Huvitavad (ohtlikud) asjakesed

Aasta lõpus sai [L] Mantis Swordsist tellitud paar jubinat. Väiksemat sorti tollisekelduste järel (Ameerikast Eestisse tuli alla kuu ajaga ning kolm nädalat kulus Eesti tolli läbimiseks…) jõudsid täna kohale.

Esmalt üks suur ja kole riistapuu – [L] barong ehk segaste filipiini sõdalaste lühike mõõk. Lai lehekujuline tera, kõver käepide annab vajadusel hirmsa löögijõu. Mantise variant on üldiselt igati kena, kuid tupp oli liiga kitsas tehtud ning rihma-aas laiema rihma jaoks liiga väike. Aga käes istub hästi ja tera on korralik (ehkki mitte midagi erilist, harilik kvaliteetne vedruteras).

Teine jubin aga on alguses isegi petlikult tagasihoidlik. Pretensioonikavõitu [L] Tactical Tanto nimeks, Made in China ei ärata esmapilgul kah usaldust. Aga Paul Chen ja Hanwei oskavad kuuldavasti ka üsna viisakaid terasid toota, Mantise nuga ongi sisuliselt sama. Esmamulje meenutab veidike üht märksa kuulsamat terariista, brittide Fairbairn-Sykesi dessantlasepistoda. Tupest tõmmatud tera aga on – üllatus, üllatus – täitsa korralik tanto. Ei pretendeerigi autentsusele (tuppki on metallist ja varustatud nuga kinni hoidva klõpatsiga – modernne, ent kasulik lisandus), kuid käepidet kattev rainahk on OK (kirjade järgi ehtne; kui ongi võltsing, siis üsna hea) ja peale mõõgapuhastuskomplektiga (riisipaber, uchiko, mõõgaõli) korralikku ülekäimist näeb ka tera selle hinnaklassi kohta üsna väga ilus välja. Kirjade järgi on 60/40 HRC süsinikteras, hamon (karastusjoon) on väidetavalt ka ehtne (pole esialgu nii ekspert, et autoriteetset hinnangut anda). Tubli töö. Saleda joone kohta üllatavalt raske, kuid samas hästi tasakaalus relv.

Üldiselt võib rahul olla. Tellimus täideti kiiresti ja kaup oli korralikult pakitud. Nii et sealt võib tellida küll.

2 mõtet “Huvitavad (ohtlikud) asjakesed” kohta

  1. Kuule, kuidas meil praegu Eesti seaduste järgi kõigi nende terariistade omamisega lood on? Kas teil nt trennis kasutamiseks peab mingi luba või litsents või midagi muud ka olema? Oli üksvahe kõlakas, et terariistu tuleb hakata samamoodi registreerima kui tulirelvi, või mäletan ma valesti?

  2. Esialgu üldjuhul luba ei nõuta. Enamik (sh need siinmainitud) lähevad ilmselt piiramata tsiviilkäibega relvade kategooriasse. Ainus piirang on minuteada vanusepiir 18 aastat (näiteks relvad.ee nõuab netiostu puhul selle tõestamist). Kõigi terariistade registreerimist ilmselt ei saagi kunagi olema – piiri tõmbamine terariista, lauanoa, skalpelli, terava plekitüki vms vahele on suht keeruline.

    On aga siiski rida külmrelvi, mida tsiviilkäibes ei lubata (relvaseadus loetleb teraspiitsa, kasteedi, kettnuia, vedru jõul väljahüppava ja jäigalt kinnituva teraga nn nupunoa, peidetud teraga nn jalutuskepp-mõõga jne). Siia kuulub meie trenniklubi õnnetuseks ka nunchaku (kettnui; õnneks lubatakse pehmet treeningvarianti) ja tekko (kasteet; trennis tehakse neid tehnikaid enamasti paljakäsi). Selles mõttes olen täiesti nõus küsimuse püstitusega, et mistahes lubatud käibega nuga on päti jaoks palju lihtsam vahend inimeste kahjustamiseks kui siinmainitud kaks asja, mis nõuavad mõlemad eelnevat treeningut.

    Aga minu arust ei ole jäigad piirangud lahendus, pigem on seda teavitustöö ja arukas kontroll hankimise üle. Mina teeks ka ametlikult registreeritud võitluskunstiklubidele (treeneri vastutusel) võimalikuks nende üldkäibes keelatud relvade kasutamise – seda enam, et näiteks nunchaku ja tekko on osa terviklikust treeningprogrammist, mis pealegi kasvatab inimeses hoopis muud kui soovi kaaskodanikule mõne asjaga äsada.

Kommenteerimine on suletud