Euroopast tuleb paha haisu

Aeg-ajalt tuleb sealt ka arukaid otsuseid – nii on seni tarkvara patenteerimine õnnestunud EU tasandil kehtetu hoida ning kurikuulus Sarkozy algatatud “kolme löögi” seadus (kolm korda piramisega vahelejäämine võtab netiühenduse ära) põrus kah. Nüüd on aga paar üsna hullu seadustepaketti seal taas kord üleval.

Esimesel juhul on tegu nn [L] telekomipaketiga, mis “tarbijate õiguste” ilusa sildi all võimaldab teenusepakkujatel otsustada, mida nende tarbijad netis tohivad teha ja mida mitte. Ehk tõsine üritus neutraalsele ja vabale Internetile vesi peale tõmmata, kuna enamik teenusepakkujaid istub kenasti RIAA, MPAA, BSA ja muude lombitaguste “seaduslike varaste” lõa otsas.

Teine tore asi on [L] ACTA ehk Võltsimisvastane Kaubanduslepe, mida üritatakse praegu [L] täpselt samasuguse sohiga läbi suruda nagu omal ajal tarkvarapatente.  Kui juba jälle selliseid meetodeid kasutatakse, siis on midagi ikka väga kõvasti lahti.

Loodetavasti on tegu WIPO surmaeelse tõmblemisega. Kui nad aga tõesti oma tahtmise saavutavad, siis on Euroopas täpselt sama palju demokraatiat alles jäänud kui lombi taga.