Kuluvad kuluvad kuluvad

Oli kunagi poiste seas selline hüüdlause. Täiesti grammatiline kusjuures – kuluvateks nimetati ehtsaid, kandmisel heledamaks minevaid teksapükse, vastandina omaaegsele “Sangari” toodangule (mida tögati ka “Sangleriteks”, päris kuluvatemargi Wrangler parafraasina). Kuluvad on kuluvad. Ja kuluvad kuluvad aja jooksul kuluvad.

Kakk on vanast ajast peale teksainimene (+ T-särk ja nahktagi – tõsi, nõuka-ajal olid ka need tegelikult haruldused), pole aga eriline moegurmaan kunagi olnud ja käis hea meelega ka Sanglerites. Esimesed päris kuluvad aga tõi kingituseks Hea Soome Onu (kes tollal ilmselt igas eesti peres aeg-ajalt käis, igas peres oma muidugi), “Falmersid” olid. Margiteadlikkus Kakule külge ei hakanud, küll aga fakt, et Falmersid elasid üle päris mitu paari paralleelseid Sanglereid, kvaliteedivahe oli küll.

Vahepeal käis Kakk väga mõnuga Cartini teksades, mis olid odavad ja täiesti normaalse kvaliteediga. Siis aga pandi see äri kinni ning igal pool hakkasid üha enam silma vaid igat sorti poosed püksid (kunstkatkised, kunstmäärdunud, kunstkottis, kunstpaljatagumikulised ja mis iganes veel – “kunsti” all pean silmas, et mainitud omadus oli tootjate poolt teadlikult tekitatud).  Korralikku klassikalist kuluvat ei paistnud eriti enam olevatki (OK, väga pingsat jälitustööd kah ei teinud).

Eelmisel nädalal selgus, et kapis on alles veel kahed enam-vähem käimiskõlbulikud kuluvad.  Tuli minna poodi – seekord tekkis mõte proovida, kas itimees saab tänapäeval oma püksid ka netist kätte. Väikese otsimisega leiduski selline vahva koht nagu [L] Jeans America, hoopiski teispool lahte. Huvitaval kombel lahterdub neil Eesti transporditingimuste osas Soomega võrdsesse rubriiki (ilmselt on see ennustatud “Lõuna-Soome” nüüd siis käes). Suurema ostu puhul ei taheta saatmise eest raha ka, kui uksele-saadetise asemel postipakk valida.

Ostmine käis kähku (U-kaart on endiselt abiks leiutis) ja kolm paari Levi’s 501-sid lendasid üle lahe Laagri postkontorisse viie päevaga. Ehk oleks midagi sarnast leidnud ka Eestist ja võib-olla ka tiba soodsamalt, aga katse osutus üldiselt edukaks, kuluvad on ausad ja istuvad hästi (ning ehk käivad kunagiste Falmersite kombel kah kauem kui mingid ersatsimad kehakatted).  Huvitava detailina leidsin kusagilt veebist, et ka Steve Jobs olla todasama klassikalist malli eelistanud.

Tjah, aga Falmersite ajaga võrreldes on ikka üht-teist muutunud küll. 🙂