V nagu Viktor Kingissepp

Eilse protestimeeleavalduse (ja üldse kogu viimase aja eri sorti süsteemile vastuhakkude) üheks sümboliks on valitud Guy Fawkesi näoga mask.  Huvitava kokkulangemisena tuli telekast pühapäeva õhtul ka [L] “V nagu veritasu” -nimeline film, kust see üle on võetud.

Filmist oli siit-sealt ennegi loetud, kuid seni oli nägemata jäänud. Paraku… ei olnud ka millestki ilma jäänud. Tõsi, näitlejatööd olid head ja mõned stseenid ka, samuti võib väga üldisel tasandil heaks kiita totalitarismivastase alatooni (mitte tingimata aga sellega võitlemise meetodid). Kogu lugu tervikuna aga on kahjuks niivõrd totter, et ei lase isegi Portmanil ja Weavingil heade näitlejatena esile tõusta – tegemist on äärmiselt stiilipuhta propagandateosega, mille ülesandeks on sarnaselt omaaegsete Mos- ja Lenfilmi üllitistega installida hoogsa actioni abil noorema põlvkonna ajudesse  partei poolt heakskiidetud tarkvara. Film on tehnilise poole pealt iseenesest  hästi tehtud (Matrixist tuttavad vennad Wachowskid!), kuid sama võib öelda ju ka “4 tankisti ja koera”, “17 kevadise hetke” ja “Koidikud on siin vaiksed” kohta. Ka neid mäletan lapsepõlve ajast iseenesest hästi tehtud filmidena.

Kõike filmis leiduvat jura kommenteerida on liig, võtaks ainult ühe asja – filmis kiusab äravahetamiseni kristliku kirikuga sarnane (ehkki mitte otsesõnu selleks nimetatud), totalitaarse riigivõimuga läbipõimunud organisatsioon taga erinevaid vähemusi, sealhulgas muslimeid ja homosid. Nende kahe grupi kujutamine võimalike liitlastena on aga pehmelt öeldes ulmeline isegi ulmefilmi jaoks.  Samasugust värki on seal kuhjaga – ja mis tõeliselt närvidele käib, on asjaolu, et sarnaselt Dan Browni samast juurikast pärit teostega on ka V arusaamad juba noorema põlvkonna peades üksjagu pesa teinud.   Mõni tegelane on ikka tõsiselt üllatunud, kui vihjata, et ehk on mõned asjad tegelikult natuke teistmoodi…

On ausalt öeldes paganama irooniline, et  info- ja mõttevabadust nõudvad protestid üle Euroopa on oma sümboli siit võtnud… Sama hea idee oleks valida laulupeo sümboliks katkine leierkast. Anarhismilõhn ja Suure Venna temaatika nagu klapiks, kuid mõtlemist mittesoosiv põhisisu tõrjub selle tagaplaanile. Totalitaarse ühiskonna teemalise filmina soovitab Kakk madinasõpradele hoopis Equilibriumi ja rahulikumale inimesele Gattacat.

Nii et ACTA ja muude jaburuste vastu protestin heameelega ka edaspidi, aga ilma selle maskita. Sellega seondub paraku nüüd omakorda liiga palju jaburust.

12 mõtet “V nagu Viktor Kingissepp” kohta

  1. Täpselt minu mõte! Filmi nägin kunagi ammu ühel ulmehuviliste kokkusaamisel ja tõepoolest: ei avaldanud muljet ning mask ja sellest lähtuv anonüümsus veidi häirib isegi. Mis siis, et küsimuse all on õigus jääda anonüümseks.

  2. Mismõttes teistmoodi ? 🙂
    Vaata üle lombi näiteks. Moslemid võivad ju homosid samamoodi vihata, aga keskmine amerikristlane paneks mõlemad põlema… Kasvõi ainult selleks, et saadud tulel ateisti kiusata 😛

  3. Ray: ma kardan, et see argument on paarsada aastat aegunud. Või mõtled tõsiselt, et USA kristlased (kasvõi kõige radikaalsemad Bible Belti tegelased) võtaksid tänapäeval kellegi füüsilise hävitamise ette? Kamoon – isegi püstihullud matustepikettijad Westborost on sellest ikka päris kaugel.

    Küll aga tõmmatakse Iraanis teistmoodi mehed veel tänapäevalgi oksa, sama juhtub mujalgi. Minu jaoks on täielik müstika, kuidas tolerastiaapostlid üritavad siiani just islamit kristluse vastu välja mängida. Budismist, ISKCONist (krišnaiidid) või mõnest New Age’i voolust saaks palju paremini aru.

  4. Minu meelest on see mask filmist eraldi elu elama hakanud. Jah, ta sai sealt küll alguse aga ma olen 100% kindel, et inimesed, kes seda maski erinevatel Anonymous-e kogunemistel ja muudel protestidel on kandnud, ei pea “V for Vendettat” oma piibliks.

