Ammu oleks aeg

Nagu näha, on Windowsile tulekul [L] võimalus tõmmata endale tarkvara võrgu kaudu.

Positiivne, aga pigem küsiks: miks see nii kaua aega võttis? Linux on sama asja võimaldanud oma kümmekond aastat – ning on väikese turuosaga ja pealegi paljudeks distrodeks killustatud, Microsofti turuosa ja -jõud on seni veel märksa suuremad.  OK, Microsoft tahab oma nodi eest raha ja see paneb sedalaadi jaotusmehhanismile täiendavad nõuded – aga veebipood ei ole ju iidamast-aadamast enam imeasi. Ja isegi ainult Windowsile loodud vaba tarkvara, vabavara ja jaosvaraga piirdudes (s.t. jättes otsese rahaküsimise välja) saaks täiesti piisavalt adekvaatse teenuse. Aga ju siis ei sobinud sedalaadi arusaam isand Ballmeri peakujuga… Isegi Apple jõudis selles osas tublisti ette.

Muidugi ei tähenda see seda, et Kakul hakkaks selle uudise peale Windowsi tarvis minema, aga mõnele teisele on ehk täitsa tervitatav. Kuigi siit tekib huvitav küsimus: kas MS jätkab seniseid üritusi illegaalset kopeerimist pidurdada ja näiteks ei luba ebaseaduslike Windowside omanikel oma poest tarkvara osta? Seda tehes võivad nad ehk motiveerida mõnd inimest oma süsteemile litsentsi hankima, kuid samas lükkavad tagasi paljude inimeste käest tuleva reaalse raha (illegaalse Windowsi kasutamine ei muuda näiteks MS Office’i eest makstavat pappi valerahaks)…

3 mõtet “Ammu oleks aeg” kohta

  1. Oot, oot, kas ikka on nii. Ma võin nüüd eksida, aga kunagi oli mingi teema, et MS litsentsis on kirjas, et illegaalse Windowsi seljas ei saa olla legaalset Offitsat, et kui Win on piraaditud, siis on see automaatselt ka Offitsa litsentsitingimuste rikkumine.

  2. No need asjad on aja jooksul muutunud. Alguses oli neil ka see suur hurraa, et “illegaalidele” ei jagatud turvauuendusi – kui siis sitauputus ära tapma kippus, siis otsustati ikka kriitilisi turvapaiku ka neile jagada. Seega see ongi küsimus, kuidapidi nad nüüd otsustavad (EULAt saab konkreetse toote omanik ju oma suva järgi ringi kirjutada).

  3. Siin on nüüd kaks asja
    Esteks see, et EULA kui tsiviilleping võib tõepoolest sisaldada legaalse platvormi nõuet. Iseasi, kas selline lepingupunkt Eesti seaduste valguses pädev on.
    Teiseks – iga EULA rikkumine ei pruugi veel tähendada eesti seadustest tulenevat väär- või, eraisiku korral, lausa süütegu (nagu meil Tarkvaragigantide survel see asi üle kriminaliseeritud on) vaid lihtsalt tisviilvaidlust Sinu ja Microsofti vahel.
    Ma arvan, et teil on seal mõned MS gurud, kellelt seda küsida võiks.
    Ma ütlen oma kogemustest ainult nii palju, et mida kõrgemad litsentsihinnad seda paindlikumad on tingimused 🙂 Seega, mida kallim on tarkvara, seda rohkem tootja sinust hoolib.

Kommenteerimine on suletud