Näe, välja ütles

Eile autoga koju sõites rääkis raadiost üks tähtis euromees, muuhulgas ka sellist asja (vabas refereeringus): jah, jäeti jah lõunaeurooplased kontrollimata ja tehti sellega vigu. Nüüd tuleb kõvasti kärpida. Meie inimesed on sellega harjunud, aga seal ei saa seda päris niimoodi teha, sotsiaalne plahvatus tuleb liiga suur.

Esmase reaktsioonina ütlesin Kaks Kõva Sõna (tammepakk ja raudbetoon). Siis aga mõtlesin – hea vähenalt, et esialgu mõni lapsesuu ELis toimuva (lõunaeurooplased ei kavatsegi teiste kukil elamist lõpetada) välja ütleb.

Tegelikult muidugi saeb Nero va viiulit edasi.

3 mõtet “Näe, välja ütles” kohta

 1. Millised lõuna-eurooplased ja kelle kulul? Kreekas poliitiline eliit, oma rahva ja tõesti, saksa, inglise ja prantsuse hoiustajate kulul. Aga kas mitte pangad ei peaks maksejõulisust kontrollima? Ja kui ei kontrolli ja annavad halbu laene, kas need ei peaks pankrotti minema? Saksa, inglise ja prantsuse pankurite lollusi ei ole vaja lõuna-eurooplaste kaela kirjutada. Itaalia? Suurem osa võlgu on oma riigi kodanikele. Ise elavad enda kulul.

  Ja muide, Itaalia on G8 riik. Itaalia kuulub maailma suurimate majanduste hulka. Itaala on mitmete ja mitmete asjade peamine eksportija Euroopas ning ka kogu maailmas. Kes kelle kulul?

  Kui keegi kellegi kulul elab, siis ma kardan, et need riigid, kellel on flat tax 🙂

 2. Ootoot…

  Kas Kreekas võttis 13. ja 14. kuupalga ka politiline eliit? Kas eliit laamendas tänavatel ja hakkas iga väikese liigutuse peale streikima? Tavakreeklane oli täitsa rahul, et tema juhtoinad end Euroopa rahaliitu valetasid (“keedetud” andmetega) ja noilesamadele saksa ja prantsuse pankadele mütsi silmadele tõmbasid – kuni välk sisse lõi…

  Itaalia kohta näeme lähiajal, kel õigus oli. 🙂 Ja kuuldavasti on prantslased kah samasse ooperisse minemas.

  Ja Euroopas olen ausalt öeldes piisavalt ka ise ringi rännanud, et mitte lõunaeurooplastega sama rahakotti jagada tahta. Romaani rahvaste ja kreeklaste ellusuhtumine on lihtsalt liiga teistsugune.

  Soomlased ütlevad “maassa maan tavalla” ja omas kodus võiks igaüks nii elada, nagu tahab – aga mitte siis, kui tal teistega sama rahakott on. Seetõttu oleks minu jaoks selgelt sobivam rahaliit selline, mis hõlmaks Briti saari, Kesk- ja Põhja-Euroopat ning asisemaid Ida-Euroopa riike. Kreeklased võiks kodus kommunismi aretada ja omaenda rahvale statistikaga kärbseid pähe ajada.

 3. Oot, kreeklased streikisid just sellepärast, et valitsusest mõni hankis juba kolmanda kaatri, aga ehitustöölistel ei ole ei puhkuseraha, ei aastalõpuboonuseid (ja tingimused on nii koledad, et umbes 50% on immigrandid, suures osas illegaalid, kellel on vähem valikut), kreeklased nõudsid valitsuselt majanduspoliitikate kohest muutmist. Nagu näha, õieti tegid. Muide, ma ei saa aru, miks Kreeka 13. inimestele ette jääb, aga USA jõuluboonus ei jää? See on sisuliselt täpselt seesama asi. Ja kui hästi järele mõelda, siis neid boonuseid ikka pakutakse paljudes teisteski riikides.

  Aga pank, mis ei suuda läbi näha, et mingi ühik talle puru silma ajab laenu saamiseks, peabki pankrotti minema, turumajandus on lihtsalt selline. Pankade töö peabki olema seda hinnata – ja veelkord, Kreeka makseraskused ei olnud mingi suur saladus. Aga seni, kuni pankur saab kindel olla, et “küll keegi ikka suured prohmakad mulle kinni maksab” – antud juhul siis EL tööline, siis ignoreeritaksegi.

  Aga Itaalia osas, ma mõtlen, et kui sellest praegusest valitsusest lahti saaks (maffiale ma iseseisvat valuutat ei usalda), siis tegelikult ei olegi liirile tagasipöördumine eriti paha mõte. Itaalia isiklikust seisukohast. Euro seisukohast, ma kardan, et kui Itaalia ja Hispaania loobuvad, siis on euroga ka halvasti…. Seega, EL seisukohast oleks ilmselt mõistlik euro üle tugevam poliitiline kontroll sisse seada, praegu see puudub hoopiski.

  Mis puutub romaani rahvaste ellusuhtumisse, siis Itaalias ma tunnen ennast rohkem kodus, rohkem “oma”, kui üheski teises riigis, kus ma viibinud olen. Just selle “terve mõistuse” ja “kõrge professionaalsuse” hindamise pärast. Ega ilmaasjata ei ole “made in Italy” aastakümneid väga kõrge kvaliteedi näitaja. Seda niisama ei saa.

Kommenteerimine on suletud