Tervisejooks on parempoolne?

Täna kuulsin raadiost uudist: Prantsusmaal ja nüüd ka Itaalias käivat tõsimeeli arutelu, et tervisejooksu tuleb lugeda poliitiliselt parempoolseks tegevuseks… Asi olevat saanud alguse prantslaste uuest parempoolsest presidendist, kes olevat suur tervisejooksja.

Oudekki/Tatsutahime – Sina oled Itaalia asjadega rohkem kursis, ehk oskad öelda, on sel uudisel tõesti tõsi taga? Tiba liiga absurdne tundub – aga tegu oli ametliku Vikerraadio Itaalia korrespondendiga (nime ei mäleta).

Kui siit edasi mõelda, siis mis vasakpoolsetele jääb? Arnoldi kuulus kepikõnd…?

16 mõtet “Tervisejooks on parempoolne?” kohta

  1. Ma arvan, et see korrespondent oli liiga palju limoncellot joonud vòi kuuleb hààli. Isegi need jaburad telekanalid, mis uudiste asemel lasevad eetrisse juttu, kuidas signora Antonial on valge sabaga koer, pole taolise tekstiga vàlja tulnud.

    Nojah, kui ta muidugi kambaga limoncellot jòi, siis selles kàigus vòivad ka igasugused imelikud mòtted tekkida. Eriti kui ta tegi seda nàiteks Milano parempoolsete noorajakirjanike seltsis. Vahe on see, et nood ei tryki seda juttu àra.

    Huvitav, kas see korrespondent on Ylle Toode, kes on ennegi Itaalia kohta mingit kahtlast teavet edastanud?

  2. See võis too Ülle olla küll jah… Aga täpselt ei meenu. Igatahes oli tegu suht regulaarse rubriigiga, mida ennegi sealt kuulnud olen. Kummaline – tavaliselt tuleb Vikerist ikka suht arukat juttu.

    Muide, mis asi too limoncello on? 🙂 Seni on igatahes Itaalias käies silma alt eemale jäänud.

  3. Eh, see tuli endale ka pärast meelde. 🙂

    Aga ikkagi võiks Oudekki kommenteerida, miks parempoolsed ajakirjanikuhakatised grupiviisiliselt just seda napsi tarvitavad ja kas limoncellol on mingi ekstra omadus imelikke mõtteid tekitada (a la absint)…

  4. Hee, seda keelekastet olen ka ise proovinud ja kuigi pean ennast parempoolseks ajas see ikka südame väga läikima…isegi väikeses koguses;)
    Aga vasakpoolsetele ajakirjanikele julgeks soovitada sedasama, mida Tartu abiturjendid oma klassijuhatajale- teades meedia mõju rumalale massile suudetaks sedasi palju paha ära hoida;););)

  5. Heeh, limoncellot tarbivad siin kõik, mitte ainult parempoolsed. See hakkab väga väikeses koguses väga kiiresti pähe, sellepärast ma sellise näite tõin. Ma ei usu, et vasak/parempoolsetel väga selgeid tarbimiseelistusi on. Vasakpoolsed on siin ehk rohkem rohelisemad ning tarbivad vähem.

    Ja siinne parempoolsus tähendab üldiselt centrodestrat ehk Berlusconit (või äärmuslikumalt Alleanza Nazionalet või Lega Nordi) – ma ei taha uskuda, Chris, et sa ennast nende pooldajate hulka loed 🙂 Või noh, tegelikult ka Partito Democraticot, kes ütleb, et nad on centrosinistra, aga teevad Berlusconi poliitikat.

  6. Tegelikult pooldaksin rojaliste, kuid nende puudumisel on suhteliselt soojad ja pikad sidemed Alleanza Nazionalega. Üks tore erakond, kes vähemalt oma riigi ja rahva eest seisab.
    Roheline on aga punase kaitsevärvus;)
    Usun, et ideaalis oleks parempoolsele Eestile majanduslikult kasulik, kui kõik ümberkaudsed riigid punakasroosad oleksid, sest see pärsiks nende majandust, kuid kuna elame kahjuks Euroopa Liidus ja sealt tuleb suhteliselt palju regulatsiooni, siis on meile kasulik võimalikult palju parempoolset mõtlemist igalpool.
    Vasakpoolsus võiks piirduda loomaaedade ja reservaatidega- ideaalpildis siis. Seni kuni leidub loodreid kes tööd teha ei armasta lokkab aga vasakrohepoolsus igal pool.

