Agluteense pelmenoloogia praktikum

Ei, Kakk pole läinud arstiteadust õppima.  Hoopiski võttis kätte ja hakkas endale ise gluteenivabasid pelmeene tegema.

Aluseks sai [L] Mummu blogist pärit retsept, ainult jahu asendus Sunnuntai ja Finaxi gluteenivabade segudega. Nagu juba varem mainitud, on gluteenivaba taigna tegemine igavene keberniit – jahu meenutab konsistentsilt tärklist (seda ta osaliselt ongi, maisi oma) ega taha kuidagi muude asjadega seguneda. Ja rullitava konsistentsi saavutamine on eriti suur keberniit.

Täidise tegin suht eeskuju järgi. Ainult mõned maitseained mängisin veidi ringi ja õli läks tiba rohkem. Ja 3-4 poeküüslaugu küüne asemel oli tüse eestimaine küüslauguveerandik, mis vinge olemisega hiinlastele hoobilt ära teeb.  Pelmeenivormi ei olnud, tegin klassikaliselt piparkoogivormiga kettaid lõigates, kahekorra murdes ja kahvliga kokku surudes.  Suurem osa läks õue külmuma, väiksem osa ahju. Sinna läks ka lõpujääkidest tehtud maksipelmeen.

Küpsetamisel läksid kõik peale ühe lahti, seega tuleb järgmine kord korralikumalt kinni vajutada. Aga maitse oli tipptopp, tainas oli miskit lavaši ja nachode vahepealset ja täidis mõnusalt krehvtine.

Tähelepanek: pelmenoloogiaga ei tohiks tegelda, kui endal kõht tühi on. Aega läheb üksjagu ja suu hakkab koola ajama…

APDEIT 10.12: vahepeal sai pelmeenid ära külmutatud ja täna siis ka keetmist proovitud. Vastu kartusi jäi enamik täitsa terveks ning maitsesid täiesti tavapäraste, paremat sorti pelmeenide moodi. Ainus tähelepanek on, et külmutamisel ei tohi pelmeene kokku jätta, tekib samasugune kole känkar nagu tihti poepakkides näha võib.

6 mõtet “Agluteense pelmenoloogia praktikum” kohta

  1. Hmm… ma tegin pelmeenitaigna ainult Finaxi valge jahuga, retseptiks muidu klassikaline pastataigna 100g jahu + 1 L suuruses muna + sorts vett + sorts õli + näputäis soola… See peab paar tundi külmikus tõmbama ja siis võib pelmeene tegema hakata. Rullimist oli palju aga tuli täitsa normaalne tainas ka pelmeenivormis tegemiseks…

    Muide, kui asi juba näpus ja taigna ja täidise purustajaga teed, siis ei võta valmistamine üldse kaua aega – eeltööd 10 minutit, paar tunnikest külmkapis tahenemist ja siis rullimine-mätsimine-rullimine-praadimine 18 minutit 🙂

  2. Iga kingsepp jäägu ikke oma liistude juurde. Saaksin veel aru kui Sinul oleks tohutu aja ülejääk ja oleksid. Las sellise meelelahutusega tegelevad interdistsiplinaarsed kunstnikud. See justkui rohkem nende teema. Neil oleks seda kena perfomance käigus üksteisele esitada Kriimsilma maskid peas. Oleks mille eest neile KULA’l maksta. Läheks asi täie ette.

  3. Frants: aja osas olen isegi nõus. Ehkki nüüd, kui korra juba tehtud, saab järgmine kord ilmselt rutem. Aga teha tasub ikka – ei taha ju kõrvalt lolli näoga vahtida, kui teised pelmeene söövad… 🙂

  4. Ma räägin juba pikemat aega, et tule meile õpikotta! Me juba aastakese gluteeni- ja kaseiinivabal dieedil. Elu on lill!

  5. Saagu vana aasta sees vanad võlad likvideeritud. Ehk retsept-respekt tsöliaakialiidu lehelt http://www.tsoliaakia.ee/index.php?id=10626

    Taandasin kogu loo arvestades 4munaga, aga ikka tuli minu 29×34 ahjuplaadi jaoks liiga paksuke. Sain soovituse osa kartulijahust asendada maisijahuga ( et mitte segamini ajada maisitärklisega, saan teoreetiliselt aru, et need on kaks erinevat asja, endal praktiline kogemus puudub)
    Ja et kui miskit vahukoore-torjuuustulist täidis kasutad, siis keera lihtsalt ahjust võttes valminud küpsetis rulli, lase maha jahtuda ja määri vahele, mida iganes soovid.
    Ilusat selle asta lõppu!

    Rullbiskviit

    5 muna
    2,5 dl suhkrut
    3 dl kartulijahu
    2 tl vaniljesuhkrut
    2 tl küpsetuspulbrit
    5 tl marjapüreed või täidist

    Vahusta munad ja suhkur ( eralda munakollased munavalgetest). Lisa sõeludes kartulijahuga segatud küpsetuspulber. Sega kõik õrnalt kokku. Küpseta 200o C juures 10- 15 min. Määri püree või täidis tulisele taignale ja rulli kokku. Lase jahtuda.

Kommenteerimine on suletud