EULA jutu jätkuks veel

Milles on üldse suurim probleem Windowsi kasutajalepingu juures? Selles, et seda mitte kunagi keegi ei loe. Ja praeguse seisuga ilmselt ei hakkagi lugema.

Tavainimene ostab endale reeglina “täiesti töövalmis” arvuti, kus on kenasti töötav Windows. Selle kasutajalepingust ei ole tal aimugi ja kui ka on, siis see teda “ei huvita”. Samal ajal rehkendab tarkvarafirma JOKK-viisil sellega, et kasutaja on tema tingimused heaks kiitnud (kuna ta ju kasutab süsteemi).  Tädi Maalil aga ei ole aimugi, et tema arvuti on tegelikult täiesti seaduslikult kellegi teise meelevallas – kui keegi talle need tingimused “inimese keeles” ja sobival kujul lahti seletaks, siis ta ehk nii lõdvalt enda asjades sorimisega ei nõustuks.

Sobiv hüpoteetiline paralleel oleks samalaadne leping korteri ostu juures – korteriomanik nõustub vajadusel toimuva läbiotsimisega, et välistada näiteks ebaseaduslike kaminate ehitamine. Kui kamin leitakse, siis on kontrollijal õigus see maha lõhkuda – sealhulgas ka viisil, mis välisseina kahemeetrise augu jätab.

Hea näide sellest, kuidas “itimeeste asi”-stiilis ilus vabandus enese rumalana hoidmiseks otseselt inimese vabaduste pihta lööb.

2 mõtet “EULA jutu jätkuks veel” kohta

  1. Heh, se hüpoteetiline paralleel polegi nii hüpoteetiline. Kui lugeda kinnisvarateemalistest kohtuvaidlustest lugusid sellest, kuidas arendajale jäetakse monopoolne õigus vett ja elektrit müüa talle sobiva hinnaga, jätta teed ehitamata jms. siis tundub, et ka korteri või maja ostuga kaasnevat “EULA”-t ei loe vägagi paljud läbi

  2. Tjaa, natuke tuleb tuttav ette küll… 😛

    Aga siiski, korteriomanik hakkab enamasti vähemalt tagantjärele õiendama, kui peab tee asemel mööda mudaauku sumpama ja heimarlengid “Vee hinna hoiame kontrolli all!” kisavad (samal ajal hind muudkui kerkib).

    IT on nii “meeldivalt” mittemateriaalne, et palju rämedam ämmerg lastakse rahulikult koliseda. Ühe paralleelina tuleb veel meelde üks mõne aja eest telekas nähtud Tšernobõli mammi, kes vastas reporteri sellekohasele küsimusele: “Mis radiatsioon??? Olete siin mingit radiatsiooni näinud või?”

    “Mis pahavara? Mis Suur Vend? Mis spämm?”…

Kommenteerimine on suletud