Väike teade sõpradele

Kui keegi peaks kunagi tahtma Kakule süüa pakkuda, siis igaks juhuks teavitus –  tavalist leiba-saia, pastat, pitsat, õlut jms asju, milles leidub rukist, otra või nisu, ei tohi va linnule enam anda (õnneks on olemas ka erivariandid, kus neid – või õigemini gluteeni-nimelist ollust –  pole). Esialgu sügiseni, aga võib juhtuda, et ka edaspidi.

Aga positiivse poole pealt on endiselt in näiteks liha, riis, puuviljad,  punane vein ja šokolaad… 🙂

10 mõtet “Väike teade sõpradele” kohta

 1. Ray: Jep. Kusjuures esialgu suht naljakalt: vereanalüüs ei näita, biopsia näitab “pooles vinnas”. Esialgu pandi seega katseaeg.

 2. Mõtlesin, et eitea, mis juhtunud. Ei ole harjunud „Jora“ kaudu suhtlema. Ei kippu ega kõppu. Rõõm kuulda, et kõik läheb nagu tavaliselt. Tähendab normaalselt.
  Peatse kohtumiseni. Kõike head.

 3. Kui vereanalüüs ei näita, oled seega viimasel ajal viisakat dieeti pidanud ilmselt. Tubli.
  Mul on mõningane hulk sellise probleemiga inimesi tutvuskonnas ja kuna ma kipun sageli sattuma söögitegija rolli on mul kogemus vastavate toitude valmistamisega 😛 Eks siis teab arvestada, kui juhtubki, et EIK-i inimesi enda poole “töö- ja aruteluväljasõidule rohelisse” organiseerin 😀

 4. Ray: tänud 🙂

  Aga kui asjaga rohkem kogemust, siis olen tänulik igasuguste vihjete eest näiteks väljas söömise kohtade osas (eriti n.ö. normaalsema hinnaklassi poole peal – esialgu pole veel rahapada leidnud, et seal veebisaidis viidatud Peppersacki või Olde Hansasse ronida).

 5. Eestis seda kommet veel ei ole, aga näiteks Helsinkis oli väga meeldiv, et enamus menüüdes oli kenasti “[G]-luteeniton” ära märgitud…

  Kui Tartusse satud, siis Vildes peaks inimesed kenasti kohandama toite (kui kogenud ettekandja/koka otsa satud), kui ütled neile, et gluteenitalumatus on… Ühele püsikliendile tegid nad isegi päevapraadide osas erandeid ja vahetasid nt. kastme välja, kui see jahu sisaldas 🙂

  Aga muidu on ikaldus jah, isegi hiinakad, mis muidu tunduvad olevat suht süütud selles osas – riis, tärklisepaneering jne. – kasutavad ju igal pool sojakastet ja neis on suures enamuses justnimelt nisugluteeni lisatud :S

 6. Rosso-nimeline puhmet Sikup(R)illi keskuses annab täitsa gluteenivaba pläga, pitsat kah. Hinnaklass selline… ülemise otsa keskmine. Menüüs kenaste ära märgit ja puha.

 7. Murit: tänud, seda olen kuulnud jah. Nad pidid oma värki kaerast tegema – kaer on senise info kohaselt suur vaidluskoht. Et kas seda kannatab süüa või ei. Osa ütleb üht, osa teist.

 8. Kaeraga on see häda, et siinmail ei viitsi keegi eriti vaeva näha ja siis käib see samadest masinatest läbi mis nisu ja rukis ja oder jne. Tulemuseks… gluteenijääkidega saastunud kaer. Kui leiad korralikku, kvaliteetset ja puhast kaera, siis see ei sisalda gluteeni.
  (nagu öeldud, pikaajalised kogemused :P)

Kommenteerimine on suletud