Windowsi-teema lõpuks

… tuleb teatada, et TLÜ arvutiklassis tehtud installidemo üritus läks pehmelt öeldes peeti.

Kummaline, aga tõsi – XP ei saanud hakkama riistvaradraiveritega (olen Billi kirunud n+1 muu vaatenurga alt, ent sellega pole veel orki kukkunud). SATA kettad ja Gigabit Etherneti võrgukaart jäid Billi loomingule müstikaks. Läbi häda saime kuidagi ühel arvutil siiski paigaldusprotsessi läbi mängitud, kuid uuendusi ei saanudki peale, kuna võrk ei läinud tööle.

Nüüd võib Windowsiga mängimise lõppenuks lugeda, rohkem seda vähemalt lähemas tulevikus ei näpi. Töötegemise jaoks on Linux olemas. Tegelikult tahan sama klassi peal mõne nädala pärast ka Ubuntut installida, siis on hea võrrelda. Hetkeseisuga on küll karvane tunne, et vähemalt nii haledalt ükski normaalne Linuxi distro läbi ei kuku.

Samal ajal on miskites paralleeluniversumites endiselt käimas Windowsi diktatuur. Lugege kasvõi [L] Aabrami ajaveebist.

14 mõtet “Windowsi-teema lõpuks” kohta

 1. Windows XP on iidne ju. 5 aastat vist. Muretse omale SP2’ga installikas, too peaks teoorias mõistma mis müstika see SATA on jmt.

  Kuigi ega ma ei tea. Ma kasutan Ubuntut 🙂

 2. Arvutiklassi ametlikud haldajad andsid mulle installi jaoks ametlikud installiplaadid (sätendasid nigu pühademunad, hologramme jms täis), mul polnud erilist põhjust eeldada sellist tulemust nagu tegelikult tuli. Pealegi on täiesti võimalik, et mingi kodukootud installiketta kasutamise peale hakkavad WGA ja muud Windowsis sisalduvad lollused lõugama, asi tunnistatakse ebaseaduslikuks koopiaks ning uuendusi jms ei anta.

  Ise kasutan ka Ubuntut (server on CentOSe peal).

 3. Usun miskipärast, et Kakule anti siiski SP2 sisaldavad installikad- ikkagi lugupeetud asutus ju…
  iseasi, miks nad tööle ei hakanud. Teada ju on, et tal on tavapäraselt visa hing- nii nagu pahavaral ikka

 4. @Elver
  SP2 ei pruugi ka kõiki kontrollereid mõista. Mõnedel emaplaatidel on peal mingid kolmandajärgulised kontrollerid või esmajärguliste kontrollerite müstilised revisjonid, mis lihtsalt tuleb eraldi flopiga kaasa tulnud draiveritega installida. Iseasi, et uuel arvutikomplektil ei pruugi aga näiteks flopiseadet kaasas olla. Vaat siis on nuputamist nutikaile.

 5. btw Aab… see disketi asi oligi nõnda. Mingi aeg hiljem leidus üks draiveriga diskett. Leiti ka üks USB-flopiseade. Sellega sai kino – algul töötas, hiljem enam mitte (s.t. win ei tundnud ära). Nalja kui palju.

  Kairule – ära pahanda. 🙂 Omast arust ma ju kasutajaid (st teid) ei süüdistanud. Aga see, et Billi toodang imeb suure vilinaga, ei ole mitte Kaku välja mõeldud, eilne oli lihtsalt hea illustratsioon. Ja et kas asi oli Windowsi või millegi muu süü, seda võime hinnata peale seda, kui oleme mõne aja pärast samadele masinatele ka Linuxit installinud. Enne pole võrdlusmomenti. Nii laialt, et kõik wini-kasutajad on a priori lollid, ei ole ma kunagi väitnud. Samas seda väidan küll, et wini-kasutajate seas on lollide protsent kaugelt kõige suurem – defineerides lolli inimesena, kes ei jaga asjast midagi, on sellise situatsiooniga täiesti rahul (või isegi uhke stiilis “minu asi pole seda osata, itimehed peavad mulle asjad ette-taha ära tegema”. Huvitav, kas sihuke tüüp laseb autoga sõites ka gaasipedaali kellelgi teisel enda eest vajutada?) ning laseb microdroididel oma ajud marketingimölaga siledaks triikida.

  (kes imestab, miks Kairu korraga ameerika keelt räägib – see on trackback tema kooliblogist, mis meie ingliskeelse magistriõppe tõttu on kah selles keeles)

 6. Chris tänini peamiselt Windowsi kasutaja, kuigi end IT alal purulolliks ei pea ning ilmselt ka tööandja mitte:P
  Põhjus, miks Linuxile pole üle läinud on ilmselt teatav sõltuvus vanadest arvutimängudest:D

 7. Emm, Kakuonu, kardan et Sinu habeme pikkuse lisandumine ning turjalekogunenud vanuse juurdetulek, mida me Septembris tähistasime on tõenduseks, et meil on mõistest vana erinev arusaam.
  Pean silmas siinkohal tänapäeva arvutimängurite mõistes eelajaloolisi mänge, mis tegelikkuses siiski selle aastatuhande esimese viie aasta sisse käivad. Ja nende puhul pole ma nii kindel, et arvuti selle convertimise reaalsuses üle elaks.

 8. 😛

  Aga sõltub mängust. WoW näiteks töötab Linuxil kenasti, samuti veel mõned (suht) uued asjad.

 9. öhh.. sata.. “install third parthy SCSI or RAID drivers.. kui ta selle plaadi peale keevitatud sitajunniga hakkama ei saa, ei n2e ta ka sealt otsast ketast. pole vahet mis essspee seal vinniplaadil on, nvidia, inteli ehk jumal auta VIA erinevaid sata draivereid ei ole vinni installisisse esmasesse laadimisse veel pistet.

 10. Mis muljetavaldav jutt peaks tulema teemal “Ma hakkasin tegema seda, mida ma ei oska, ja vaadake mis s..t välja tuli”? Või et “See on täielik saast, sest ma ei saa aru, kuidas see töötab?”

 11. Ma siiski torgiks veel natuke 😛

  Netis on olnud ikka kohutavalt palju nurinat, et eelmine Ubuntu sai ilusti kõikide asjadega hakkama ja uus 6.06 ei saa samal arvutil poolest riistvarast aru… Väga imelik värk igatahes.

  Ise katsetanud pole, olen ka Ubuntu user alates eelmisest versioonist ja upgradesin.

  A ja see imo usual, et XP ei saa pooltest asjadest aru, driverite plaat on must have.

Kommenteerimine on suletud