Kreisi värk

Cory Doctorow kirjutab USA-s küpsevast kohtuasjast – üks tore kool Pennsylvanias jagas oma õppuritele lahkesti läpakaid, millel sai kaugjuhtimise teel veebikaamera ja mikri sisse lülitada ja kodus toimuvat näha-salvestada. Kõike ikka müütilise “õpilaste turvalisuse” huvides.   Täiega kreisiks läheb asi sealtmaalt, kus üks õpilane võeti vahele “ebasündsa tegevuse” eest (NB! omaenese kodus!)  ja näidati tõendina veebikaamerast salvestatud pilti…

Tuleb tõsiselt loota, et vanemate algatatud kohtuasi edukaks osutub ning kool ja/või selle asjapulgad kinni pannakse. Sorry, aga kui siit hoiatavat eeskuju ei tule, siis keerab asi üsna ruttu ei tea kuhu.

Ja muidugi on see ilus näide sellest, kuhu viib kombinatsioon arvutikasutajate ignorantsist ja kinnisest tarkvarast.

3 mõtet “Kreisi värk” kohta

 1. See on üks põnev kaasus ja eks aeg näitab millised saavad olema tulemused.

  Pisike märkus — tavakasutajal pole suuremat vahet kas tarkvara on kinnine või lahtine. Millal Sa ise viimati Firefoxi koodi sisse vaatasid? 😉

  Veebikaamerate vastu aitab muide suurepäraselt tükk musta kleeplinti…

 2. Ivar: üldiselt selle tavakasutajate märkusega nõus, aga ma siiski arvan, et avatud koodi puhul lihtsalt ei julgetaks sihukesi asju teha – juba teadmine, et asi võidakse palju kergemini avastada, mõjub natuke kainestavalt. Ma ei ole nii rämedat asja avatud koodiga asjade puhul vist kuulnud – sedasorti avantüüri võtab ikka eeskätt ette inimene, kes a) peab oma ohvreid dambjuusereiks ja b) eeldab, et keegi naljalt näppe sinna vahele ei saa. Eeldus, mis kehtib kõige paremini ühel teatud platvormil. 😛

  Aga veebikaamerad ja sisemikrid on jah huvitavad asjad. 🙂 Kui nii võtta, siis tuleks pigem imestada, et tänase laia leviku juures sedalaadi nippe varem pole kasutusse võetud…

 3. Vabavara puhul oleks selle tegemine veelgi lihtsam, kuna õpilaste teadmised Linuxist oluliselt kehvemad ning ei juletaks niipalju süsteemiseadetes “ringi vaadata”. Lisaks oleks vabavara puhul ka sellise nuuskuri sissepanemine tegija jaoks oluliselt lihtsam ja vähema ressursinõudlusega.
  Igal juhul on hirmutav teadmine, et ilmselt inspireerib see uudis ka Eestis paljusid üliuudishimulikke tööandjaid ja riigiametnikke.
  Win ja Mac OS X kaamera ja mikrofoni kaugsisselülitamine peaks aga lausa dokumenteeritud teenustena priviligeeritud klientidele õigustatud huvi korral saada olema. (ma arvan et ka Eesti MS kontorist saab tellida, kui oled piisavalt §-ga priviligeeritud klient)

Kommenteerimine on suletud