  7. Siin seda küll näha ei ole, et parempoolsed kuidagi rohkem tööd teeksid 🙂

    Korruptsiooni on Berlusconi juures rohkem, aga PD ei ole sellest sugugi vaba. Paljude toodete osas ei ole vaba turgu peaagu üldse olemas (ja siinsed parempoolsed leiavad, et see on hea). Seega tuleb olla ettevaatlik, enne kui siin lihtsalt poole pärast mingit parteid toetama hakata 🙂 Aga AN seisab katoliiklaste eest, mitte riigi ja rahva eest, ning Gianfranco Fini… eeh.. brr… Teinekord.

    Üldse teeb inimene keskmiselt vähem kui Eestis, tootlikuselt ollakse maailma üks edukaimaid riike, ning samal ajal omatakse riigi rahastatud: kõrgharidust, legaalsete immigrantide keeleõpet, ulatuslikke tervishoiuteenused jne. Elu ei ole ainult majanduskasv ning elu ei ole ainult töö. Seega ei pea olema riik ka ainult nende aspektide korraldamiseks ja kaitseks, arvan ma.

  8. Itaalia kultuuriruumis katoliiklane tähendabki itaallast nii et AN seisabki oma maa inimeste eest. Igatsugu sissesajava saastaga aga ei peakski arvestama. Muidu võiks ju üle EL araabia keele teiseks riigikeeleks panna.
    Selles osas nõus, et riik peab hoolitsema oma kodanike eest. Kuid selles peaks kehtima põhimõte, et aidata tuleb neid, kes tahavad areneda ja tööd teha, mitte neid, kes lihtsalt loodrid on.

  9. Itaallane kindlasti ei tähenda katoliiklast. Tuletame hakatuseks meelde, et Itaalia kui riik loodi paavsti _vastu_. Katoliku kirik omab siin kindlasti suurt mõju, aga täiesti mittekatoliiklasena saad sa siin vabalt hakkama. Ja paljud saavadki, suur osa itaallastest ei ole üldse religioossed.

    Ning ma ei näe kuidagi, miks ma peaksin kuuluma kategooriasse “sissesadav saast” – õnneks itaallased ei ole mind seni selliseks pidanud ka, sõltumata nende “poolsusest”. Ja arvestatakse sama palju või vähe kui itaallastega.

    Aga loodreid olen ma siin ka parempoolsete seas rohkem kohanud kui vasakpoolsete seas. Selline tunne on vahepeal suisa, nagu elaksid nõukogude propagandafilmis, kui jälle näed inimesi, kellel ei ole isegi mitte huvi kunagi mingisugust tööd tegema hakata, sest piisab kas vanemate rahast või siis omatakse kohta, kus töökohustused puuduvad. Noh, õnneks nad ei ole vähemalt nii silmakirjalikud, et nad väidaks, et nad tegelikult teevad hullult tööd ja teised on loodrid. Nad omavad lihtsalt piisavalt “sotsiaalset kapitali” 🙂

  10. Juba vanal heal keskajal teati, et vara omamine on ka töö ning väga väga hea töö;)
    Vähemasti ei ela ta sotsiaaltoetustest või immigrantidele mõeldud soodustustest, mis on vasakpoolse süsteemi suured miinused, ehk siis ballast poputatakse liialt ära.
    Vara ja hea äraelamise saamiseks olgu ikka kolm traditsioonilist viisi: earn it, inherit it, marry it;)

  11. Vasakpoole süsteemi põhimõtteks on võrdsus ehk siis võtame sellelt, kes viitsib tööd teha ja midagi luua/omada, arendada ja anname sellele, kes ei viitsi.
    Rikkad, kelle verd sotsialistid imevad on aga need, kelle (või nende vanemate) vaevaga rajatud farmides, ettevõtetes, kinnisvaral tegelikult areng ja töö toimub;) Nemad on need, kes tagavad ühiskonnale äraelamise võimalikkuse.
    Parim näide sotsialistlikku korraga ummikusse jooksnud ühiskonnast on Rootsi. Aga ega ka Prantsusmaa oma eelmise sajandi eravara riigistamisega (loe riisumisega) ning Itaalia, kus seitset sorti kommunistid eraomandi pühadust teotavad ei ole kuigi head kohad midagi omada. Seejuures tuleb meeles pidada et a) peremehega vara kasvab, peremeheta vara kahaneb; b) riik on kehv peremees.

