Taasiseseisvumispäev

Eile hilisõhtul peale pulmast tulekut vaatasin kordusest üle mõned päevased saated. Vahvaid asju oli, näiteks “August 1991” (mis ütleb ausalt ära, et on libadokumentaal, ent suudab tollast vaimu üsna hästi taasesitada) ja muidugi kogu Ruja värk (oleks eespool mainitud pulmad mõnel teisel päeval olnud, oleks kindlasti Lauluväljakule läinud).

Aga ikkagi… Normaalses riigis oleks president pärast viimaste päevade blamaaži vist tagasi astunud. Inimene ei adu enam üldse, mida selles ametis sobib ja mida ei sobi teha. Anda vägivallavastane eriauhind inimesele, kes a) on laiemas plaanis vägivaldseid avaldusi teinud korduvalt ning b) käitub selgelt ebakohaselt, on sisuliselt ühe teatava sõrme näitamine tervele rahvale. Ju ollakse nüüd seisukohal, et “uut ametiaega niikuinii ei tule – teen, mida ise heaks arvan”.  Kahju, suurele osale eesti rahvast jäi pidupäevale vastik maik juurde.

Eesti rahvas vajab uut taasiseseisvumist, seekord eeskätt vaimset. Tuleks õppida kasvõi tollest 30 aasta tagusest ajast, lõpetada lühinägelik rehepaplus ja võimude ees pugemine (kus iganes need ka ei asuks) ning kauasest heast elust lolliksläinud naabritelt totruste importimine (kohati tekib paralleel mitmete nõuka-aja veidrustega “Pioneeride bugist” pildiga kilekottidega kaubitsemiseni). Paljud võiksid peeglisse vaadata, enda pea sealt üles leida ja siis seda taas kord mõtlemiseks kasutama hakata.

6 mõtet “Taasiseseisvumispäev” kohta

  1. Sveta ei tea, et eestlasi küüditati siberisse ja ta tahab, et masad ja svetad saaks eesti presidendiks. Äkki tahavad narvast andreid ja pavelid ka saada eesti presidendiks?

    https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/video-sveta-grigorjeva-eesti-on-vaga-kaugel-riigist-kus-muujatudrukust-voib-saada-peaminister-eriti-kui-nimeks-on-masa-vera-voi-sveta?id=90796107

    Kaljulaid võiks tekstid ennem ära lugeda ja vaadata, et neid russe sinna presidendi peole ei lastaks. Mul viskas ka Kaljulaid hetkel üle!
    Niikaua kui passis on vene rahvus, siis peaks ikka võimust eemale hoiduma.

  2. See oli muidugi veel juba järgmine ämber… Üllatuda on üha raskem.

    Ehkki ma seda rahvuse piiri nii radikaalselt ei tõmbakski. Tuleb meelde stseen “Detsembrikuumuse” filmist, kus sõjakooli venelasest kadett ütles: “Vabandust, mina olen venelane – need seal on kommunistid!”.

    Aga paraku on siinsete venelaste seas muidugi piisavalt neid, kellele Eesti riik pinnuks silmas on – ja neid ei tohiks tõepoolest võimu ligi lasta. Ja too viimatine kõnepidaja kuulub kahjuks ilmselt ka nende hulka.

  3. On ka vastus:
    https://epl.delfi.ee/arvamus/lauri-vahtre-grigorjevale-rahvuspohiste-etteheidete-tegemine-eestlastele-eriti-veel-20-augustil-on-ikka-paris-ulbe-samm?id=90804907

    Ja see:
    https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/raivo-aeg-otsustasin-mikk-parnitsale-antud-autasu-mitte-kinnitada?id=90805595

    Mingisugune mõiste peaks ikka seadustesse järgi jõudma, et millal on maša mees ja millal naine ja mis ajal see on: kas munad maha ja estrogeen peale jne. Lihtsalt kleit selga meenutab pigem näitlejat või hullu.

  4. Viimaste päevade meediapilt Delfi vahendusel on tõesti päris huvitav. Nagu ma aru saan, siis peamised kaks narratiivi on sellised:
    1) Mikk Pärnits on tubli aktivist, kes võitleb naiste õiguste eest.
    2) Sveta Grigorjeva on tubli luuletaja, keda diskrimineeritakse kuna ta on naine ja vene päritolu.

    Ja siis võtame lahti ühe Ekspressi artikli, kus me näeme et: “Kolm aastat tagasi nimetas Pärnits luuletaja Svetlana Grigorjevat libuks ja kirjutas Kaur Kenderi nihilisti-portaalis, kuidas Grigorjeva kasutab oma vene nime ära, et Eestis kuulsaks saada.”
    https://ekspress.delfi.ee/elu/mikk-parnits-utles-et-laulupidu-on-rahvuspropaganda-tooriist-siis-sai-julgus-otsa?id=78988628

    Ei tea kas nutta või naerda….

  5. Tjah, ega kui inimene on sihuke… omapärane, siis ei saa ta teistega kah reeglina hästi läbi.

    Aga ausalt öeldes ma enam EPL/Delfit ja Ekspressi ei loe, isegi mitte meediapildi saamiseks. Piisava lolluse- ja solgikoguse (koos üldpildiga) saab kätte ka ERR ja Postimehe vahendusel, mis mul esialgu veel RSS-lugejas olemas on. Lisaks vaatan veel AK uudiseid (markantsemate rumaluste juures olen hakanud vahepeal kanalit vahetama – tegelikult tasub AK-d kordusest vaadata ja lollused edasi kerida) ning hommikuti kuulan ERR üheksasi raadiouudiseid (autos olles ka muid täistunni omi). Lisaks ametlikule meediale jälgin ka mõningaid teisi kanaleid.

    Aga seis on üldiselt sealmaal, et enda meelerahu ja vaimse tervise huvides tuleb ametlikku meediaruumi siseneda nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik.

Kommenteerimine on suletud