Klubimuusika leinapäeval?

Tänane Postimees kirjutab sellest, [L] kuidas Ridala vallavalitsus ei andnud luba klubimuusikafestivali korraldamiseks 14. juunil.

Klubimuusika haakub siinkirjutajal küll enamasti tümaka, energiajoogi ja tablettidega, aga by all means, igale inimesele oma. Tehke rahus oma festivale ja kuulake tümakat – aga mitte sellisel päeval avalikus paigas. Sellistel korraldajatel puudub kas elementaarnegi taktitunne või on nad lihtsalt koolitundidest pausi pannud (kaldun arvama viimast). Ridala vallavalitsuselt absoluutselt õige samm – seda enam, et asja hakati reklaamima juba enne loa küsimist. Sellisest üritusest järgmine oleks reiv jõuluõhtul Metsakalmistul või veel tont teab mis.

Kui ikka inimestel endal kultuuritaset napib, siis peab neile võimude poolt käsu korras aru pähe panema. Pole küll hea variant, aga parem kui lubamine. Ja ikkagi tuleb meelde vanameister Runneli eelmisel aastal öeldud lause – “praegu on rumalate inimeste esiletükkimise aeg”.

APDEIT: Nagu Ruby kommentaarist nähtub ja mujalt ka selgub, käitus vald käesoleval juhul samuti kohatult, andes-võttes korraldamise luba. Ja Rabarocki korraldamine samal päeval ei ole samamoodi kohane – seal on järelikult lihtsalt suhteliselt kama-kaks omavalitsejad. See, et kuskil veel samamoodi rumalasti käitutakse, ei ole aga põhjendus selle kordamisele.

8 mõtet “Klubimuusika leinapäeval?” kohta

  1. Nii…Ma kohe pidin midagi siia alla kirjutama. Nimelt olen ma ise klubimuusika austaja. Mitte päris suvalise tümaka – aga selline mõnus House ja vokaaltrance meeldib mulle. Ma arvan, et minu muusikamaitse on minu oma probleem, eksole? Aga mitte sellest ei tahtnud ma siin rääkida :).
    Pigem seda – et üritus saaks toimuda, andis vald esialgu loa. Vald oleks pidanud juba siis mõtlema kuupäevadele. Nii, et ei saa süüdistada korraldajaid selles, et nad reklaamid väljasaatsid liiga vara. Pigem on see nö. nooruse rumalus ja ehk õpitakse vigadest ning järgmine aasta mõeldakse rohkem. Peaks leidma kokkuleppeid ning näiteks tegema leinaseisaku ja seda leinapäeva üritusel esile tõstma. (Toon veel esile, et üritus ei toimu linnas, vaid täiesti linnast väljas vanal lennuväljal.)
    Teine asi on jälle see, et Rabarock näiteks toimub samal ajal – miks on rock muusika eelistatum? Mina küll rocki austaja ei ole – aga ma ei tee selle muusika kuulajaid maha. Kuid siin tükib esile jälle ebaõiglus.
    Airport Jamile on kohale kutsutud Euroopa suured tegijad – näiteks Armin van Buuren, kes on minu suur lemmik. Paraku ei saa nende ajaplaane ju ka nii naljalt kõigutada ja niiviisi võib üritus pankrotti minna. Järgmine kord kui Eestisse kutsuda mõnda ‘tegijat’, siis naerdakse meid välja. Kui Rabarocki ka ära ei jäeta, siis tundub asi põhimõttes ja häbine diskrimineerimine.

    Tegelikult on see lihtsalt minu ‘point of the view’ ja kellegil ei tasuks seda nii väga isiklikult võtta. Minu plaan ei olnud kedagi maha teha, vaid idee, et peaks leidma kompromisse ning olema natukenegi sallivam teise muusika austajate suhtes. Kuid praegune käitumine tekitab pigem trotsi ja vihkamist. Tekitatakse järjekordne mõtetu ‘kohtujamps’. Kokkuvõttes on see lihtsalt poliitika.

    Tänan tähelepanu eest :P.

  2. Tere ja tänud arvamuse eest.

    Rabarocki koha pealt on point sees – see ei ole õiglane. Ja kui vald tõesti esialgu loa andis, siis häbi neile (aga ehk oli loa esialgne andja samasugune noor ja natuke harimatu inimene?).

    Aga minu jutu point jääb ikkagi samaks – sellisel päeval ei ole ilus sellist lärmakat show-üritust korraldada. Asjaolu, et siia tahetakse tuua vastava valdkonna suuri nimesid, ei muuda päeva ebasobivust. Paralleel ühe varasema sissekandega siin – Rock Summer ja Big Country olid äärmiselt kihvtid asjad, aga kui hr Makarov oleks ürituse Metsakalmistule planeerinud ja siis vabandama hakanud, et uhh, Mr. Adamson on juba kohale palutud ja kui me nüüd ära ütleme, siis ei tule ka Elton ja Tina siia jne jne…

    Minu jaoks on eesti rahva üheks probleemiks pühadusetunde kadumine. Ma ei mõtle ainult religioosset pühadust – siia käib ka elu, loodus, inimsuhted, esivanemad jne. Just see on asi, mis ajendas käesolevat sissekannet kirjutama – too üks mõtlematus festivaliga on pigem ainult sümptom.

