Esimene raund läbi?

Tundub esialgu nõnda. Linnas on rahulik, netirünnakud on ilmselt ka järgi andnud ja väga hullu kisa enam kusagilt meediast ei kosta. Našistid lõpetasid peale NATO ja EU poolset torinat selleks korraks Moskvas sigatsemise ära. Positiivne märk on see, et paljud Tallinnas laamendanud teismelised ja nende vanemad on ise politseisse läinud ja oma tegu tunnistanud – nende inimeste puhul on siiski ilmselt mingi leppimislootus olemas. Too tõsisem vene agentide viies kolonn aga, pluss piiri tagant saadetud kantpäised “turistid”, tuleks võimalikult kiiresti välja visata.

Eesti peaks siit kindlasti omad järeldused tegema. Esmalt see, mis ka EITSi avalduses kirjas – vaja on palju tõhusamat vene- ja ingliskeelset teavitustööd, seda nii riigisiseselt venekeelse elanikkonna suunas kui ka väljapoole (lisaks kuluks ära ka tõsisem propagandaüksus, kes Venemaale nende oma rohtu maitsta annab – sealne reaalsus annab selleks oioi kui palju materjali). Teiseks on vaja tunduvalt rohkem tegelda vene koolide ja seal valitseva meelsusega. Kolmandaks tuleks kindlasti nüüd sõjaväekalmistul asuv pronksmees ja sealne kompleks korralikult lõpuni viimistleda – üks asi vähem, mille kallal vinguda. Neljandaks tuleks kindlasti leida mingi viis tunnustada neid mõistlikke vene inimesi, kes lojaalseks jäid (tõsi, lojaalsus peaks kodaniku puhul elementaarne olema. Kuid siin ei teeks tunnustus paha). Ja viiendaks… Eesti politsei ja eriüksuste võitlusvõimet tuleb veelgi parandada, samuti koostööd Kaitseliiduga nii sise- kui välisvaenlaste vastu. Praegu on veel arenguruumi (ka need mõned teadaolevad liigse jõukasutuse juhtumid tuleb läbi analüüsida ning väga tõsised järeldused teha). Ühesõnaga – tuleb teha kõik, et mitte ise provotseerida ja endale sisevaenlasi juurde tekitada, kuid vajaduse korral peab suur malakas käepärast olema. Ja need tatid, kes netis kutsusid/kutsuvad üles riiki kukutama, maju õhku laskma ja eestlasi tapma, peavad saama viieaastase majutusteenuse omasuguste hulgas kusagil Ämari kandis. Küll KaPo selle ära korraldab.

Aga idanaaber, kes armastab vist oma siseprobleemide (olematu sõna- ja ajakirjandusvabadus, haige riigiaparaat, jõhker vähemuste ahistamine jpm) varjamiseks omaenda rahva eest järgemööda naabritega riidu kiskuda (Gruusia… Valgevene… Ukraina… Poola… kes veel? Aa, viimati noriti soomlaste kallal NATO pärast ja üritati Moskvas Rootsi suursaadikule naha peale anda), pani käesoleva juhtumiga küll puusse. Eriti just Moskvas toimunud našistide spektaakel oli midagi täiesti omast klassist. Pigem saavutati see, et Ida-Euroopas hakatakse otsustavalt punapuuslikest vabanema – ja see on asi, mis moskoviitidest ajaloosolkijatele üldse ei meeldi. Küll minnakse varsti mõne järgmise kallale norima ja tehakse end iga sammuga üha enam täis. Viimaks ei jää muud üle kui kas päris sõda alustada (mis lõpeks endale katastroofiga) või natukenegi mõistus koju kutsuda.

Näis, mida 9. mai toob.