Lahtiste uste öö

Tjah, huvitav – kas 1940. aasta “revolutsioon” oli midagi sarnast…?

Konkreetselt huvitaks kaks asja:
* kui suur osa sellest loomakarjast olid piiri tagant kohale sõitnud (ja omakorda, kui suur osa neist olid “organite” poolt lähetatud)
* kui suurel osal neist oli olemas kodakondsus

Ise pakuks, et “eliit” pärines teiselt poolt piiri (ning põhitegijatel olid auastmed naaberriigi välisluures) ja et põhiosas polnud teps mitte kodanikega tegemist. Nende viimaste puhul peaks olema edasine asjade käik selge – elamisluba ära, 48 tundi pakkimiseks ja aidaa rongi peale. Pluss muidugi edaspidine sisenemiskeeld. Kaua võib!

Vähemalt on nüüd ebajumal maha võetud ja ära viidud. Seda oleks pidanud ammu tegema, siis oleks ehk mõned aknad terveks ja asjad põletamata jäänud. Aga kui nüüd asju natuke targemini ajama hakata, siis on ehk lootust natuke paremale tulevikule.

Ja üks asi veel – ilmselt keerasid tegijad üksjagu käkki idanaabri Euroopa-poliitikale. Vähemalt prantslased peaksid neid videosid vaadates küll olukorda mõistma, arvestades suht hiljuti nende maal toimunud samasuguseid asju. Loodetavasti oskavad meie võimud prantslaste kombel sama konkreetselt käituda, kui olukord nõuab. Vähemalt ei tohiks ühelgi kainelt mõtleval inimesel enam tekkida luulu “vaese vähemusrahvuse ahistamise” teemadel.

Aga täna on ilmselt paljudel kohalikel arukatel venelastel oma rahvuskaaslaste pärast häbi. Kahjuks leidsid kinnitust kõige halvemad rahvuslikud stereotüübid.

7 mõtet “Lahtiste uste öö” kohta

  1. Ma isiklikult olen suhteliselt veendunud, et tegemist oli kohalike noortega, kelle liikumist koordineerisid kohalikud provokaatorid (Dimitri Klenski, Öise Vahtkonna juhtliikmed jne), keda omakorda kaudselt juhendati teispoolt piiri.

    Kaspar.

  2. Käisin isegi varahommikul linnas ringi. Osades asutustes on täitsa masendav hävitustöö tehtud. Kõige karmima löögi südalinnas sai kahjuks Woodstocki pubi. Tore koht oli, aga nüüd oleks justkui orkaan üle käinud. Vanalinnas asuv Nimeta Baar jäi õnneks terveks.

    Omaette huvitav oli hommikul lugeda Iltalehti netikülge. Tallinna rahutused oli uudis nr. 2, esikohal oli uudis sellest, et Tallinnas ei saa enam mitu päeva viina osta…

  3. To Lenc: Tjah, selline see soome turist kipub siinkandis olema… 🙂 Vastukaaluks võiks aga öelda, et Joensuus kohatud inimesed olid küll kõik ülimalt meeldivad.

    To Kaspar: Võimalik. Aga eriti kui vaadata Rahvusraamatukogu ees toimunud kiviloopimist, siis selle algatajad olid kõik kolmekümnendates tursked tüübid, mitte mingid põnnid. Mine võta kinni, kuidas sellega täpselt oli, aga Kremli käsi oli üsna kindlalt asjas sees. Tulemus aga oli pehmelt öeldes kehvake – sellest ka tänased Riigiduuma hüsteerilised avaldused stiilis “kuulutame kohe sõja!”.

  4. Savissare blogisse just tulnud sissekannet lugedes ei tea kas nutta või naerda…

  5. Kui inimesi on 15 aastat surutud “külalisteks” ja “teisejärgulisteks kodanikeks” ainsas riigis, kus nad oma teadliku elu elanud on (enamik demonstrantidest olid kahekümnendates eluaastates, eile muidugi veel nooremad), siis pole ime, et nad ühel hetkel hakkavad mässama. Eriti siis, kui meedia ütleb “venelased on kurjategijad” või “…., tule Eesti poolele üle” või “teie ajalugu on _vale_” Inimestel läheb silme ees mustaks.

    Ma ei poolda vägivalda. Aga ma nägin kuidas 5000 inimest oli Tallinna tänavatel endast väljas. Niisugune asi viitab meie riigi mingisugusele tegemata tööle. Kui siin oleks kõik suurepärane, siis Venemaa propaganda sellist rahvamassi tänavatele ei suuda tuua.

    Rahvuslik vaen on viimane mida me vajame. Rahvuslik vahetegamine, marginaliseerimine ja vaen viis endise Jugoslaavia kodusõtta. Kas meil on venelaste “nendeks” surumisega vaja ka Eesti samale teele lükata?

    Prantslased on šokeeritud Eesti valitsuse käitumisest.

