7 mõtet “Nuputamist pühapäevaõhtuks” kohta

 1. Ja miks ei võiks arvuti olla vanema õe oma, mis kuulus enne emmele või vanema venna oma, mis enne emmele kuulus? Grrr…. Soovitus, et poisid ja tüdrukud on ühtemoodi näppupidi arvutis on igal juhul puudu. Ja siis seda, et äkki ei kasutaks Windowsi, pole vist üldse pähe tulnud. Ma vist lapse arvutisse küll hoobilt installiks midagi muud, pooled mured oleks kohe murtud.

  Aga kõige olulisem on ikka see, et tolle artikli autor tahab, et arvutis oleks lastekasvatamise programm ja ta ise ei peaks midagi tegema. Kui siis lapse erakirjavahetuses luurama. Kõige olulisem puuduolev soovitus on, et “räägi lapsega”. Niimoodi kasvavadki lambad, kes ise ei mõtle, ausõna. Või siis need, kes vanemate eest igaks juhuks kõike varjavad…. Grr, vihastasin.

 2. Selle koha peal küll Sinuga täiesti nõus. Turvakäitumise õpetamine on suht tagumine asi, mida automatiseerida annab. Ja pardon, see ameerikalik nn parental control lihtsalt ei tööta.

  Tehnoloogilise poole pealt uriseb muidugi Kakk ikka ja jälle selle peale, et lihtne soovitus “vaheta süsteemi” kõrvale jäetakse (lisaks veel ka mitmed muud olulised punktid nagu pidevad süsteemiuuendused). Artiklis kirjeldatud vanuseastme puhul langeb reeglina ära ka pea ainus oluline argument ehk tippgraafikaga tänapäevaste mängude jooksutamine – neid mängivad jupike vanemad tegelased. Mängukoopas jms kohtades on Linux suurusjärgu võrra turvalisem valik.

  Kakk ise tegi oma juppidega umbes nõnda:
  * räägi, mis ja milleks (ja nii, et aru saab)
  * vasta küsimustele ja tekita huvi asjadest aru saada (soovita lugemist jne)
  * kui väga vaja, aita. Enne aga lase ise pusida
  * Windows ei ole hea mõte (jah, jupid kasvasid täiesti edukalt Linuxi peal – isegi siis, kui kumbki otseselt itimeheks ei hakanud, hakkasid keemikuks ja meedikuks hoopis).

 3. Kakk, Su küsimus on valepidi esitatud – õigem oleks küsida: “mis selles artiklis õigesti on?” 🙂

 4. #Ma vist lapse arvutisse küll hoobilt installiks midagi muud, pooled mured oleks kohe murtud.#

  See eeldab, et sa ostad lisaks mängukonsooli ja hulga mänge.

 5. Offf: Nagu öeldud, need hüper-super Windows-only mängud on natuke vanemale seltskonnale kui siin räägitud. Lisaks on olemas a) vaba litsentsiga mängud (OK, neid on vingemate seas vähe), b) mängud, mida veab välja Wine ja c) vanad mängud ehk nn abandonware (senine kogemus ütleb, et 95% töötab Dosboxiga laitmatult). Aga isegi eraldi mängukonsool ei ole halb investeering, kui see võimaldab arvuti sitast vabama hoida.

 6. Hea poole pealt lubas RockStar tulla välja GTA Mac versiooniga

Kommenteerimine on suletud