1986

Just selle aastaga hakkavad vaikselt paralleelid tekkima. Veel on enamik eesti rahvast resignatsioonis ega näe võimalust ise midagi ette võtta, samas ärksamad juba liigutavad ja 1987 oma fosforiidisõja ja Alo lugudega pole enam mägede taga. Ent võimulolijad on samavõrd omas mullis ja ametlik meedia sama pugejalik ja nüri nagu tookord.

Eile tuli tuhandeid inimesi Tallinna kesklinna kokku ja kõndis läbi vanalinna – asja ulatusest saab aimu näiteks LHV foorumist. Ametlik meediakajastus piirdus paari riigitruu paskvilli ja mõnesekundilise vaatega AK uudistes, mis pealegi sulatati kokku pildiga natuke ebaõnnestunud “kontraüritusest”. Sellest viimasest on tegelikult kahju: telekast vaadates tundus see iseenesest tore kontsert, aga paraku sattusid Maarja, Ott ja Rannap seekord omamoodi tanki. Ja ehkki kaameratöö üritas vaatajate arvu siluda, oli selgelt näha kordades väiksem inimeste arv kui seal teises kohas.

Näis, mida valimised toovad. Väga loota ei julge, aga tänase seisuga on vähemalt niipalju võimalik, et üks rahameeste poolt ülesupitatud imelik seltskond Toompeale ei jõua.

 

7 mõtet “1986” kohta

  1. Tšernobol. 1986.

    EKRE tahab tuumajaama eestisse. Võtta USAlt miljard laenu ja ajada välja pagulased ning nudiks teha vangla homod.

  2. Huvitavad punktid. Kõik on sellised, mille puhul tulemus sõltub sellest, kas asja tehakse arukalt või puupäiselt ja rahvast üle sõites (seda viimast on paar viimast valitsust teinud kuhjaga):
    * tuumajaam – elektrit on ju vaja. Põlevkivi saastab ja on keskkonnale ka muus mõttes riskantne (geoloogiline pool). Taastuvenergia kõlab paberil ilusasti, aga ei näe küll võimalust, kuidas sellega kogu või isegi suur osa energiavajadusest ära katta (samas tuleb seda mõistlikul määral kindlasti edendada ja seda on õnneks natuke isegi tehtud). Venemaalt elektri ostmine on nagu süstla otsas istumine. Seniks, kuni ei ole välja mõeldud täiesti uusi puhta energia allikaid, on korralikult hooldatud ja kontrollitud tuumajaam tõenäoliselt üks paremaid lahendusi.
    * miljard laenu – konkreetse kaitsevõimekuse ülesehitamiseks (õhu- ja tankitõrje, miinid, sissisõda, linnalahingu- ja snaiprivõimekus, suuremate NATO vägede kiire vastuvõtmise võime) ei ole üldse halb idee. Kui see aga läheb rehepapi stiilis vasakule, siis on muidugi kuri karjas.
    * pagulased – illlegaalid tulebki välja saata ja siia vastuvõtmine peab olema kontrolli all. Siia lihtsalt ei mahu palju inimesi ja oma rahvas peab olema esimene prioriteet. Kui tööjõudu on puudu, tehke nii, et kalevipoegadel oleks põhjust tagasi koju tulla. Immigratsioon lahendusena on alati sarnane tolle tuntud püksipissimise näitega (ja seda nii Aafrika, Araabia kui idasuunal). Aga jällegi: kui asi läheb kõigi teistmoodi inimeste väljaajamiseni (k.a. siia tõepoolest õppima tulnud tudengid ja Dave Bentoni moodi tegelased, kel selgelt siin oma koht olemas), siis on see kurjast.
    * viimane punkt – oluline erisus on “vangla” – paadunud retside (eriti vägistajate) keemiline kastreerimine pole maailmas üldse uus asi. Mõnel juhul on seda taotletud inimeste endi poolt. Kõigi, khm, violetsemat sorti kodanike “nudimine” oleks taas kurjast – õnneks ma ei ole sellesuunalisi avaldusi siinmail kusagilt kuulnud.

  3. Kas biodiiselgeneraatorid ja suvel päikeseenergia ei sobi? https://www.jspower.co.uk/products/bio-diesel-generators
    Eestlane oli kõva kanepi ja rapsikasvataja, tuleks lubada ka rapsi ja muid biodiisli jaoks vajalike taimi kasvatada ja keelata naftaärikatel asju tuksi keerata.
    Praegu just ongi nii, et naftaärikad keeravad biodiiseltootmisjaamad tuksi.

    Igal juhul peaks EKRE ka vaatama kõiki alternatiive.

  4. Sellega suht nõus. Siiski (nagu juba ütlesin), ei kujuta päris hästi ette, et selliste asjadega KOGU energiavajadus ära katta õnnestub. Loomulikult tuleks seda soodustada, võtta maha kunstlikud piirangud ja kasutada nii palju kui võimalik ja mõistlik. Aga sellest ei pruugi üksi piisata.

  5. Ilmselt mõtles Mart Helme seda tüüpi tuumajaama:
    https://www.nuscalepower.com/about-us
    SMR tüüpi tuumajaam(a) või isegi mitu sobiks küll, mida saaks transportida näiteks rekkaga või laevaga:
    https://www.nuscalepower.com/technology/fabrication-and-assembly

    Aga vaevalt me jõuaksime ületada 720MW tuumajaama ostu, sest eesti tarbib tippajal 1600 MW energiat.

    Seega vähesed tuulikud, päikese- ja biodiisel väiksemates linnades aitaks ehk üht tuumajaama ülal pidada (kui kivisöe jaamad seisma panna)..

  6. No midagi sellist kõlab ehk isegi mõeldavalt. Mul ei ole vähimatki taastuvenergia vastu (eriti väiksemates-kaugemates kohtades), aga nagu ütlesin, eeldab see ilmselt midagi kõrvale.

    Kust see 1600 MW info pärineb? Huvitav oleks teada, saaks edasi uurida-mõelda.

Kommenteerimine on suletud