  6. Ausalt öelda ei ole vähemalt minu ringkonnas küll keegi surunud venelasi teisejärgulisteks. Ei kolleege, ei õpilasi. Kui keeleoskuse eeldamist ahistamiseks lugeda, siis ehk jah mingil määral – ent vähemalt mina olen alati üritanud ka keele osas vastu tulla, kui eesti keel inimese emakeel pole. Aga Sina kui maailma näinud inimene ütle palun – millises teises Euroopa riigis on võimalik kohalikku keelt ülbelt ignoreerida?

    Tänases Rahva Teenrite saates anti päris hea seletus. Mitte teisejärgulisust pole neile pähe taotud, vaid härrasrahva staatust – sedasama jaburat “kultuuritoojate” luulu ning seda nende oma seltskonna poolt (selge see, et ka Eesti poolelt on siin hulk tegemata tööd – aga kui inimene otsustab ignoreerida kohalikku elu, kohalikku meediat ja inimesi ja valib Moskva propagandadieedi, siis ei saa kedagi vägisi panna arukaid uudiseid lugema). Ja nüüd, kui selgub, et üks arusaamatu keele ja mõttemaailmaga rahvas julgeb “põlist vene ala” oma kodumaaks pidada ning vajaduse korral kasutab ka resoluutsemaid vahendeid, siis jookseb mõningatel inimestel juhe kokku. Loe kasvõi mõningate välisvenelaste enesekindlas stiilis kirjutatud ajaloolisi perverssusi mõnedes välisportaalides.

    Ja protest? Võrdle omaaegseid öölaulupidusid ja käesolevat tsirkust. Omaaegsetel eestlastel oli kahtlemata rohkem põhjust kartmiseks kui praegu venelastel, räigest rahvusliku uhkuse mahasurumisest rääkimata. Ometi jäeti siis vitriinid terveks ja sillutis paika. Kui käesoleval juhul oleks piirdutud meeleavaldustega, kasutaksin hoopis leebemat tooni. Praegu on tegu karja purjus pättidega, kes on ligi 50 miljoni eest linnale kahju teinud (videod poodide rüüstamisest inimkarja poolt on tõeliselt rõvedad) ja seega vähemalt pisargaasi küll kuhjaga ära teeninud. Ning jään endiselt selle juurde, et põhitegijate koht on teispool Narva jõge koos eluaegse sisenemiskeeluga (mis muide edaspidi laieneb kogu Schengeni viisaruumile).

    Ütlen ausalt, oleksin pronksmehe veel hiljuti heameelega rahule jätnud (vt varasemaid kirjutisi siin – ühel hetkel oli see Klenski idee tõepoolest OK). Aga arvestades seda, et Tallinnas ründas pätikari politseid (ja pikalt, enne kui need vastu hakkasid tegutsema – vt videomaterjali), siis on ka selge, et valitsusel ei jäänud muud üle. Jah, seda oleks saanud teha soliidsemalt. Aga kui linnas käib sihuke bardakk, siis ei jää soliidsuseks enam mahti.

    Ning lõpuks on ka seda korduvalt öeldud, et kui pronksmeest poleks olemas, leidnuks need tolkamid mõne muu mugava motiivi. Kogu jutt ajaloost ja “tunnete riivamisest” on enamjaolt häma – tegelik motiiv on ühe suurrahva ja -riigi šovinism, mis ei või näha, et nendeta hakkama saadakse. Muidu ei oleks duumategelinskid samal päeval hakanud invasiooniähvardusi loopima.

    Ka praegu on uudistest läbi käinud mitmed mõistlikud venelased, kes kogu asjale hoopis teisiti vaatavad. Ja oleks mina meediakunn, paneksin väga suure auru just selliste inimeste tutvustamisele – et šokeeritud eestlased kõiki vene inimesi laamendavaks makaagikarjaks ei peaks.

    Sorry, aga ma olen suhteliselt tige.

  7. Hommik 🙂

    Üks argument jäi välja toomata. Nimelt tolle “siin sündinud ja 15 aastat elanud” asjas.

    Sa peaksid ka väliseestlasi teadma. Ma julgen väita, et kõik Rootsis/Kanadas/Austraalias/USAs sündinud eestlaste lapsed õppisid maast-madalast tundma kohalikku keelt ning käisid läbi põliselanikega. Vaid meil on mingi imeriik, kus saab sündida ja kasvada nagu kasvuhoonetomat, ilma reaalse eluga kokku puutumata. Nende noorte jaoks oli toimuv kindlasti väga valus äratus reaalsesse maailma (ja sellest on mul kahju) – kuid süüdi on selles vähemal määral Eesti riik, palju suuremal määral aga nende vanemad ja õpetajad. Eriti need vene õpetajad, kes oma klassitäied lapsi laamendama vedasid (mida on ka teada), tuleks küll kutsetunnistusest kiiremas korras vabastada.

Kommenteerimine on suletud