Lahe lugemine

Eelmise kampaania ajal toetasin Objektiivi portaali. Hoolimata sellest, et ma alati kõigega nõus ei ole, mis seal ilmub. Lihtsalt seetõttu, et Eestis säiliks mingigi alternatiiv sellele, mis ametlikust meediast välja lastakse.

Muide, viimasel ajal näibki, et Objektiivist on pikkamööda saanud kõige korrektsemalt (keeleliselt) ja ka – vahel radikaalsete seisukohtade kiuste – kõige viisakamalt kirjutav meediaväljaanne Eestis. Algselt veidi amatöörlik väljaanne on saanud pikkamööda küpsemaks (ehkki arenguruumi on alati), peavoolumeedia (ERR, Postimees, Äripäev, Ekspress jne) aga liigub selgelt vastassuunas. Ja mis kallutatusesse puutub, siis Objektiivi kohe alguses ausalt väljaöeldud kallak ei ole kuidagipidi suurem kui “objektiivse” peavoolumeedia oma teises suunas.

See Roland Tõnissoni kolumn siin on täitsa omaaegse laulva revolutsiooni mõttelaadi jätk. Eriti vahva on lugu jaapanlastest.

Tegelikult – kui juba alternatiivmeediast kirjutamiseks läks, siis teine umbes samal ajal alustanud väljaanne, EKRE taustaga Uued Uudised, on võrdluses Objektiiviga paraku takerdunud ärapanemisse ja haukuvasse kõneviisi (eks samad hädad on ka emaerakonnal). Ehkki ka seal tasub üht-teist lugeda, näiteks Piret Kivi kirjutisi (üks näide siin).

3 mõtet “Lahe lugemine” kohta

  1. Õhtulehega ma küll paralleeli ei tõmbaks (või kui, siis ainult välimuse osas). Õhtuleht on kergekaaluline kõmu-klikimüüja ilma mingi kindla enda agendata (samas jagab eesti meedia üldist kollektiivset maailmavaatelist fooni), Objektiivi kallak on palju selgem. Objektiiv on keeleliselt ja argumentatsioonilt märksa parem (mida iganes nende ilmavaatest arvata), stiililt ja vormilt sarnaneb ÕL-ga pigem UU.

    Kui vasakust servast paralleeli otsida, siis võiks selleks pigem olla edasi.org. Ühena vähestest oskavad nad vähemalt viisakalt kirjutada.

  2. Ma olen nõus selle võrdlusega Objektiiv vs Uued Uudised. uu-s läheb vahel liiga ärapanemiseks.

    Mulle meeldib näiteks see, et Objektiiv ei tee mingit erilist vahet erakondlikul kuuluvusel, nad on mitu korda näiteks Isamaad või EKRE-t kritiseerinud. Ma ei oska kohe linke jagada, aga EKRE sai selle eest, et nad ei ole enda lubadusi ellu viinud.

    Ma arvan, et miks uu-s on ärapanemine on nii silmatorkav on see, et seda tehakse tigedalt ja kättemaksuhimuliselt, keegi on isiklikult solvunud või jumal teab mis põhjused. Võib-olla on meelega, arvestatakse võimalikult laia sihtgrupiga.

    Minu meelest Objektiivi valitud taktika on palju parem, selline sihikindel tegutsemine ilma hüsteeriata. “Don’t hate the media, become the media.”

Kommenteerimine on suletud