Windows?

Kuna MS on nüüd olude sunnil Windows 10 nimelise vigade parandusega välja tulnud ja seda veidigi tõsisematele itikatele pea tasuta jagab (Insider Preview -testversioon peaks kirjade järgi uuendama end tavaversiooniks), siis sai kodus üks masin dualbuuti pandud. Sai isegi MS konto loodud – tõsi, liigse infopärimise kiusuks sai kasutajanimeks hoopis Idiokraatia-filmi peategelane valitud.

Paigaldus läks kenasti. Olgu, pingviinide maailmas reeglina tootevõtmeid ei küsita… Aga tõsisem edasiminek vana aja akendega võrreldes on restartide puudumine. Üleüldse jätab W10 esmapilgul üllatavalt positiivse mulje. Ütleks isegi, et natuke rohkem geeky kui varasemad – ja lähem sugulane W7 kui W8-ga. Tõsi, endiselt totra mulje jätab avamenüü, kus on üritatud teha kirikut keset küla harjumuspärase Start-menüü ja W8 tobeda äpimenüü vahel (ettevõte sai ilmselt aru, et viimane oli ämber, aga ei söanda seda lõpuni tunnistada – tulemus on aga nagu sea seljas sadul).

Sai ära proovitud ka MS Office’i onlain-variant ja näpitud Visual Studio Community Editioni RC-d. Muljed on üldjoontes head, eriti sümpaatne on see, et vahepeal on MS eesti keele tublisti paremaks saanud. Ühesõnaga – kasutaja poole pealt täitsa meeldib. Iseasi, mis saab juriidilise küljega (EULAsse tuleks alles süveneda) või alati jamasid tekitanud turvalisusega. Aga näib, et tõsisem konkurents Apple’i ja Google’iga on ettevõttele päris positiivselt mõjunud.

Eks näis, kuidas lõppversioon kujuneb, aga praeguse seisuga võiks W10 alternatiivse süsteemina täitsa mõnda arvutisse jääda – isegi mitte vaid mujal avanematute failide lahti saamiseks, vaid ka niisama huvi pärast torkimiseks. Ja põhimõttelise pingviini hinnanguna on see päris hea tulemus. 🙂

Tõsi, kõik siinöeldu kehtib vaid senikaua, kuni firma mõne järjekordse suure sigaduse toime paneb ja enda tavapärase hinnangu “Tänan, ei!” tagasi saab… Paraku on sellist kogemust ka varem olnud (näiteks Windows 7-ga, mis iseenesest samuti küllalt hea mulje jättis).

APDEIT 02.02: Juba hakkab peale…

5 mõtet “Windows?” kohta

  1. Eks sedalaadi asju on tehtud jah palju. Ja paraku on alust arvata, et ega suurfirmad enne enda kombeid ei paranda, kui seadusega asja konkreetselt paika ei panda. Seepärast ei näegi praegu mingit võimalust põhikohaga mõne mittevaba süsteemi peale kolida – tõsi, ma võtan vaba süsteemi mõistet natuke lõdvemalt kui Stallman seda teeb (umbes OSI tasandil).

  2. Õnneks on veel võimalus BIOS/UEFI pealt vaba tarkvaraga OS-i alglaadida/käivitada. Samas on võimalik omandusliku tarkvara programmeerida nii, et riistvara töötab ainult spetsiaalses OS-is näiteks Windows 10 ainult. Ma mõtlen BIOSe flash/rom-i.

  3. Eks selle ümber oli kisa küll. Siiani pole suurfirmad veel nii räige tootelukuga välja tulnud, aga keegi ei saa väita, et mõni tulevikus seda ei ürita. Praegu on MS tulevik võrreldes varasemaga märksa ebakindlam, nii et eks seda näeb, mis käigu nad järgmisena ette võtavad.

Kommenteerimine on suletud