  12. Senini polnud ma veel selle peale tulnud, et tervisejooksu võiks kuidagi poliitikaga seostada….Sama oleks öelda, et parempoolsed veedavad puhkust mägedes ning vasakpoolsed mere ääres (ja poliitikast mittehuvituvad rügavad ka augustis mõlema heaks tööd teha irw). Aga ajakirjandusel pole vist eriti materjali, mille põhjal kirjutada ja quello che non c’è bisogna inventare…

    Aga see selleks…mulle oli päris meeltmööda Chrisi viimane kommentaar. Ei tea küll, kuidas on organiseeritud rahvaste võrdsus teister riikides, kuid Itaalias pole poliitikutel küll erilist vahet (pean silmas tegusid ja mitte idüllilisi kõnesid). Eksisteerivad vereimejad nii parempoolsete kui vasakpoolsete seas (nagu vasakpoolsete seas puuduksid nn. figli di papà!). Aga ärgem unustagem ära, et kui ka Berlusconi mõtleb eelkõige suurettevõtete heaolu peale, on olemas ka nn. väikeettevõtjad, kes on enamasti parempoolse poliitika pooldajad ning kes rügavad tööd teha hommikust hilisõhtuni, nädalavahetused kaasaarvatud ning kes võivad endale lubada augustis heal juhul kaks nädalat puhkust. Jätame välja need Oudekki poolt kirjeldatud “vanemate rahast elavad mittemillegagi tegelejad” Mina pean küll pärast väsitavat tööpäeva kohtama iga nurga peal noori elujõus noormehi koertega raha kerjamas, endal Boliivia vabadusvõitlejaid kujutavad punased t-särgid seljas ning ehitustel on puudus itaalia rahvusest töömeestest! Millegipärast on ka vähemalt Pisa linnavalituses konkurss riiklikele kohtadele “lubatud” vaid teatud punase parteipileti ettenäitajatele… ja kui on vaja mõnda “punast” ametnikku telefonil kätte saada, pead selleks eraldi sekretäri palkama.

    Ma ise töötan ka ühe “Berlusconi fännist tulevase Ferrari omaniku issipoja” heaks. Elame täiesti erinevates maailmades ja maailmapilt meil sugugi kokku ei lange. Ometigi olen ka ise parempoolse poliitika pooldaja sest vasakpoolsetel tundub justkui mingi punane kile silmadele kleepunud – oodatakse toetust riigilt (ja muidugi on berlusconi süüdi, kui seda ei saada), toetatakse vaeseid mustlasi (kes teenivad 100 eurot päevas mustalt valgusfoori all kerjated)….ja lisaks onupojapoliitika korruptsioon (te ei kujuta ette kui palju itaallastest tagumikulakkujaid olen viimastel aastatel isiklikult kohanud ning needki kõik parteipileti õnnelikud omanikud). Ja siis need BR, kas on õigustatud nendegi tegevus mingitmoodi??? Prr…

  13. Ühe asja ma tahaksin igaks juhuks selgitada: vasakpoolsed on ikka need, kes teevad vasakpoolset poliitikat. Seega Democratici di Sinistra ehk nüüdne Partito Democratico ei ole kindlasti vasakpoolne, sest nad teevad parempoolset poliitikat. Craxi oli ju ka põhimõtteliselt PSI juht 😛

    Mis puutub korruptsiooni, siis seda on igal pool. No katsu sa Liberaziones midagi avaldada, kui sa ei ole parteiliinis selgelt olemas. Seal on küll häid artikleid (varem rohkem, nüüd vähem), aga see on selgelt siseringi asi. Noh, teisest küljest see ka on parteiväljaanne. Aga paraku on ka Rifondaziones igasugust kampa, selles mõttes olen mnjah-iga nõus, et parem/vasakskaala kuidagi korruptiivsust ei iseloomusta. Itaalia tingimustes ehk vasak vähemalt taotleb mingit kontrolli ja karistusi, paremalt tuleb seda juttu, et “korruptsioon on turumajanduse paratamatu osa”. Siinsed konkursid riiklikele kohtadele on nii absurdselt korruptiivsed ja hoolimatud, et tekib tunne, et selles riigis lihtsalt tulekski revolutsioon teha, sest see kamp, kes võimul on, ikka üldse ei hooli riigi ehitamisest 😛 Aga Rifondazione/Verdi/PdCI hulgas on neid korruptante ja ignorante keskmiselt vähem kui Forza Italia, AN või PD hulgas. Ning PD hulgas on ka täiesti asjalikke inimesi.

    Aga ehitustel on muidgi puudus itaalia ehitajatest, sest maffia pakutud palgad ei võimalda itaalias itaalia standardite kohaselt inimväärselt elada.

    Aga riik ei ole sugugi mitte alati kehv peremees, isegi üliliberaalse USA teise kursuse majandusõpikud algavad näidetega, kuidas teatud asjade majandamine on riiklikult efektiivsem kui erasfääris – just need asjad, mille olemasolu on ühine huvi, mille kasutust ei ole võimalik üksikkasutaja tasemel mõõta (või on väga kulukas) jne jne. Siia alla kuulub näiteks tänavavalgustus või teed vms vms.

    Aga võrdusest ja sellest, miks sotsiaaltoetused ei ole mitte heategevus vaid riigi toimimiseks vajalik nähtus, kirjutan ma lähipäevadel oma blogis.

Kommenteerimine on suletud