Kakuvarjundid

Hakkasin siin mõningatele asjadele mõtlema ja tuli pähe selline võrdpilt. Kakk päris tolle tuntud filmi viitkümmet varjundit ehk välja ei anna, aga Rubiku kuubiku võiks anda küll. Midagi sellist:
* Tumepunane – akadeemiline tegelane ehk õppejõud ja teadustöötaja (esimest rohkem, teist vähem). Põhiline “leivanumber”. Andnud on  loogilist ja kriitilist mõtlemist, samuti elukestva õppe oskused (“Lollina, lollina…”).
* Oranž – häkerdis ehk IT-nohik. Linux, hobusesaba, teksad ja t-särk. Otsapidi seotud eelmisega, seetõttu ka lähedane toon. Siit on pärit jupp mänglevat nutikust (playful cleverness), aga ka püsivus ja kastist välja -mõtlemine.
* Roheline – sõdalane ehk võitluskunstid ja Kaitseliit (viimasel ajal on teine neist küll natuke passiivsemas vormis). Kaasa on tulnud tükk tahtejõudu, sportlik eluviis, suutlikkus vajadusel end kehtestada, soov ületada raskusi ja teha ka võimatuid asju.
* Sinine – muusik ehk eri sorti pillid, improviseerimine ja lugudetegemine. Väga oluline ka pingemaandaja ja koordinatsiooniarendajana. Õpetanud on loovust, esinemisoskust, harmooniatunnetust ja ka teistega koostööd.
* Valge – kristlane ehk kirik, Pühakiri ja kogudus. Elutunnetuse alustala. Ühelt poolt küllaltki traditsiooniline (ning on ka asju, mida seetõttu kuidagi heaks kiita ei saa), teisalt on akadeemiline ja häkkeripool ühelt ning huumor teiselt poolt aidanud vältida ajuseebitust ja pealetükkivust. Siit õpitud on näiteks Jh 3:16, Rm 14:17 ja 1. Kor 13 (kes tahab, otsib ise üles).
* Kollane – pullivend ehk kreisid killud ja lollakad luuletused. Aitab auru välja lasta ning vältida kõhu kinnijäämist elu liigtõsiselt võtmise tõttu. Aidanud on näha mõnede hullude olukordade absurdsust, kurjuse ja rumaluse tühisust ning ka enda piiratust (hea rohi noka püstiajamise vastu).

Väiksemaid aspekte on tegelikult veel (raamatukoi, kokk, rahaliigutaja jmm), aga need on ilmselt peamised tahud.

Ja siis tuleb igapäevaelu ja keerab kuubiku veel täiesti sassi ka. 🙂

2 mõtet “Kakuvarjundid” kohta

 1. Piibel eksisteerib ka tor võrgus .jt. Seal on eriversioonid.
  https://bible4u2lvhacg4b3to2e2veqpwmrc2c3tjf2wuuqiz332vlwmr4xbad.onion/
  Endal ka Piibel riiulis. Nüüdisaegne ja vana kirjaviisiga piibel. Aga seda jeesuse taevaminekut ma ei usu. Kuigi Vana Testament on inimeste elust enesest, ka tänapäeval. Uus Testament on lootus, kuid mulle on lootus rohkem nagu leopard 2 tangid.
  Tuumasõda on ka mingisugune lootus. Ma arvan, et natuke maa temperatuur muutub, kuid (nagu noa laevas) osa inimkonnast jääb ikka alles.
  Ukrainas kusjuures selguvad ka tankide paremik välja. Uude Testamenti usun siis kui Ukraina lapsed saavad vabaks (versus Vene Õigeusk) ja Idamaalaste püha raamatus siis kui Süüria saab vabaks.

  1. Täitsa põnevad paralleelid toodud. 🙂 Piiblil on eri versioone jah palju, kuna originaalkäsikirju on suutnud lugeda vähesed ja seetõttu on neid tulnud tõlkida, tõlkijad on aga olnud inimesed omaenese teadmistepagasi, eelistuste ja arusaamadega.

   Ühe paralleelina võiks veel öelda, et Vana Testament on paragrahv ja Uus on amnestia. 🙂 Ma isegi kunagi kirjutasin oma veebilehel (mis on ammu maas, aga Interneti Arhiivist peaks leidma) ühe loo selle kohta, kuidas poisid jalgpalli naabrivanamehe aknasse lõid ja siis vanem vend neid välja rääkima saadeti.

Kommenteerimine on suletud