  3. Kui vald loa andis ja siis ära võttis peaks asi olema selge – kahjutasud valla kanda pluss lükatõmba vallategelaste avalik ja ametlik häbistamine.

    Küsimus muidugi on hetkel, kas üldse keelata. Ma saaks aru, kui üritus tõesti toimuks surnuaial või midagi, aga – FFS, lennuväljal, keda seal mälestatakse, et niiväga segaks ? Kostab asulasse – tehke ettekirjutus, et tuleb teha nii, et ei kostaks – mängida vaiksemalt, väga suunatud helisüsteemid et cetera. Ruby tehtud ettepanekud – leinaseisak, leinapäeva äramärkimine, etc. on ka head ideed. Pühadus ? Enamuse nende festivaliliste jaoks oleks ilmselt muidu “ee… on mingi päev, mingi lein vist vää” nagunii, niimoodi saaks ühtlasi ka teavitustööd teha.

    Kõike idiootlikum muidugi oli vallavanema repliik, et “mina olen N partei liige ja …”… Bollocks, ütleks talle seepääle, ma saan aru – KOV valimised on tulekul ja puha aga palun, tolvan, see on odav ja nõme häältelunimine oma parteile.

    P.S. üldiselt võiks mäkra mängivatele ametnikele üldse rakendada karistust nt. paariks aastaks riigiametis töötamise keelu pluss märkega, et ettevõte, milles selline inimene töötab, ei saa antud ajal ka riigitellimustes osaleda. See oleks piisavalt karm ehk…

  4. Üldiselt olen seekord enamikuga Ray kommentaaridest nõus. 🙂 Mägradressuur kuluks tõesti paljudele ära.

    Kuid leinaseisak sellisel üritusel… Inimesed on tulnud lõbutsema ja end välja elama ja siis tehakse mingi kaks minutit norutamist… Ma küll kardan, et see ei pruugi kuigivõrd töötada. Kui üritan end keskmise külastaja rolli panna, siis ilmselt tunneksin end imelikult. Ma saan aru, kui tegu oleks omaaegse Live Aidi või mõne muu sarnase poliitlaenguga festivaliga (“Free Mandela!” etc etc), kuid klubimuusikas pole ma seni küll kuigivõrd poliitilist sõnumit täheldanud (muidugi ei pretendeeri selle muusikaliigi suurele tundmisele).

    Minu sisetundele hakkab see asi ikkagi vastu, pole midagi teha.

  5. Aga, Kakk, mõtle showmomendile… Tuledvärgid ja valgusmängud… Suitsupilved, värgid, müra… järsku – vaikus… Ja siis Laibachiliku häälega tüüp, kolmes keeles – ütleme, eesti, inglise ja vene keeles räägib – “67 aastat tagasi sooritas Nõukogude Liit inimsusvastase kuriteo, deporteerides kümneid tuhandeid eestlasi, lätlasi, leedulasi, valgevenelasi, ukrainlasi ja moldovlasi Siberi põrgutesse. Enamus neist hukkusid. Mälestagem mõrvatuid leinaseisakuga.” — Lisame sinna juurde veel suured välismaa staarid, veidi meediat, võibolla korralik videoprojekt taha kerima… Kohalik ja välismeedia ka asja kajastama – garanteeritud, et Pika tänava poistel teeb selline idee närvi mustaks 🙂

    Mis arvad, eh ?

  6. Ugh… Ray on liiga palju poliitilisi põnevikke vaadanud. 😀 Sihukese stsenaariumiga saaks kindlasti üksjagu välismeedias pildile. Iseasi, kas ja kuidas see ikkagi päriselus välja näeks…

  7. Mis poliitilised põnevikud ? 😛

    Tegelikult mul visualiseerubki eelmisel aastal Rabarockil nähtud Laibachi stiilis programm… Kui veel sellele välismeedias näiteks Läti, Leedu… Valgevene eksiilvalitsuse positiivse kommentaari juurde saaks.
    Muidugi, mööngem, ida suunas suhtlemisele mõjuks selline asi ilmselt halvasti 😛

  8. Tegelikult ei andnud vald alguses luba (03.04), siis (10.04) andis põhimõttelise nõusoleku (kuid mitte luba) ja sama päeva õhtul tühistas selle põhimõttelise nõusoleku. Küll aga paiskas korraldaja piletid müüki 09.04 (siis, kui isegi põhimõttelist nõusolekut ei olnud)

Kommenteerimine on suletud