Eileõhtune poeskäik

Eile õhtul tuli Kakk Säästuka ette Kiisule järele. Ratastoolikasutajatele mõeldud parkimiskohtadel avanes selline pilt.

Puuetega inimesed Säästuka ees

Et miks see kisa sotsiaaltoetuste ümber (eilegi sai ELIL juhatusega seda arutatud) – poistel on sihukesed masinad pee all, elavad ju õige hästi…? Nojah, ilmselt on tegu taas kord rullnokkadega, kes ülbelt vales kohas pargivad.

Tegelikult pean end parandama. Veidi aja pärast tuli üks omanikest välja (ilma ratastoolita), istus autosse ja sõitis vuhinal minema. Aga kui inimene ei suuda isegi nii lihtsat asja nagu paremsuuna näitamist ära õppida, siis on tegemist ikka sügava puudega (liigitub õpiraskuste alla). Aga ikkagi peaks siis sedalaadi puuetega inimeste jaoks, kel liikumisega probleeme pole, mingi eraldi parkimiskoha tegema.

5 mõtet “Eileõhtune poeskäik” kohta

 1. Võimalik, et üldise liiklusohutuse mõttes tuleks õpiraskuse puuet omavad inimesed lubadest ilma jätta… see muidugi viib probleemini, kus nimetatud kodanikud hakkavad sõitma ilma lubadeta (meenutagem kas või toda pimedat autojuhti).

  Liiklusprobleemide kohapealt. Väga hea mõttekild jooksis läbi filmist “Kes liigutavad ettureid?” Kui narkomaanidele jagatakse tasuta puhtaid süstlaid riigis, kust narkootikumide tarvitamine ja omamine on ebaseaduslik… äkki peaks roolijoodikutele tegema eraldi sõiduread? Peale mõningast mõttetööd jõuan ikka ja jälle küsimuseni: mis on eesmärk?

  Kolmandaks. Kristiine keskuse parklas sattusin perega peale olukorrale, kus sport-lexus tibist juhituna sõitis parklasse ning kuna parkimiskohtasid ukse lähedal nappis, siis pargiti see tulipunane sõiduk puudega sõitjate kohtadele – risti üle kahe koha. Me jäime kohe seisma ja vaatasime suu ammuli… kui tibi rõõmsalt välja kepsutas autost, siis oli ta vist meelitatud, et me nii palju tähelepanu tema autole ja talle endale osutasime (otsisime ilmselgeid füüsilisi vihjeid aju puudumisele). Nüüd mõtlen, et kas oleks pidanud ikkagi kodanikujulguse kokku võtma ja verbaalse märkuse tegema. Nähtavasti oleks kõrvalistmelt väljunud härrasmees (loe: jõmm/nokata-rullnokk) mitteverbaalse märkusega vastanud.

 2. Nojah, märkuse koha pealt ei oska öelda. Ehk oleks tõesti ohtlik olnud, pealegi oli pere kaasas. Sedalaadi loomade puhul võivad tagajärjed olla üpris ettearvamatud.

  Mida muidugi oleks võinud teha, oleks võinud teavitada lähimat turvameest (AFAIK need seal vahel ikka jalutavad). Äkki oleks olnud arusaaja inimene ja asja ära lahendanud – turvatöötajaga poleks ilmselt ka jõmm riskinud kaklema hakata.

 3. Minu meelest tuleks ikkagi lubade saamist raskendada. Ja mitte hinna tõstmisega, mis toob kaasa lubade ostmise ja paljudele yldse kättesaamatuks tegemist vaid eksamite karmistamise. See on ikka suht naljakas, millega osad inimesed tegelevad. Samas tuleks minu arust ka näiteks iga viie aasta tagant uuesti eksamit teha või midagigi mis inimesele kasvõi anna teed märgi jälle meelde tuletaks, või fooritulede värvid selgeks õpetaks. Mul on maja ees ristmik(peatee keerab teise suunda) ja seal ei saa tubli 50% autojuhtidest aru kes kellele teed peab andma(kas tullakse peateed pidi ja kukutakse igas suunas teed andma või sõidetakse tähtsa näoga ette parema käe reeglit eirates). Mis aga veel imelikum, kui sealt tulla mööda peateed ja panna sisse vasak suunatuli eeldavad 70% autojuhtidest, et sa plaanid sõita otse(umbes 5-10 kraadine kurv läheb otse) ja käituvad vastavalt(sõidavad rõõmsalt ette ja siis punnitavad silmi). Isiklikult on siuke mulje jäänud, et autoroolis tuleb inimese tegelik pale välja(analoog alkoholiga).

 4. Ma olen juba ammu mõelnud, et selliste vahvate parkijate kohta tuleks ELIL-i lehel eraldi rubriik asutada, pealkirjaga “Meie salajased austajad”.

  Tegelikult olen ma nii mõnelgi korral õpiraskustega parkijatele suulise noomituse teinud ja peksa pole veel kordagi saanud. Üks tädikene, kes Prismas risti üle 3 invakoha parkis, kukkus kord pröökama, et “Alati ei peagi puue välja paistma!”” (kui ma auto esiklaasile liginesin, et näha, kas on õige invamärk peal). Eks ma vastasin talle ka, et “Ei paista jah, aga õnneks te tegite suu lahti ja ma sain kohe aru, et teil on sügavamat sorti puue!”. Kihutas minema nagu oleks tuli lahti.

Kommenteerimine on suletud