Helsinki Ülikoolis

Täna käisime TLÜ kolleegidega Helsinki Ülikoolis koostööks maad kuulamas.  Kaks autotäit rahvast, varahommikuse laevaga sinna ja hilisõhtusega tagasi.

Seminar möödus asjalikus õhkkonnas. Ehkki esialgu tundus soomlaste valdkond pigem TTÜs uuritava kanti, leiti pärast piisavalt kokkupuutepunkte. Ehk õnnestub mingi tõsisem koostöö püsti panna.  Kohapealse miinusena tuleb mainida, et kõik traadita ühendused olid lukus, erinevalt enamikust Eesti ülikoolidest. Ruumis oli üks töötav võrgukaabel, mis käis siis pidevalt käest kätte nagu parmude suitsupläru….  Isegi laevas oli toimiv WiFi olemas – VPNi kasutades sai töötada küll (tõsi, tagasi tulles oli laev rohkem rahvast täis ja võrk oli hirmaeglane).

Enne kojusõitu käisime linna peal jalutamas ja külastasime Zetori kõrtsi südalinnas – hästi pull koht, meenutab kuulsat sürrafilmi “Leningrad Cowboys Go America”. Pole ka ime, koha kujundajaks oli tollesama bändi esinumber Sakke Järvenpää.  Osa laudasid oli ehitatud ümber Zetori ratastraktorite. Menüü oli ajalehekujuline ja täis lollakate uudiste ja soome siseringinaljade  taha peidetud toidukirjeldusi (esikaanel oli Arto Isohätä -nimeline onu kalapirukat heitmas – umbes nagu Kanteri karikatuur). Võtsime õlled ja kamba peale rääbised praeleivaga – lauale toodi puust liud, kus olid leivad, võitops ja … ehe plekist konservikarp koos avajaga, kõik maitserohelisega üle puistatud. Karbi sisu – sprotilaadsed suitsurääbised – oli aga ülimaitsev.

Helsinki valmistub juba vappu‘ks ja ilmselt järgneb sealkandis mitu päeva hirmsat tinunni. Ülikooli kompleks igatahes pannakse poolest päevast lukku, nagu ühelt sildilt võis lugeda. Näis, mida siis sel aastal uudistest näha võib.

Aga kokkuvõttes oli asjalik käik.

5 mõtet “Helsinki Ülikoolis” kohta

 1. Arto Isohätä on vahva mees 🙂
  Kui täpid ära jätta, siis saab jaapani nime, mis vähemalt neti andmetel on üsna levinud…
  Näiteks on seal üks jazzkitarrist Shin’ichi Isohata.

  Muide, Zetori menüü on ka netist saadaval. Üsna omapärane lugemine.
  Kel soome keel ei meeldi, siis tagapool saab lugeda sama ka rootsi ja inglise keeles.
  http://www.ravintolazetor.fi/fileadmin/PDF/ruokalista.pdf

 2. Olen aastaid Helsinkis tööl käinud. Palju ei ole seal just ülikooli-rahvaga kokku puudunud, aga üht-teist olen kuulnud-näinud. See Vappu on sealsel ülikoolirahval tõesti üks aasta kõvemaid pidustusi. Aga on neil ka muid omapäraseid traditsioone. Näiteks Soome korporandid on hoopis midagi muud kui meie omad — käivad värvilistes tunkedes vms. (igaüks oma korp-i värvides), müüvad oma nalja-ajakirju jms..

 3. Tänud! Ma tegelikult mõtlesin seal olles millegi sihukese peale, aga kuna juhe käis külakorda, polnud aega otsida.

Kommenteerimine on suletud