Mis kinni ei jää…

… saab kinni löödud. Ükskord peavad ka kõige suuremad kipspead ära jagama, et tarkvara patenteerimine on üks mõttetu mõte. Tänaseks on selle ära jaganud isegi suur osa kommertssofti tootjaid, päris hästi on asi kokku võetud ka [L] siin.

2 mõtet “Mis kinni ei jää…” kohta

  1. Microsoft kindlasti. Ja see on üks peamisi põhjusi, mis tema maine on nagu on. Google? USA seadusandlust arvestades ei jää tal ilmselt muud üle kui sama mängu kaasa mängida – seda teeb ka IBM, Red Hat jmt suurtegijad. Suur erinevus on aga ka selles, kuidas üks või teine firma patente kasutab – kas teiste ründamiseks või võimalike rünnakute tõrjumiseks. MS ründab ja võib nõnda saavutada taktikalist edu, kuid pikemas perspektiivis on see minu arust väga kaheldava väärtusega tee. Kui praegune IP-süsteem iseenese raskuse all kokku kukub (suhteliselt tõenäoline, kui lähiaastal radikaalseid reforme ette ei võeta) ja suur osa firma ärimudelist baseerub patentide abil väljapressimisel, siis jääb ta paratamatult alla neile, kes natuke arukamalt asju ajavad.

    Patent kui õiguslik instrument on minu arvates mõnevõrra õigustatud mõnedes üksikutes tegevusharudes – ent palju lühema kestvusajaga ja väiksema monopolivõimalusega. Tarkvara aga igal juhul siia hulka ei kuulu, nagu ka näiteks farmaatsia, biotehnoloogia jms valdkonnad, kus lühiajalise kasumi tagaajamise lubamine võib kokkuvõttes seada ohtu suure osa inimkonnast. Firmadelt paljalt heast tahtest eetilist käitumist oodata on üldjuhul naiivne, riigi asi on mängureeglid paika panna.

Kommenteerimine on suletud