Halloo, naabrimehed?

Postimees kirjutab, et [L] TTÜ tahab hakata nime ära muutma.

Ausalt öeldes ei saa hästi pihta. Jah, praegu on erinevad nimed – eesti keeles tehnikaülikool ja inglise keeles university of technology. Aga samamoodi on näiteks ka kuulsa Rootsi KTH-ga (isegi USA MIT eestikeelne tõlge peaks olema mitte “tehnoloogiainstituut”, vaid toosama selgelt arusaadav “tehnikaülikool”, sest seda ta ju sisuliselt on – muidugi märksa kõvemal tasemel kui meie oma).  Ja Helsinki Aalto tekke taga oli eri koolide liitumine, mitte lihtsalt ringinimetamine. “Tehnoloogiaülikool” aga kõlab eesti keeles hoopis halvasti, pealegi on sõnade tähendusväljad eri keeltes erinevad.  Pealegi ei saa öelda, et TTÜ maailmas väga tuntud oleks – nimevahetus aga laseb sellegi pisku torust alla. Eestis aga on Tehnikaülikooli kaubamärk täiesti tunnustatud asi.

Aga artikli kommentaariumi lugedes tekib taas kord kaks emotsiooni:

* Mitmed inimesed kas ei jaga matsu või üritavad tahtlikult nime allatõmbamise läbi Tehnikaülikooli mainet vähendada (nagu juhtus TLÜ nimeks “Linnaülikooli” puššimisega, mis Euroopa kontekstis viitab pigem meie rakenduskõrgkoolide sarnastele uuema aja õppeasutustele)

* Tartu ülikoolist on paraku saanud meeletu komplekside pesa.  On seal tõesti asjad nii pahasti, et lisaks mitmesuguste projektidega teistele käkikeeramisele (näiteid ei hakka praegu tooma, aga neid on võtta mitmeid – eesti kõrgharidusmaastikul käituvad nad üha enam nagu Microsoft arvutimaailmas ja Venemaa poliitikas) peab hakkama lausa kommentaariumides lollusi rääkima…?