Filmielamus: Soldier

TV Ekspressi filmitutvustuses seisab: “Melodramaatiline ja primitiivne ulmemärul…”.  Kirjutajaks on ilmselt järjekordne omast-arust-esteet, kes ei näe filmis puude taga metsa (ehk madina taga head filmi).

Tegelikult on see hea ulme-action, samasse ooperisse Matrixi, Equlibriumi ja teiste hoiatavate ulmelugudega (tõsi, eespoolmainitutest ehk kraad nõrgem). Ning tegelikult on see üsna sügavalt sõjavastane film, ehkki pealkiri viitab peategelasele seersant Toddile (Kurt Russelli esituses). Keegi IMDB tegelane oli kokku lugenud, et seersant Todd räägib filmi jooksul 104 sõna – siin on mõeldud kuuldavaid sõnu, sest pilguga räägib peategelane väga palju rohkem (Kurt Russell on erinevalt mitmestki madinakangelasest ka hea näitleja).

Filmi parimad osad on need, kus madinat ei käi – ehkki ka madin on tehtud hästi (ja alatooniga “masin ei saa ikkagi inimese vastu”). Väga head liinid on seotud autistliku poisi Nathaniga ja Toddiga koos “maha kantud” sõduritega, kes lõpuks talutud mõnituste eest kätte maksavad. Hea vastandus on kogenud rindeohvitser Church (üks väheseid kordi, kus Gary Busey saab enam-vähem positiivset tegelast mängida) vs ülbest jobust sõjakooliohvitser Mekum. Ja muidugi lapsest peale ajupestud tapamasinaks (“What do you feel?” – “Fear and discipline, Sir”) treenitud peategelane versus raskete olude kiuste õnnelik (niivõrd kui võimalik) perekond – ja esimese pikkamööda inimeseks kasvamine. Viimane on veidi sarnane Terminaator 2-ga – seal oli küll tegu robotiga, kuid Todd pole sellest alguses ka eriti kaugel.

Üks olulisi sõnumeid filmis on ka “pea rahu niipalju kui võimalik, kuid ole valmis ka võitlema” – kogukonda juhtiva nõukogu enesekindlast patsifistist esinaine lastakse läbirääkimisi üritades ilma tseremoonitsemata raketiga tükkideks ning rahu tuleb ikkagi alles läbi võitluse (“I will kill them all, Sir”). Filmis esineb ka Bushidole omane vastase austamise noot – Todd ütleb “Soldier deserves soldier” ja asetab isegi tapetud peavaenlase maha omalaadse austusega.Nii et nagu heale filmile omane, tasub siit otsida pisikesi detaile ja ka lõbusaid vihjeid mujale (näiteks Toddi toimikus esineb “Plisskeni medal” – väike vihje Snake Plisskenile, Kurt Russelli teisele tuntud filmirollile).

Selle flmi võiks kah endale hankida.