Oeh…

Paraku peab seekord kristlastele sataniste tsiteerima: kahju, et rumalus inimesele haiget ei tee.

Taustast: Osa fundamentalistlikumast kristlaskonnast (eriti USA lõunaosariikides) [L] usub, et ühel päeval (paljude arvates suhteliselt lähitulevikus) korjatakse kõik “õiged” maailmast üles taevasse ja ülejäänud saavad siis kolm ja pool aastat igasugust nuhtlust, enne kui järgneb tuhandeaastane rahuriik ja seejärel kõik lõplikult läbi saab. Sel teemal on Ameerikamaal kirjutatud mitmeid raamatuid ning tehtud filme ja isegi arvutimänge.

Nüüd on üks abivalmis inimene [L] loonud süsteemi, mis võimaldab peale enda ülesviimist mahajäänud sõpradele sõnumeid saata ning jätta neile ka enda maise vara ligipääsuks vajalik info (loogiline ju, kes teispoolsuses ikka PIN-koode vajab, mahajääjad aga saaksid selle abil nuhtlusi paremini üle elada. Iseenesest ilus mõte). See kõik istutatavat krüpteeritud kujul süsteemi, mis siis saadab kuus päeva peale X-päeva need etteantud aadressidel. Isegi teatavat sorti “surnud käe lüliti” on tehtud – selgituse järgi toimib asi nii, et kui vähemalt kolm viiest asja vedavast tegelasest ei logi kolme päeva jooksul mingisse kohta sisse, järeldab süsteem X-päeva toimunud olevat ning veel kolme päeva pärast saadab kirjad laiali.

Ei hakka siin X-päeva võimalikkuse või võimatuse osas sõna võtma. Küll aga on asi juba tehniliselt ligaloga (päris hästi saab asjast aimu ühest kirjast, mille üks asja autor saatis [L] Wiredi vastava artikli peale). Kas tõesti on kõik asja tegijad ikka nii kindlad, et nad ISE tol päeval sinna ülespoole jõuavad (süsteem näib seda eeldavat)? Ja mis peamine: asi maksab 40 taala aastas ning õelamad inimesed on arvanud, et süsteemi salvestatud infot annab asja tegijatel väga edukalt enda huvides kasutada (lisaks veel kolmanda osapoole ründe võimalus – oletades, et näiteks kasvõi 1% USA elanikkonnast salvestab sinna oma sensitiivse info, on tegu tohutu kullaauguga). Selle kõige peale tuleb meelde üks mees, kes ca kahe tuhande aasta eest Jeruusalemma templis rahavahetajatele ja liigkasuvõtjatele piitsa andis.

APDEIT: [L] Bruce Schneieri blogi sissekanne on ka huvitav lugemine.

Kommenteerimine on suletud.