Filmielamus: Tolkien

(Juba mitmes kord vaadatud, aga kirjutanud sellest veel pole.)

Mõnes mõttes on see film natuke sarnane “Bohemian Rhapsodyga”. Suures osas ajalooliselt täpne, mõned asjad on siiski nihkes – aga see ei muuda tervikpilti, kuna lugu on hästi jutustatud, film on hea ning mis peamine, peategelaste olemus on väga kenasti edasi antud.

Kohe esimestest kaadritest on näha, et soomlasest režissöör Dome Karukoski on selge fänn – avakaader ratsanikuga oleks võinud otse LotR triloogiast tulla, isegi pealkirja stiil on vist sama kui Jacksoni filmides. Haigena eesliinil sõpra otsinud ja kaevikus lamav Tolkien on äravahetamiseni sarnane ämbliku poolt salvatud Frodoga. Kõige ilmsem otseviide Jacksoni triloogiale on aga vist reamees Sam Hodges, Tolkieni lihtsõdurist tentsik Somme’i lahingus. Isegi nägu on sarnane, aga tegelaskuju on 100% Mängla Juss (alias Sam Gamgee).

Nicholas Hoult peategelase rollis on hea valik ja näeb samuti üsna originaalitruu välja, veelgi täpsem on aga tulevane pr Tolkien, Edith Bratt (Lily Phili tütar Collins). Lisaks peategelastele on aga loos kõvasti häid kõrvalrolle ja hulganisti pehmet huumorit.

Kõige otsesemalt kreisi koht on muidugi tragikoomiline “läks trumm, mingu pulgad ka”-stseen, kus just ülikoolist väljakukkumisest ning  pruudi käest teise mehega kihlumisest teated saanud Tolkien tõmbab õhtul nina põhjalikult täis, marsib viskipudeliga ülikooli õppejõudude maja akende alla murule, tuiab ja lällab seal (loomulikult aga tehes seda enda väljamõeldud keeles, millest hiljem saab kvenja – ja lällamine kõlab filmiski üsna autentselt soomepäraselt, kuna soome keel seal aluseks oligi) ning viimaks saadab ühe aknal kurjustava professori sellessamas keeles pikalt. Professor Wrightiga tutvumine oli reaalselt ehk natuke leebem, aga toogi mees oli päriselus väga värvikas tegelane.

Lõpus tundub, et lugu lõpeb enneaegu – aga ju sai režissööril omaaegse Mardi kombel ruum otsa. Siit oleks võinud ehk isegi Jacksoni stiilis triloogia teha (materjali oleks jätkunud piisavalt). Ent “Lúthien” ja “Beren” Tolkienide hauakivil on väga ilus lõpetus.

Tolkieni fännidele enam-vähem kohustuslik vaatamine. Helheimr!

6 mõtet “Filmielamus: Tolkien” kohta

    1. Väga vahva pilt – ja huvitaval kombel on siin näojoontes vist nii päris Tolkieni kui ka filmi osatäitjat Nicholas Houlti (rohkem siiski originaali).

      See film on tulnud mõne aja eest ka mingist Eesti kanalist (täpselt enam ei mäleta), ehk tuleb millalgi veel. Telia videolaenutuses on see ka olemas – viimati vaatasingi üle enda kahe tasuta filmi kuukvoodi kasutamisega.

        1. Jah, see nägu on filmist tuttav. 🙂 Filmi Tolkien oli umbes selline keskkooli lõpus.

  1. Mul meeldivad sellised filmid, kus on kõva karakternäitleja sees: Clint Eastwood, Anthony Hopkins.
    Viimane mängib igas filmis hästi. Eriti: “The World’s Fastest Indian”.

    1. Hopkinsi osas absoluutselt nõus – see mees pole kogu enda pika elu jooksul vist ühtki viletsat filmirolli teinud.

      Eastwood on huvitav näide madinamehest, kellest lõpuks sai hea näitleja. Sama juhtus ka Stallone’iga, natuke ehk vähem Schwarzeneggeriga, “Belgia puupea” van Damme’i “In Hell” (olen sellest siin kirjutanud ka) on tugev esitus ning isegi Norrise nimiroll “Walkeri” sarjas on enam-vähem viisakas (ehkki seal on endiselt aukohal pöördelt jalalöögid…). Ainus, kes on näitlejana endiselt lahja, on Seagal (tema puhul oli võib-olla parim film esimene, millega ta tuntuks sai).

Kommenteerimine on suletud