Crux ja Exit Haapsalus

Raadiost reklaamiti nende kahe bändi kolme kontserti. Eesti kristliku roki üks põhitegijaid [L] Crux oli ammu tuttav (eriti vägev oli nende kunagine kontsert koos Reverend B-ga), Exit jäi kõrva möödunudsuvisel Lootuse festivalil. Reedel Pärnusse ei jõudnud, Viimsi kontsert langes kokku klassiõe juubeliga – jäi üle täna Haapsallu sõita.  Harkujärvel tavapärased meditatsioonid mängitud, lasi Kakk seekord poole missa pealt jalga (eelneval kokkuleppel muidugi) ja lendas Haapsalu poole.  Kuna tee oli remondis ja Haapsalu kultuurikeskus takkapihta, jõudis Kakk kontserdile alles Cruxi poole esinemise pealt.

Aga see osa, mida kuulda õnnestus, jättis hea mulje. Tasemel live, korralik heli, head laulud nii muusika kui sõnade poolelt. Peaks endale paar nende plaati soetama (seni on raadiost kuulatud) – oleks ka kohapealt võinud osta, aga nagu kiuste polnud piisavalt sularaha kaasas.

Soomlaste [L] Exitil aga osutus olema Haapsaluga hoopis huvitav suhe. Nimelt käisid nad siin noorte poistena mängimas 1990. aasta suvel, tulles veel tollasesse NLi ja nähes kogu nõukareaalsust piirikontrollist padutsensuurini. Nüüd olid tollased kutid juba kohati hallisegustena 20 aastat hiljem samas tagasi. Ja trummipulkadest, mille soome trummar siin ühele noorele jumbule kinkis, olevat arenema hakanud toosama Eesti poiste punt, kellega koos täna laval oldi.

Aga Exit on huvitav bänd. Rokkbändina küllaltki suur (solist, kaks võrdselt head kitarristi, kaks klahvimängijat, bass ja trummid), väga hea vokaaliga (kõik peale trummari laulsid ning neist neli ka solistina), veidi ebasoomlaslikult mažoorse helikeelega (võib-olla ehk Pave Maijanen, Miljoonasade ja Dingo läheksid samasse ooperisse) ja samas heas mõttes  üdini soomlaslikud.  Kiriku poole pealt on nad kirju seltskond eri konfessioonidest ning näib, et inimestena elukogenud ja humoorikad tüübid.  Võib-olla suudab just sedasorti punt panna eestlast märksa edukamalt vaimulikel teemadel mõtlema kui erinevad otseselt kiriklikud üritused.

Aga kontsert oli kokkuvõttes väga asjalik – hea muusika, normaalne saund, saal häälekalt kaasaelavat publikut täis. Pluss veel see midagi, mida tavalistel kontsertidel ei kohta. Sedalaadi asju võiks rohkemgi olla.

Exit Haapsalu laval

P.S. [L] Pekka Simojoki oli siiani Kakule tuntud kui mitmete ebasoomlaslikult mažoorsete ja helgete gospellugude autor, mida on kuuldud eri esitustes ja ka ise mängitud. Alles täna selgus, et sellenimeline härra on Exiti frontman… Nii et nüüd sai selgeks, kust bändi hea repertuaar tuleb. Ja kõigele lisaks on sellil sindrima uhke rokihääl ka veel.