Windowsi uuendamas

Kõlab muidugi surnud hobuse peksmisena, aga siiski…  Viimastel päevadel uuendasin kahes lauaarvutis (mõlemad dualbuudis) Windows 10 värskeima, sellekevadise versiooni peale (kuna tekkis vajadus natuke MS Office’it seletada). Mõlemal juhul olid muljed suht ühesugused:
* Et pikka aega kasutamata seisnud süsteemi (no endiselt ei ole Windowsile eriti rakendust leidnud – isegi mängimine käib Linuxis) värskendamine võtab suure hulga allalaaditavate uuenduste tõttu aega, on arusaadav. Windows aga ei ole siiamaani õppinud seda aega adekvaatselt mõõtma ja näitama. 20-minutised “Restarting, do not turn off your computer!”-kirjad, kaootiliselt käituvad edenemisnäidikud ja muu selline on Windows 10-t iseloomustanud algusest saati ning paranemist ei paista kusagilt.
* Ühe arvuti uuendamine võttis kaks õhtupoolikut ehk sisuliselt ühe tööpäeva (sisuliselt tähendas kõrval teises arvutis aja parajakstegemist, kuna ei võinud iial teada, millal aparaat jälle taaskäivituda tahab – edenemisnäidiku peale loota ei tasu).  Linuxeid ei ole vist kunagi pidanud uuendama kauem kui tund (hoolimata uuenduste hulgast) ning üks restart on maksimum.
* Vajaminevate restartimiste arv näib olevat veidi vähenenud, ent on ikka liiga suur.
* Sellekevadise uuenduse paigaldamine õnnestus vist mõlemas arvutis kolmandal katsel. Failed to install…  Kusjuures see teade tuli pärast tundidepikkust üritamist (Preparing to install updates).
* Kui uuendus lõpuks peale sai, oli GRUBi alglaadur katki ja tuli taastada.

Seega Windowsi kasutamist iseloomustab Kakk endiselt fraasiga “Jube hea tunne tekib, kui saad järele jätta.”

5 kommentaari postitusele “Windowsi uuendamas”

 1. vaba ütleb:

  WPS Office asendab täielikult MS OFFICE-t ja vajadus windowsi järele puudub.
  Kuigi WPS ei ole 100% vaba tarkvara on ta siiski ühildatud linuxiga ja koostöö windowsi office failidega on parem libreofficest.
  https://www.wps.com/linux

 2. Kakk ütleb:

  Mulle seda vist rääkima ei pea…

  Paraku aga on juba mitu põlvkonda tavakasutajaid (ja paraku isegi osa spetsialiste) dresseeritud “nüüd vajutame kõik seda sinist nuppu siin”-meetodil – ning kui nupp asub 5 cm vasakul ja/või on punane, on maailma lõpp käes. Meiesugused võivad jõriseda inimeste lolluse üle, aga see on lihtsalt järjekordne väga edukas manipulatsioon suurfirmade poolt.

  WPS Office’it proovin veel (kunagi proovisin) – siin teeb aga ettevaatlikuks “Huawei faktor”. Panen esialgu mõnda lauamasinasse ja katsetan.

 3. vaba ütleb:

  libreoffice 6 on tekkinud selline rida:
  Improved interoperability with Microsoft Office documents

  endal libreoffice 5 seeria veel ja kui 6 töötab windowsi failidiega 100% hästi, siis on OK.
  WPS-i ka kunagi proovitud ja kuna on suletud või piiratud tarkvaraga, siis kahjuks ei tarbi.

  Kusjuures WINDOWSI ennast pole ammu näppinud ja WINE kasutamise lõpetasin ka ära.

 4. Kakk ütleb:

  Mul on hetkel LO 6.0.7.3. Wordi dokumentidega pole ammu enam suuremaid probleeme olnud, Exceli tabelitega, kus pole makrosid, ka mitte. PowerPoint on kõige halvemini ühilduv – slaidid saab küll kätte, aga “kaubanduslik välimus” läheb üsna tihti paigast ära.

  WINE-i ei ole päris kaua kasutanud, vahel mängin DOSboxiga vanu DOSi mänge. Ja endal mul pole samuti Windowsi enam kaua aega vaja olnud, käivitan seda a) uuendamiseks, b) vahel harva vaatamiseks, kuhu asi liikunud on, ja c) kui aeg-ajalt mõni arvutivõhik mõne selleteemalise küsimuse viskab.

 5. vaba ütleb:

  Mul on LMDE (debian ja mint kooslus) ja cinnamon töölaud, kus on OS-i backup ja varundustööriist olemas. Saan automaatseid backupe teha nii juuresüsteemist kui ka oma andmetest ja seadistusest eraldi.
  https://share.riseup.net/#r1kZUikwgRLQ78v-P-Tgmw
  Kuvatõmmis aegub nädala pärast.

  Kahjuks on MS OFFICE ja WiN reformika/ansipi eelistused eesti koolidele, mistõttu tohutud rahad lähevad microsoftile.
  libreoffice käsiraamatud on eesti keeles ja tasuta;:
  https://libreoffice.ee/2015/10/16/libreoffice-opikud/