Pordugaalias Porduliinas

Niih, Kakk lendas nädalaks lõunasse. Vabanduseks on osaleda nädal aega [L] IP WISDOM -nimelises europrojektis ning kantseldada koos kümnekonna teise õppejõuga viit eestimaist ja hirmsat hunnikut muumaiseid tudengeid. Asi toimub Portugalis Porto linnas (kui keegi pealkirjast veel aru ei saanud).

Kohalelend läks kenasti. Taas teenis plusspunkti Lufthansa korraliku teeninduse – ja ka tasuta antava korraliku õlle – eest. Tallinn-Frankfurti otsal pakutud jupp kitsejuustupitsat oli üks parimaid seniproovitud lennukitoite (Frankfurt-Porto seevastu serveeris üsna väsinud juustuvõileiva).

Võrreldes varemnähtud Lissaboniga on Porto paraku tublisti lõunaeuroopalikum – päris pealkirjas vihjatud porduvärki veel kohanud ei ole, aga muud veidrat küll. Asi algas juba metroost, millega lennujaamast hotelli tuli rännata – see on siin üsna ebaloogilise ülesehitusega (muuhulgas sõidab kolm-neli liini oma kümnekonna kilomeetri ulatuses kõrvuti). Kui kolleeg Toomas poleks vastu tulnud (tänud!), siis oleks orienteerumine omajagu aega võtnud.  Hotellis on sama tunne kui oli viimati Brightonis – väga uhke numbrituba, aga asjade paigutamiseks pole kuigivõrd ruumi (või käiaksegi nüüd Euroopas nii, et ostetakse iga päev uus paar sokke?). Õnneks on olukord siiski natuke parem kui Inglismaal.  WiFi on toas olemas ja isegi kaabliga võrk toimib, kuigi ilmselt käivad mõlemad läbi sama (suht aeglase ja umbes) ruuteri.

Päris töö algab esmaspäevast, seetõttu saime laupäevahommikul natuke linna vaadata. Peale väikest ringkäiku kesklinnas tekkis kreisivõitu küsimus: kuidas võiks tõlkida portugali keelde meiemaise võõrtermini “pohhui”…? Igatahes vaatas see päris paljudest kohtadest üsna varjamatult vastu.

Pilte tegin vana Pentaxi seebikaga, need lähevad pärast Kakkr’isse üles. Praegu ainult paar asjakohast jäädvustust.

Tondiloss Porto südames
See maja asub Porto peaväljaku ääres. Tallinnas võib sada häda olla, aga ilmselt sellist sissevisatud akendega umbluuhoonet meil Vabaduse väljaku või Raekoja platsi servas ette ei kujuta.

Linnapuhastaja...
Porto tänavad on ausalt öeldes lõunamaiselt räpased.  Ilmselt on keegi sellest ka teada andnud, igatahes on ühele tädile antud käsk midagi ette võtta. Tädi võttis siis suure puhuri ja puhus kogu sodi süstemaatiliselt kõnniteelt sõiduteele autode vahele… Äkki on ka Portos Keskerakond võimule saanud?

Katuseremont a la MacGyver
Portos elab ka MacGyveri hingesugulasi. Vaat milleks kõik üks korralik maalriteip võib hea olla…

Nii et esmamuljed linnast on üsna kahetised. Meeldiv kliima, ilus loodus ning kindlasti vaieldamatult paks kultuurikiht, millega kohalikud kahjuks üsna hooletult ringi käivad. Ja kuna seda p-tähega asja nii palju on, siis pole ka väga ime, miks siinkandis “Kreekat tehakse”. 🙁

Aga et esmamuljed väga nutused ei jääks, panen lõppu ka ühe ilusa vaate linna läbivat Douro jõge ületavalt raudsillalt:

Vaade Douro jõele

3 mõtet “Pordugaalias Porduliinas” kohta

  1. Mulle Porto väga meeldis, kui ma seal mingi aeg tagasi käisin (2007, pakun), mulle ilmselt selline rahulik boheemlus natukene sobib, eriti, kui see on ajaloolisse kastmesse kastetud, tekib niisugune ajaloolise jätkuvuse printsiip. Kui raha oleks, siis investeeriks sinna kinnisvarasse, ostaks mingi ajaloolise maja ja teeks korda… Puhuriga tädisid muide siis ei olnud, kui mina käisin, järelikult areng on (kui nad veel avastavad, et saab panna tänavapuhastusauto tööle, mis selle puhuriga tädi puhutud rämpsu ära imeb, siis saab eriti suurepärane).

    Kuid kõige naljakam oli, et ma mingil hetkel ütlesin oma itaallasest kaaslasele, et “näed, mulle natuke meenutab Tallinnat üheksakümnendate alguses” ja tema hakkas naerma ja ütles “näed, mina just mõtlesin, et nagu Napoli seitsmekümnendate alguses”. Seega, ma ütleks pigem, et “lõunaeuroopaliku boheemluse muuseum”. Kreekas pole käinud, aga Itaalia ja Hispaania poolt vaadates on ikka “minevik”, mitte üldistus.

  2. No minu mälu järgi on hispaanlastel “poohhui” väljendamiseks lausa omasõna olemas – “manjana”

  3. Oudekki: muide, ma nimme ootasin seda tänavapuhastusautot. Oleks see olemas olnud, siis oleks süsteem olnud veidi naljakas, aga toimiv. Kahjuks seda ei aga ei tulnud… Ja nagu järgmisest sissekandest lugeda, siis jätkub toda “a mul…” -asja ka mujale.

    Hillar: hispaanlastel jah, aga Kakk on Pordugaalias ju. 🙂

Kommenteerimine on suletud