Videoloengud? Tänan, ei!

Tänasega sai läbi järjekordne ring [L] TTÜ STVK kursusega. Läks päris kenasti, rahvas näis üldiselt rahule jäävat. Ühe soovitusena aga käidi välja videoloengute variant. Mõtlesin – ja mida kauem, seda halvem see mõte tundus.

Mida annab video? Võib-olla mingi petliku realismitunde, võrreldes kasvõi veebikonspektiga.  Samas on see tegelikult samavõrd ühesuunaline (õppejõult tudengile) kui tavapärane konspekt.  Video puhul on nii selle algne loomis- kui hilisem täiendamiskulu (aeg, pingutus, materiaalne ressurss)  kordades suurem ning ajakohastamine vaevaline. Eriti kui mõelda näiteks mõnele kursuse kolmandal toimumisaastal ilmsikstulevale, selleks hetkeks vananenud seisukohale või faktile – wikiteksti puhul on parandamine triviaalne (ja seda saab teha ka lugeja ise), video ajakohastamine on märksa suurem tegemine. Järelikult ei sobi see ka ajas kiiresti muutuvate asjade õpetamiseks kuigi hästi.

Video on kõigele lisaks veel ka vähem ligipääsetav erivajadustega inimestele (kurte tudengeid on tänapäeval ülikoolides üsna arvukalt). Videot saab teha ka neile kättesaadavaks, ent see nõuab taas kord eraldi pingutust – samas näiteks võimaldab korrektne tavatekstivorming tänapäeval edukat ligipääsu ka pimedale õppurile ilma erilisi kohandusi nõudmata (ekraanilugejad suudavad seda esitada).

Ja tegelikult ei anna õppejõu visuaal (vähemalt sedalaadi temaatika puhul nagu STVK-s) absoluutselt mitte midagi juurde. Pigem võiks mõelda taskuhäälingu ehk podcasti peale, mida huvilised saavad metsas joostes pleierist või siis autoga pikemat sõitu tehes autostereost kuulata – ent ka selle tegemine on kordades ressursimahukam kui tekstikujul info korral. Video on aga samavõrd vähe “jooksu pealt tarbitav” kui konspekt.  Mis aga veelgi tähtsam – wikitekst võimaldab vähese vaevaga linkida loengumaterjalidesse väga erinevaid asju (enamiku Kaku kursuste puhul on mängus väga lai materjalivalik), mida video aga ei võimalda.  Operatiivsed täiendused on aga üldse välistatud (näiteks kursuse käigus mõne eelmise nädala olulise sündmuse lisamine konspekti).

Eriti arusaamatu tundus aga väljakäidud idee asendada videoloenguga ka iganädalane vestlusseanss (milleks seni on Skype’i tekstivestlust kasutatud).  See tähendaks ainsa tõeliselt kahesuunalise, interaktiivse kursusekomponendi asendamist  “rääkiva peaga” ning ka kogukondliku aspekti väljaviskamist (nädalavestlustes on oluline koht nii tõsisel infol, arutelul, konsulteerimisel kui ka lõõpjutul ja huumoril).

Võib-olla on mõnes teises valdkonnas videoloengutel rohkem mõtet.  Enda õppeainetes ei näe aga ühtki eelist, puudusi on aga karjakaupa.

6 mõtet “Videoloengud? Tänan, ei!” kohta

  1. Khan Academy formaati ma samas ise toetaks. Jutupliiats kohati justkui paelub.

  2. Jah, võib-olla teatud narratiivi puhul see toimib. Samas on endiselt probleem ajas muutuvate lugudega. Newtoni füüsika ja antiikajalugu – need lood on valmis ja ei muutu iga jutustamisega. STVK taoline väga lai ning päevakajalisi asju käsitlev aine aga…. Kahtlen.

    Asi võiks toimida HOWTO-stiilis materjaliga (näiteks lehmalüpsmine). Sihuke muhe mammi õpetamas – algul seletab ja siis näitab ette, kuidas teha ja millest hoiduda. Saab nõksud kätte ja need ei muutu iga aasta.

  3. Aplausid ja ovatsioonid 🙂 Ja nòus, howto materjalide puhul tòòtab, ainus koht, kus ma olen videoloenguid kasutanud, on fotograafia, tàpsemalt fototòòtlus. Seal on kyll hea, kui selle taustaks, mida tàpselt programmiga teha saab, keegi asju juurde kommenteerib ka. Teised fotograafid on ytelnud, et mòned muud tehnilised vàlgukoolitused jne on ka videos head olnud.

    Mis puutub òppejòu visuaali… Noh, natukene annab juurde kyll see, et kuidas rààgitakse. Aga peamiselt annab juurde see, et tudeng saab òppejòudu poole jutu pealt katkestada ja kysimusi kysida ja vaadata kuidas òppejòud reageerib. Ja seda video ei anna.

  4. Minu arust oli see Skype jututoa variant selles sügiseses uusmeedia eetika ja seaduste loengus väga hea.
    Videoloengutega on ka veel see probleem, et kes neid vaadata viitsib…
    Kuigi teatud juhtudel on hea, kui näiteks ajaliselt loengus kohal käia pole võimalik.

  5. ititibi: STVK-s toimus Skype’i vestlus täpselt samamoodi nagu ELNM-is. Üldiselt see rahvale meeldis – aga ma ei saa siiamaani aru, miks mõned seda videoasja selle ASEMELE soovitasid (paralleelselt ehk veel kuidagi).

  6. Jah, ei saa aru sellest, et miks, kui asi toimib?

    Aga märkusena ühe su tahvelarvutite jutu kohta (kusagil sa kirjutasid) – siis jube mugav küll, kui saad kõik loengud konspektid jm asjad ilma selle laia laptopita (isegi kui ta ultrabook on – suur ikkagi) ära loetud.

    Mul Google Nexus 7, selline mõnus väike, hind oli ok ja prose 7-tollistest tahvlitest parim: 4-tuumaline, st saab mistahes mängud ka soovi korral ära mängitud ning kaasa võttes ei kaalu midagi. Minu arust super.

Kommenteerimine on suletud