TLÜ uus magistriprogramm

… sai täna avalikkuse ette toodud. See on edaspidi ilmselt ka Kaku üks põhilisi tööpõlde, nii et loodetavasti saab asjast asja.

IMKE (mitte J.M.K.E. 🙂 ) , ameerika keeles Interactive Media and Knowledge Environments ja maakeeles Interaktiivne meedia ja teadmuskeskkonnad on lühidalt öeldes rahvusvaheline ingliskeelne magistriprogramm, kus ühena esimestest samalaadsetest on lisaks uuele meediale tugev rõhk ka kogukondlikul arendusel, info vabal levikul ja vabal tarkvaral. Kaku käpp oli kava väljatöötamisel päris kõvasti sees ja sealt võib üht-teist huvitavat oodata. Kasvõi ühe esimese ametliku kursusena BSA liinist tublisti kõrvalekalduvat intellektuaalomandi käsitlust…. Ja kogu lugu on TLÜ konteksti arvestades hämmastavalt konkreetne ning pigem IT- kui kommunikatsiooni- vm teooria keskne. Mauri Kaipaise “importimine” Helsinkist seda kava vedama on end igati õigustanud.

Nii et natuke häbitut reklaami ka – suvel hakatakse vastu võtma. Tahetakse nimelt kirjut seltskonda eri taustadega inimesi, eeldatakse vaid korralikku arvutikasutusoskust ning muidugi piisavalt head inglise keelt, et selles keeles õppida. Lähem info on [L] siin.

2 mõtet “TLÜ uus magistriprogramm” kohta

  1. Usun et hea ja vajalik asi, kuid meedia on väga kindel ja selge mõiste. Sirvisin läbi need uued TLÜ magistriõppekavad- paistab, et lisaks IT osakonnale püüavad ka Filoloogid oma erialast tegevust läbi meedia võtme näha. See on kurb, sest see, kui televiisoris vorsti näidatakse ei tee televisioonist veel toidukaupmeest ega see, kui arvutikoll end meediaspetsialistiks nimetab temast turundus ja suhtekorraldusinimest. Harodusklassifikaatoris on meedia selge ja ühene inimkommunikatsiooni osa ja seega sotsiaalteaduskonna pärusmaa. Teiste puhul vaid alatu ja sageli tudengit lollitav reklaamitrikk. Sorry poisid.

  2. Mõnes mõttes on Sul õigus – paljas nimemuutus sisumuutust kaasa ei too. Samas on mõiste “uus meedia” / “new media” mõnevõrra teise sisuga kui Sinu poolt mainitud turundus ja suhtekorraldus, olles tollelesamale arvutikollile märksa lähem valdkond kui vanemas mõistes meediaspetsialistile. “Vana meediaga” (kui seda nii nimetada) haakub seal ehk ka üht-teist, kuid selle programmi nimes on minu arust rõhk teisel poolel – “knowledge environments”. Siia alla läheb suur osa uuema aja teemasid alates kogukondlikust tarkvaraarendusest ja võrgupõhistest lahendustest ning lõpetades intellektuaalomandi mitte-BSAliku käsitlusega. Neid asju senine meediaasjandus ilmselt ei õpeta. Seega arvan, et kuigi nimes on “meedia” sees, siis see ei ole mõeldud “tudengite püüdjana”, kuna asja tegelik sisu on ju samuti veebis must valgel ära toodud.

Kommenteerimine on suletud