos numbritega kirja pannud, saavutanud eesmärgi ja siis asja rahulikult võtnud.

  Välismaa finantsvabaduse foorumites on selliseid päevikuid või blogisi kõvasti rohkem. Sellised tavalised inimesed, kes on teekonnal olnud aastaid 10-15, ja saavutavad ka siis finantsvabaduse tavalise palgatööga. Kauboi kappab vastu päikeseloojangut, lõputiitrid…

  See viimane lõik, see on vist paratamatus. Kuidas see tsitaat oli… kes ei ole noorelt sotsialist, sellel ei ole südant, kes on vanalt sotsialist, sellel ei ole mõistust.

 3. Bill: nojah, mina olin päris lapsena isegi kommunist (ca 6-10 aasta vanuses, kui järjest enam-vähem kõik kodus olevad tolleaegsed raamatud läbi lugesin ilma samas mõistmata, kui palju saasta tollal nendesse sisse pandi). 🙂 Põhikooli lõpuks oli juba aru pähe tulnud.

  Aga see vabalt võtmise võimalus sõltub ilmselt mitmest asjast. Kas ühiskond on juba nii küps, et suudab rahasse rahulikult suhtuda, või on alles uusrikaste ajastu. Kas seadused reguleerivad omandit mõistlikult – on võimalik rikkaks saada ja samas ei ole arutuid palgalõhesid. Ideaalis võikski nii olla, et inimene teeb endale elu jooksul ise piisava pensioni, ilma et peaks koonerdama ja laste arvelt kokku hoidma.

  Vaba: eks ta nii kipub olema küll, vähemalt Eestis. See on ikka toosama eespoolmainitud uusrikaste ajastu lõpufaas – siinmail läheb ikka veel normaalse, täiskasvanud ühiskonna saavutamisega aega.

 4. Siia sobib lisada üks samateemaline tsitaat ühest väikesest komöödiast nimega “Two Weeks’ Notice” (Sandra Bullocki ja Hugh Grantiga; hiljuti jäi kordus-TVs ette) Seal ütleb Sandra Bullocki mängitud võuktibist jurist (“woke” ei olnud filmi tegemise ajal sellise terminina olemas, aga see tegelane on suht täpselt sinnakanti) rikka mehe helikopterist NYC panoraami vaadates: “Mida kõike annab teha unistuste ja rahaga!”. Ehk seesama südame ja ajude teema, mõlemaid on vaja.

 5. Need suuremad kommunistid just ajasid kapitali taga. Volga ja isiklik suvila ja 4 toaline korter. Mõned ordenid suure isamaasõja eest ja kast pudel viina.

  Ma suht vaikne. EI ole kapitalist ja ei oma autot. Kapis on ainult üks pudel konjakit. Ja ordenid puuduvad.

  Olen pessimist ja nutikell juhib minu tervise näitajaid. Ma ei viitsi midagi, arvuti teeb töö minu eest.
  Sularaha pole ammu näinud ja kõik on kuidagi elektrooniline.

  Elekter on vahel börsil suht odav, siis saab elatud!! Me kuulame kõik reformierakonna sõna ja saame 5 kõige rikkama riigi kodanikuks.

 6. https://aave.com/
  Siin on võimalus teenida ka stabiilse coini pealt, minu lemmik on USDT, intress stabiilselt 12%

  Miinimumi ei ole ja coin ei kṏigu meeletult. Väga meeletult ei pane.

  Tänapäeva nutividinad kontrollivad tervist väga täpselt, mul on unetsükkel erilise kontrolli all. Uni on tähtis.

 7. Eelmise teksti kohta siis täpsemalt. Isiklikult ei ole, kuid ühes teises oli intress küll 12 % sees. Ja hoidsin kuu aega.
  Ma neid veebihoidiseid eriti ei poolda. Mul on kindel rakendus ja..
  samas smart-id ma ei usalda. id-kaardi abil maksmist küll.

Kommenteerimine on suletud