10 mõtet “Eesti Nokia” kohta

  1. Mulle tundub, et JOKK ei ole siin see parim väljend. Mis on ratel tegemist juuraga?

    Tahtsin tegelikult pikemalt seletada, et akronüümiga JOKK on siiani väljendatud sisult ebaeetilisi või seaduse mõttega vastuolus olevaid tegevusi, mis on samas seadustes olevate aukude tõttu seaduste piires, aga lugeja teab seda ju nagunii.

    Oot, kas sa mõtled seda, et sisuliselt olematu teenuse (feim, hinne 10, jne.) eest korjatakse kümme ja kümme krooni SMS-i teel? Milline hind oleks nende eest õiglasem maksta? Esitaks tarbijakaitseametisse avalduse, et feim on liiga kallis ja hind on kunstlikult kõrgeks aetud? Kuulutada Rate feimimonopoliks? Ok, jaburaks läheb, aga kõik, mis puudutab reiti, on parajalt jabur.

  2. Kas ei tundu, et Rate’i vihkamine on samapopulaane kui Kroonika (mitte)lugemine? Et põhimõtteliselt ei tohi rate’i heaks kiita.

    Tagelikult on tehtud hea äri ja thats it. Samamoodi võiks inimeste üle naerda et nad ostavad õlut – näe lasevad endale igast jama pähe määrida.

    Rate pole maailmas absoluutselt mingi uudis. selliseid saite on sadu ja tuhandeid. Las aga teevad ja korjavad raha. “Kliendiks” hakkamine on ju vabatahtlik, mina näiteks ei kasuta. Aga ei lähe ka närvi kui keegi kasutab.

    ja tõesti – JOKK on siin väga vale väljend.

  3. OK, härrased – olen nõus, ehk oli JOKK siin veidi ebamäärane. Mingit paralleeli siiski näen – nagu klassikaline JOKK on poliitika stiilis “tean küll, et tegelikult on see ebaeetiline – aga teen ikka, kuna see on mulle kasulik ja pole seadusega keelatud”, nii on minu isikliku arvamuse kohaselt ebaeetiline ka rate.ee äriidee (nii et selles mõttes oli õnnitlus veidi sarkastiline). Rõhutan – mitte ebaseaduslik, aga ebaeetiline.

    Miks? Hoolimata sellest, et mainitud portaali kasutab ka suur hulk edevaid ja totusid täiskasvanuid, on sihtrühmaks siiski selgelt teismelised. Ja olgem ausad, teismelised ei ole veel täiesti vastutusvõimelised kodanikud, eriti veel tänapäeval. Täiskasvanu rahakott on tema enda käes, kuid isegi teadlikult naiivikute puistamise peale mängimine a la võrkturundus ja Nigeeria kirjad tekitab mulle paha maitse suhu. Teismeliste nõrkuste peale mängimine aga teeb seda veelgi rohkem.

    Ehk on Kakk loll idealist. Aga tõesti ei istu sihuke värk.

  4. aga näiteks MySpace – pole küll 1:1 rate aga sarnaseid paralleele jagub – noored kasutajad, peatselt kaasnevad tasulised lisateenused….

  5. MySpace, Friendster ja eriti Eestis populaarne Orkut (tunnistan üles, seal on mul kah konto, ehkki külastan suht harva) on otsapidi küll sama liiki asjad, kuid rõhuasetus on ikka erinev. Ja MySpace’i skandaalid riputati omal ajal ka suure kella külge ning peale seda toimus seal korralik puhastus. 12-aastased sekstibid ja muu rate.ee stiilis asi on seal tänapäeval arvatavasti suht välistatud. Võrdluse võiks esitada ehk sellisel kujul – kui nendes suurtes rahvusvahelistes kohtades liigub üksjagu imelikke inimesi, siis meie kodumaisesse analoogi on ära eksinud üksikud normaalsed kodanikud. Üldine foon on näiteks Orkutil (mida natuke rohkem olen vaadanud) ikka päris teistsugune.

    Aga eks neid suhtlusportaalide jamasid ole ka mujal. Millalgi mainisin siin Joras ka GAZZAGi ja sellega seotud paroolipüügiskandaali.

  6. küsimus on kuidas kasutada. mina kasutan orkutit igapäevaselt ja ei ole kokku puutunud jamaga. loomulikult on tegelasi kes spämmivad aga nendele block peale.

    its how you use it. rate on nõme, ma tean. ma ka ei kasuta. oleks aga reidi omanik või arendaja, siis võimalused superteenuse (ja palju eetilisema) loomiseks on väga head.

  7. Orkut on tõesti üks normaalsemaid suhtluskommuune, jama puudub, niipalju, kui mina näinud olen.
    MySpace’i kohta ütlen vaid, et seal peab alaealise profiili vaatamiseks olema sisse logitud ja lisaks olema veel selle alaealise sõprade nimekirjas. Meil on aga tõesti 12-aastased tibinad. Mina leian, et JOKK on siinkohal 100% korrektne väljend – “muudkui müüme teismelistele hingehinna eest teenuseid, mille eest nad maksavad oma vanemate rahaga” – eetiline ei ole, aga essugi teha ka ei saa. Tegelikult ettepanek rate.ee omanikfirmale – selleks, et keegi saaks kasutada rate.ee tasulisi teenuseid, peab mobiiliomanik saatma oma mobiilioperaatorilt võetud tõendi, et mobiil on just tema nimel ja lisaks veel ka kirjalik nõusolek, et sellelt mobiililt võib tasulisi teenuseid kasutada… EMT puhul peaks olema seda eriti lihtne teostada, arvestades, et enamus firmast kuulub just EMTile…

  8. Ega tegelikult vastu vaielda ei saa. Lühendi JOKK kehtivus rate kohta on täitsa selgelt põhjendatud läbi asjaliku mõttevahetuse.

Kommenteerimine on suletud