Üks tsitaat

“In an hour unlocked for by Men this doom befell, on the nine and thirtieth day since the passing of the fleets. Then suddenly fire burst from the Meneltarma, and there came a mighty wind and a tumult of the earth, and the sky reeled, and the hills slid, and Númenor went down into the sea, with all its children and its wives and its maidens and its ladies proud; and all its gardens and its balls and its towers, its tombs and its riches, and its jewels and its webs and its things painted and carven, and its lore: they vanished for ever.”

– J. R. R. Tolkien, Akallabêth.

5 mõtet “Üks tsitaat” kohta

  1. See lõik pärineb J. R. R. Tolkieni teosest “Akallabêth”. Selles kirjeldatakse Númenori saare hukkumist. Númenor oli muistne saar, mis asus Keskmaa maailmas ja oli inimeste kodu. Saare hukkumise põhjuseks oli inimeste ülbus ja soov saada surematuks ning konkureerida jumalatega. Lõigus kirjeldatud sündmused on saare viimased hetked enne selle uputamist. Tekst edastab suurel määral kaotuste ja hävingu kujutlust, kirjeldades, kuidas kõik Númenori suurejoonelised rajatised ja aarded hukkusid igaveseks. See tekst on osa Tolkieni ulatuslikust Keskmaa müütiliste lugude kogumikust ja rõhutab tema loomingule omast sügavust ja detailirohkust.

    1. ChatGPT jälle?

      Aga see lugu kummitab juba pikka aega peas – selle eest hoolitseb rumalam ja ülbem osa eesti rahvast. 1940/1941. aastast ei ole kahjuks mitte midagi õpitud. Ja ma kardan, et millalgi nähtavas tulevikus tuleb midagi sarnast uuesti.

      1. Ma olen lugenud kunagi seda raamatut, mis on ka küllalt huvitav:
        https://vaimuvara.ee/e-pood/anatole-france-pingviinide-saar-jumalad-janunevad/
        (Seostus kuidagi sinu pakutuga)

        ChatGPT – lühitutvustus:
        “Pingviinide saar” on prantsuse kirjaniku Anatole France’i tuntud teos, mis ilmus esmakordselt 1908. aastal. See on filosoofiline romaan, mis kujutab endast satiirilist kriitikat ühiskonnale ja religioonile.

        Raamat räägib lugu Prantsusmaalt leitud erakordsest saarest, kus elavad vaid pingviinid. Saar on loodud kuningas Kareliuse ja tema nõustaja, filosoof ja teadlane Gauvin’i poolt. Saar on omaette maailm, kus valitseb harmoonia, rahu ja mõõdukus. Pingviinid elavad loodusega tasakaalus, olles vabad poliitilistest ja usulistest dogmadest.

        Pingviinide saarel tekib aga konflikt, kui saarele jõuab inimkond ning hakkab seda oma eesmärkide saavutamiseks ärakasutama. Inimeste saabumisega saab alguse ka religiooni ja võimu võitlus saarel. Pingviinide maailm muutub ning nende rahumeelne kogukond hakkab lagunema.

        “Pingviinide saar” käsitleb inimkonna tervikuna olulisi teemasid nagu võimuiha, religioon, poliitika, filosoofia ja teadus ning esitab neile kriitilisi küsimusi. Raamatus väljendub autor Anatole France’i sotsiaalne ja poliitiline vaade ning tema mõtted tsivilisatsiooni ja progressi kohta.

        “Pingviinide saar” on lühike, kuid sügavalt mõtlemapanev teos, mis pöörab tähelepanu inimühiskonna vigadele ja paradoksidele. See on tunnustatud klassikaline romaan, mis pakub lugejatele mitmetasandilist tõlgendamisvõimalust ning sunnib neid kahtlema olemasolevate süsteemide ja uskumuste õigsuses.

  2. Või ChatGPT? Sellega saab luua, kuigi suure juhendamisega..
    http://lbaz6ksczp6suo5g3lvgk56ct22malucjdggntwvxgmkcuimpoa52myd.onion/
    (Kui TorBrowseriga LINGILE lähed, kes veel ei tea..) On tehtud ka nii, et javascripti ei kasuta. Turvalisem ka külastajale.

    on valmis veel tehtud koos AI-ga registreerimise server, kus kasutaja saab teha ka konto, shelli kesta jaoks. Praegult veebilehel ei ole üleval, ilmselt läbi pordi 82 kaudu.
    Hiljem, kui ma automaat-kontode-lisaja käivitan, siis kasutajad on loodud (seniks nad asuvad andmebaasis) ja saavad ka ssh ning piiratud kesta kasutada.
    Praegult käib mul ssh juhendi koostamine, et kuidas toriga ssh sisse saab…
    tor-i panin muidugi piirajad peale, koos ddos kaitsega. 3-4 päringut praegust korraga..

Kommenteerimine on suletud