    Ja maskide kandmise idee mulle pigem meeldib. Kui poliitikud ja riigimehed kannavad enda ees PR meeskonna loodud mittefüüsilist maski, mis peidab nende tõelised ajendid ja mõtted, siis miks peaks tavakodanik riigile oma identiteedi ja olemuse avama. Ansipi ja paljude teiste temasarnaste poliitikute puhul on koostöö välistatud ning jääb üle vaid vastasseis, sest igasugune usaldus ja avatus puudub.

    Mõnes mõttes on Ansipi, Savisaare ja Langi sarnased tüübid Eestile isegi omamoodi õnnistuseks, sest neil puudub paljudele lääne poliitikuile omane rafineeritus ning ma usun, et Ansipi seljataga seisvad ACTA läbisurujad ei olnud tema väljaütlemiste suhtes päeva lõpuks sugugi rõõmsad.

  5. Ray: No OK, vaatame seda listi. Lühiduse mõttes ainult kõige jõhkramat osa – mõrvasid:
    * Griffin – väidetavalt tõesti kristlaseks hakanud, enne seda aga üsna kirju minevikuga sell (merejalavägi, KKK). http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_F._Griffin
    * Hill – tõepoolest “ära keeranud” endine pastor. Aga arvestades kogu kirjeldatud suhtumist (lõpuni välja), siis oli tegemist maniakiga, mitte uskliku inimesega. Noorena isa ründamise süüdistus annab alust arvata, et kruvid polnud juba ammu päris kinni. http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Jennings_Hill
    * Salvi – oli omadega sassis. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Salvi
    * Rudolph – aeti pikka aega mööda USAd taga, tegi ka muid jõledusi peale siinmainitu. http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Robert_Rudolph
    * Kopp – aeti pikka aega Euroopast taga, tõenäoliselt samuti sarisigatseja. http://en.wikipedia.org/wiki/James_Charles_Kopp
    * Roeder – oli omadega sassis. http://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Roeder

    Muide päris mitmed sedasorti tüübid on sõjaveteranid. Väidan, et posttraumaatiline stress on palju suurem süüdlane kui religioon.

    Summaarselt: kirikus käiv maniakk on ikkagi maniakk. Ja kirikus käivaid maniakke on muude maniakkide seas väga väike vähemus. Konkreetsed näited pärinevad USA-st ca 16 aasta pikkusest perioodist – ja tõenäoliselt oli selle artikli kirjutaja piisavalt motiveeritud, et otsida välja kõik teadaolevad juhud. Võrreldes seda kristlaste koguarvuga USAs saame kindlasti üsna väikese suhtarvu.

    Julgeksin ka pakkuda, et religioossete maniakkide arv on vähemalt viimase sajandi jooksul kindlasti väiksem ateistidest ja nihilistidest maniakkide omast.

  6. Memetsu: teatud määral olen selle “eraldi elu elamisega” isegi nõus. Lihtsalt natuke kahju on, et iseenesest hea mõte (sest eraldi võttes on mask vahva) on pärit nii sogasest allikast.

    Ja Ansipile on tänaseks päris mitmed blogijad protestiliikumisele väga hea sümboli andmise eest aitäh öelnud (vt kasvõi [L] Wolli kirjutisi)

  7. Ray: no kui kasvõi kogu punast spektriosa vaadata, leiab sealt üksjagu. Punakhmeere vaevalt religioosseteks saab pidada – või kui, siis tuleb ateism ka ühesellt religiooniks lugeda (näiteks Dawkinsi puhul ta seda suuresti ongi – vastasel juhul ta selliseid asju ei kirjutaks-räägiks).

    Päris kummaline ausalt öeldes: kui vanasti süüdistati ikka usklikke “ajude seebitamises”, siis tänapäeval ei jää suur osa ateiste “evangeliseerimises” neile sugugi alla. Ikka on vaja mõnel näpp püsti ajada ja “Kuidas sa loll aru ei saa, et Jumalat pole olemas!” või muud sarnast kilgata.

    Aga ilmselt pole siit edasi jällegi mõtet minna.

  8. Hm. Kui sa tahad punakhmeere nimetada, siis ma mainin vastu ainult kolm sõna: “Gott mit uns.” Vt. ka varasemad teemad, näiteks kristlaste omavaheline 30-aastane sõda jne.

  9. No kamoon, ka Sitsiilia (Itaalia) mafioosod olid siiralt katoliiklikud inimesed ja käisid enne konkurendi teise ilma saatmist palvetamas ja pärast pihil.
    Siit on hästi aru saada, et relogioon on religioon ja biznis on biznis.
    Kõiksugu äärmuslastega kipub jälle sedasi olema, et nende “karismaatilised liidrid” mõtlevad rohkem enda, isikliku võimu ja tähtsuse ksvatamise ja rahakoti paksendamise peale, kui abortides hukkuvatele süütalastele vms. probleemile.
    Its just business, yaknow.

Kommenteerimine on suletud