Bologna moodi

Selle Itaalia linna nime kannab lausa mitu asja, sh sülekoeratõug ja Euroopa ülikoolide tasalülitusprotsess. Aga praegu tuleb juttu hoopis toidust.

Süüdi on jälle Jamie Oliveri Itaalia köögi saated. Igatahes jäi kappi pikemalt seisma tükk head loomaliha ja see saade, kus isand Oliver Toskaanas kolas ja muuhulgas ka Bologna kastet tegi, hakkas hirmsasti kummitama. No proovime…

Vaja läheb
* tükk loomaliha (oli ca 350g)
* 1 suur porgand
* 1 suur sibul
* 3-4 keskmist küünt küüslauku
* 2 sellerivart
* 1 paprika (oli kollane)
* 1 väike tšillikaun
* väike pakk tomatikastet
* pakk puljongit (oli Foodstudio kanapuljong)
* pool pudelit punast veini (oli igati sobivalt Chianti)
* natuke soola, lisamaitsestamiseks jahvatatud nelki ja muskaatpähklit

Lisaks koostisosadele tuleks ka midagi sinna kõrvale teha. Läksin algse eeskuju järgi ja tegin ka Toskaana stiilis gluteenivaba pasta (küllaltki sarnaselt eelmise korraga, aga nüüd panin kaks muna ka), tuli midagi pappardelle ja tagliatelle vahepealset.

Ahjupotti ei olnud, kasutasin sügavat panni ja pliiti. Kõigepealt juurikad kuubikuteks (mitte väga peeneks), liha panni keskele (sool ka peale), juurikad sinna ümber. Natuke õli peale ja tuli alla, kuni liha ära pruunistub. Seejärel juurde tomatikaste, puljong ja vein, kõik segamini ja tuli madalaks (sellega pidi eksperimenteerima – lõpuks jäi 9-se skaala peal 3) ning kogu kupatus kaane alla toimetama.

Kusagil 2,5 tunni peal tundus, et vedelikku on liiga palju – seega võib järgmisel korral panna selle laari peale puljongit ja veini vähem. Võtsin kaane ära ja keerasin tuld juurde – nii tuli tihti segada, ent 3,5-tunnise keetmise järel sai täitsa õige konsistentsi (loomaliha peab nii pehme olema, et laguneb kastmes ära). Vahepeal sai pasta ka valmis keedetud.

Lõpptulemusena sain aru küll, miks Jamie seal saates toda toitu kaks suurt portsu sisse puukis. Endal juhtus samamoodi.