Mõtlemapanev

Juhtusin ETV pealt vaatama rootslaste telesarja “On meie aeg” (Vår tid är nu).  Vaatasin ja imestasin tüüpe, kes endale Rootsis elades Mao Zedongi pilte seinale kleepisid ja sotsiaaldemokraate(!) pisargaasitasid – kas nii siis minnaksegi heaoluühiskonnas lolliks?

Olgu, sarja tegevuse ajal ei olnud Rootsi veel täiesti heaoluühiskond, aga sõjast jäid nad puutumata ning sealtkandi elu oli ikkagi märksa kergem kui enamikul muul Euroopal. Ja samasuguseid tainaid oli omal ajal muidugi kõikjal läänemaailmas (kõige kurikuulsamad ehk olid RAFi omad Saksamaal), selle kõige tulemusi aga võib nendes maades näha siiamaani.

Kui mõelda, milliseid probleeme samal ajal siinpool raudset eesriiet lahendama pidi, siis näib asi küll eri planeetidena. Nii et paradoksaalselt tuleb loota, et meil siin elu liiga põhjamaiselt heaks ja igavaks ei muutuks…

APDEIT 09.02: panin toakoristamise kõrvalt teleka mängima ja sattusin nii ka järgmise osa peale. Üksnes kahe osa järgi otsustades tekib huvitav küsimus: nähtu põhjal on tegu ühe parima seni nähtud marksismi- ja kommunismivastase sarjaga, aga kas see oli tegijate eesmärk? Tänase Rootsi järgi võiks arvata, et seal, kus mina näen lurjust, näevad mitmed sealpool kangelast…

5 mõtet “Mõtlemapanev” kohta

  1. Kahjuks on kogu euroopas selline nagu rootsis. Lennart Meri ja teised tegid vea, et euroopasse tahtsid.

    Oleks võinud olla eesti kroon ja nato ning eu-st ametlikult eemale hoiduda. Vähemalt soomlaste moodi lihtsalt natoga koostööd teha.

    Aga kui kommunistid-uusärikad meie riiki juhtisid (kallas ja teised endised kommunistidest ärikad) ja lasid läbi eesti raha pesta ja müüsid ka oma pangad rootsi ja taani rahapesijatele, siis ma ei imestagi millegi üle..

  2. Siin võiks meenutada üht väga tabavat lauset: inimene võib olla kolmest kaks – tark, aus või kommunist. Rootsi film rääkis ausatest kommunistidest. Sina räägid siin tarkadest kommunistidest.

Kommenteerimine on suletud