Kursus peetud

Nagu ikka – kui tulema hakkab, tuleb täiega. Eelmised nädalad kirjutasin enda Pingviiniaabitsa uusversiooni (kevade poole peaks välja tulema), siis olid ITK-s eksamid ja nüüd sel nädalal TLÜ-s IMKE [L] Security & Privacy kursus.

Pole tükk aega nii kapsas olnud. Aga kursus läks enam-vähem, kuigi formaat oli asjapulkade poolt hirmsat moodi hunnikusse lükatud ja tuli rahvale mingid elementaarsed põhitõed anda kuue loengu ja pika laboripäevaga (kokku neli päeva). Kuna rahvas oli kirju taustaga, sai viimane kulutatud XP (turvalise) installi pluss Ubuntu paigalduse peale.  Hirmus pusimine oli, aga üldiselt saadi hakkama.

Järgmisel nädalal algab juba uus semester…

7 kommentaari postitusele “Kursus peetud”

 1. hillarp ütleb:

  Tubli ettevõtmine 🙂 Muide ma rääkisin kunagi Normakule andmeturbe labori loomisest TLU juurde, kuid ta ei võtnud vedu. Ilmselt ei osanud ma tol ajal oma mõtet korrektselt selgitada ja tema võttis seda, kui Cyberi analoogi.

  Tegelikult oleks aga vajalik uurida (arvuti)turvalisuse sotsiaalseid aspekte ja sotsiaalteaduste mõttes on TLU-s tugev baas all. Eesti oleks oma väiksuse ja hea internetiga varustatuse tõttu hea baas laborile. Samas ei tegele siin sellega (mulle teadaolevalt) mitte keegi.

 2. Kakk ütleb:

  Aga see oleks tegelikult mõte küll. Ilmselt võiks seda teha kas koostöös Küberiga (tehniline pool sealt ja sotsiaalne TLÜ-st). Vajadus on igatahes ilmselge – kohati tekib tõesti Matrixi tunne. Enamik inimesi ei tahagi teada, kui sügav jäneseurg tegelikult on ning võtab rahumeeli illusioonipilli.

  Nägime XP detailse lammutamisega (XP valikuks Vista ees oli kaks põhjust – esmalt pole TLÜ informaatikutel seda kasutuses ja seetõttu puudusid litsentsid, kuid ka asjaolu, et XP ruulib tänini ikka veel Windowsi maailma) ikka väga selgelt, kuivõrd lootusetu on selle süsteemi turvamine vähegi asjatundmatuma inimese jaoks. Näiteks: kes see %###&¤(/(& kanaaju MS-s selle featuuri disainis, et külaliskonto alt on vaikimisi võimalik arvutile ligipääs blokeerida ja juhul kui seda ei soovita, tuleb see ekstra välja lülitada…? OK, külaliskonto on üldse halb idee, aga et üldse selline võimalus esineb…

  Aga nagu ka loengus ütlesin – tegelikult ei lähe sageli turvaauke üldse vaja, piisab kasutajate juhmusest. Kui seda õnnestuks kasvõi veidikenegi vähendada, oleks IT-maailm palju parem paik.

 3. ms ütleb:

  Ubuntu lisas ka 8.10 või 9.04 külaliskonto, seetõttu jäin 8.04 peale.

  Windowsis ei pruugi külaliskonto väljalülitamine veel seda kaitsta vaid lisaks tuleb ka pikk parool sinna panna.
  terminalis:

  net user guest suv2linepa5ool

 4. ms ütleb:

  net user kasutajanimi parool

  net user – saab vaadata, mis kontod arvutis on

  Administrator
  Guest
  helpnumbiga

  Niipalju veel mäletan win 2000 ja xp

 5. Pia ütleb:

  Ja selle kursuse järelkaja kõlas veel eile minu arvutis… Ehk siis paari aasta tagustele mälestustele tuginedes sai eile taas arvutisse turvaliselt installitud Windows XP. Harjumused on visad kaduma, muidu tahaks kunagi ikka Linuxi ka käsile võtta :D.

 6. hillarp ütleb:

  Kirjutasin veidi pikema jutu ka oma blogis

 7. ititibi ütleb:

  Selliseid kursusi võiks TLÜ informaatikutele rohkem olla!
  Hillari Linuxi kursus oli ka super (kunagi bak. õppes).
  Ja Meelis Karp’i “Arvutite ja võrkude haldamine”.