Facebook sai täis

Kakk pole üldiselt kunagi väga suur näoraamatlane olnud. Konto oli mõnda aega olemas ning aeg-ajalt sai sinna mõnele postitusele vastatud või paar naljakat pilti üles lükatud. Asjade arvamine on alati pigem siin Joras või Twitteris käinud. Põhiline väärtus oli asjal toimuvaga kursis olemine (tipphetkeks oli ilmselt fooliumisõda). Aga sealne pidev mure privaatsusega on alati ettevaatlikuks teinud.

Paraku on juba mõnda aega tunne, et asi hakkab maha käima – umbes nagu Orkutis omal ajal. Sodi ja asjaliku sisu suhe muutub pikkamööda, kuid pidevalt esimese kasuks. FB app’e pole kunagi kasutanud, kuid igasugu totruste kutseid sajab üha tihedamini.  Mõne aja eest pakkus FB välja “ajatelje” (timeline), mis on all-in-one privaatsusämber, kasutatavusämber ja ka lihtsalt esteetiline ämber.   Seni oli see vähemalt valikuline, nüüd paneb FB mind fakti ette – kasuta seda või ära kasuta üldse.  Sellises situatsioonis teeb Kakk üldiselt seda teist varianti.

Seega edaspidi leiab mind endiselt siit ja Twitterist, ilmselt ka LinkedInist. G+ ei ole senini erilist muljet avaldanud, aga nüüd ehk vaatan veel korra lähemalt.

7 mõtet “Facebook sai täis” kohta

  1. FB konto on küll veel alles, aga pole seal enam mõnda aega väga aktiivne kasutaja. G+’i soovitaks uurida kindlasti, ise olen selle kasutamise peale üle läinud. Suhe asjaliku ja jabura vahel on seni väga mõistlik olnud.
    Plusspunktina minu jaoks liigub seal palju vaba tarkvara tegijaid ja üldiselt annavad ringid võimaluse jagada neile, kellele see huvi võiks pakkuda. Seetõttu ehk ka seda jaburat janti vähem..

  2. Minule FB veel ajatelge pole pähe määrinud, seega kasutan… Ja ma olen vaeva näinud, et mulle ilmuksid ainult “asjalikud” postitajad, paar professionaalset gruppi on ka hästi tööle läinud ja poliitiliseks mobilisatsiooniks jätkuvalt hea koht.

    Samas, kõik sinu miinused on ka alles. G+ seni ei ole suurt suutnud aktiveerida, nii, et sealt mingeid arutelusid tekiks, kõige rohkem on kahju sellest, et Google Readeri vana keskkond ära kadus…

  3. Sander: eks ma siis uurin G+ variante.
    Oudekki: minu arusaama järgi viiakse kõik FB kasutajad lähiajal sundkorras Timeline’i peale. Nädal aega antakse ette teada, selle aja sees saad proovida ja katsetada, nii et teised seda ei näe. Aga essu võib torkida ja häälestada palju tahes, essu olemust sellega ei muuda.

  4. Privaatsusämber ei tulene küll Timeline’st, see on hoopis teise uuenduse teema… Kasutatavus on ka suhteliselt vaieldav. Muidugi, kuna asi on uus, siis kasutajad, kes keelduvad ümber harjumast, teevad rumalusi, mille tulemusena nad ise oma privaatsust rikuvad. See, muidugi, on kasutajate viga, oleks siis veel, et nad ostaks teenust või midagi…
    Mina läksin üle vabatahtlikult ja pole põhjust olnud kurta, kõik töötab peaaegu nii nagu vaja, pigem on põhihädaks olnud igasugu scammerid, mille ohvriks naiivsemad ja uudishimulikumad (ohtlik kombinatsioon) kasutajad langevad, näiteks kõik teemad “kes vaatas su profiili” jne….

  5. Ray: loomulikult on suurim probleem (nagu ikka) klaveri ja tooli vahel, aga Timeline’i privaatsusküsimusi on püstitatud üsna mitmes kohas (N: http://www.zdnet.com/blog/feeds/facebook-timeline-privacy-concerns-deepen-as-rollout-begins/4424, http://privacy-pc.com/articles/facebook-privacy-concerns-timeline-profile-and-user-tracking.html etc). Muuhulgas ka näiteks see, et asi pidavat ilusti ära näitama, millal sul Jüri või Mariga tüli tekkis ja ta sõprade hulgast maha võtsid.

  6. Uh. Tegelikult ei näita, kui sa just ise ei taha… Igal “postitusel” on oma privaatsusvalik, olgu see automaatteade (sõpruslistide muutmine, liitumine mõne fännilehega jne.) või enda sisestatud tekst-pilt-vms. See on, mööngem, vaikimisi “Public”… Aga selle muutmine on suhteliselt ühekordne tegevus.
    Omaette teema on muidugi teiste ajajoontele jäetud teated, nende privaatsust saab sättida ajajoone omanik… Seda on millegipärast kritiseeritud, kuigi tegemist on sisuliselt täiesti õige lähenemisega…

  7. Suts vana teema kuid vast vabandab välja 2.5 nädalat Jaapanis suht-koht offline olemine 🙂

    G+ on igati asjalik koht kuid see on ka kardinaalselt erinev FB’st. Minu arvates pole see koht praeguste tuttavate vaheliseks suhtluseks ning teineteise järel luuramiseks vaid uute ja huvitavate inimeste leidmiseks ning nende jälgimiseks.

    Kuna ringidesse lisamine on seal ühesuunaline tegevus siis ei tohiks karta seda ka tegemast. Endal on näiteks jälgimise all mõnisada teadlast, fotograafi ja kunstnikku, sekka ka peoga progejaid. Lugemist ja arutlust on lademes, kõvasti rohkem kui suudaks ilma tugeva filtreerimiseta ära teha 🙂

    Portsu ettetehtud eri teaduste/teadlaste ringe on näiteks siin: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0As5SsGns1L5qdEthTmpHSGdEcC0tTEhjbWJYM0cyNkE#gid=0 Kunagi nägin miskit teist sarnast dokumenti kuhu oli kokku korjatud suurem ports kõiksugu teisi teemasid. Otsinguga kindlasti leiaks selle uuesti kui huvi on.

Kommenteerimine on suletud