Ostuvaba?

Täna lõuna paiku kaugõppe tunnist koju sõites sai Kakk raadiost teada, et on ostuvaba päev. “Soovitame sel päeval kaubanduskeskusi mitte külastada”, teatas raadioonu.

OK. Kui sellist juttu räägitakse Luksemburgis, Taanis või Norras, on mõte omal kohal ja ilus. Siinmail mõjub see paraku kurja pilana. Inimene, kes sedalaadi kampaania Eestis laupäevasel päeval korraldab, on ilmselt a) ilma suurema perekonnata ja/või b) vabastatud täispikast töönädalast. Natuke süüdimatu veel peale selle – samasse ooperisse hr. Lipstoki 5000-kroonise palgajutuga.

Korjake sel päeval eetrist ära tele- ja raadioreklaam. Ärge avaldage “kaubanduslikke teadaandeid” ajakirjanduses ja veebis. Ärge andke pangalaenu (eriti veel SMSiga). Pange kinni enamik kesklinna butiikidest, ka Viru keskuse oma hängivate teismelistega võiks päevaks sulgeda (siinkirjutaja arust on üldse tegu mõttetu ja koleda ehitisega, aga ehk mõni vaidleb vastu).

Daamid ja härrad ostuvabastajad – kui te hakkaks sealt otsast tarbimist vähendama, võiks teiega nõus olla. Seniks aga, kui minnakse süüdimatult õiendama perele nädalast toidumoona ostva tavakodaniku kallal, võite selle päeva installeerida sinna, kustkaudu mõningatel juhtudel inimese kehatemperatuuri mõõdetakse.

P.S. Järve Selveri parkla pole tükk aega nii puupüsti täis olnud kui täna, SuperNetto oli ka inimesi tuubil täis. Tundub, et Kakk polnud kaugeltki ainus dissident.

5 mõtet “Ostuvaba?” kohta

  1. Heh, ma mõtlesin just enda jaoks vabandust välja, et põhjendada päev läbi mokk töllakil sohva serva pääl lömitamist. Tänud, Kakk!

    Vähemalt võin ma puhtsüdamlikult tunnistada, et mul oli täiesti kogematasel kombel ostuvaba päev 😀

  2. Vat kui vähe on vaja, et inimesele rõõmu valmistada. 😀

    Mul endal sel nädalavahetusel ITK kaugõpe, seega ei jää töllamiseks üldse aega.

  3. Ega mulle ka need ühepäevased kampaaniad ei meeldi, pigem oleks mõistlik lähtuda sellest, et “iga päev ostuvabaks”, s.t kui saad – ära osta, aga kui kohe kuidagi ei saa … 😛

    Kusjuures, ma arvan, et sul on õigus. Tuleks nõuda, et kõik poed peavad ennast ühel päeval nädalas kinni hoidma (ka suured poed). Kusjuures, mina teeks isegi nii, et kaubanduskeskustel käseks kaks päeva kinni olla, et tagada võrdsemat konkurentsi. Päevad võivad ise valida 🙂

  4. Ostuvaba päeva mõte on, et ostetaks vaid vajalikku (ja toit-esmatarbekaubad käivad vabalt sinna alla). Ja kui võimalik siis kohalikust väikepoest kohalikku kraami.
    Igasugu muu träni puhul aga võiksid inimesed pisut järele mõelda, et kas seda ikka vaja on.
    Ostuvaba päeva mõte ei ole, et inimesed nälga sureks või mitte midagi ei ostaks. Kahjuks on meie armsa koduvabariigi ajakirjandus järjekordselt vindi üle keeranud ja väga resoluutsed. Sama nagu kõigi euro(nõme)normide ülevõtmisega.

  5. Hele: üldiselt saan muidugi aru, mis sellise päeva idee on. Aga nagu öeldud, asja korralduslik pool jätab soovida. Tarbimishulluse ohjamine on loomulikult mõistlik, kuid praegu võeti kõiki inimesi sama malliga – ja inimesele, kelle jaoks on igapäevane toimetulek tõeline proovikivi (ja neid inimesi on Eestis paraku hulgem), on selline kampaania ilmselt üpris solvav.

    Tuleb meelde Prantsuse kuninganna Marie Antoinette ja tema tsitaat “Kui rahval pole leiba, söögu kooke!”… Loodetavasti ei soovi Eesti riik sama halvasti lõpetada kui see daam.

Kommenteerimine on suletud