Tsirkus partseloona läppariga

Oli pikemat aega plaan perre läppar soetada. Ehkki töö juurest on korralik pill (Dell Latitude C640) kätte antud, võiks igaks juhuks ka endal asi olemas olla, pealegi on seni Kiisut teeninud vanake Dell (Latitude D300 PII 300MHz) juba väga väsinud olemisega.

Nii saigi reedel sammud K-salongi poole seatud – räägitagu mis tahes, kuid Kakule on sealt üldiselt igati OK kraami tarnitud. Esialgne valik langes HP NX 6125 peale – põgus netiuurimine lubas oletada ka Linuxi tuge, pealegi on HP seniste kogemuste järgi üldiselt kvaliteetseid asju teinud. Paraku oleks pidanud ikka palju rohkem netis tuhnima – tulemuseks oli paras õudukas.

Sai kodus Ubuntu peale lastud – masin käitus umbes nagu kummiliimipurgis ujunud pärdik. Liigutas end üliaeglaselt ja käitus ebaadekvaatselt. X jooksis kokku, masina kiirus oli umbes 100MHz PI tasemel. Mingeid juhtnööre netist leidus – isegi üks väidetavalt ekstra HP-le kohandatud Ubuntu Hoary versioon sai alla tiritud. Kaks päeva mässamist aga erilisi tulemusi ei andnud, tekkis totaalne siiber. Oli mõte Fedorat proovida, kuid ka see ei saavat tolle HP kandlega läbi. Viimaks lõi Kakk käega ja tiris aparaadi K-sse tagasi.

Õnneks suhtusid sealsed sellid mõistvalt. Esmalt anti asemele proovida nende omatehtud HCS – enam põrsast kotis ei ostnud ja installisime kohapeal Linuxi peale (ja hea, et seda tegime). Tulemus – X ei käivitu. Hakkasime juba mõtlema, et tuleks Delli käest üks nende aparaat tellida… Viimaks aga sai riiulist võetud IBMi Thinkpad R50e – esmalt seda ei valinud, kuna masin tundus esmalt tiba lahja (pärast proovides aga oli jõudu piisavalt) ja ka juhtseadmeks oli puuteplaadi asemel vaid seesinane punane julla keset klaviatuuri. Kui aga muud variandid ei sobinud (laiekraanläpakad ei istu), tuli “suur sinine” ära proovida.

Tuleb öelda, et IBM on vist oma Linuxi-sõbra maine ära teeninud – kõik töötas veatult. Konfimine ja info ülevedu võttis aega, kuid nüüd on masin töökorras ja Delli-vanake rändab nädalavahetusel pensionipõlveks Saaremaale ühe hooldekodus elava inimese kätte.

Aga HP läppareid Kakk enam ei näpi.

4 mõtet “Tsirkus partseloona läppariga” kohta

  1. Miks sa siis ometi seltsimeestega ei konsulteeri enne äraostmist? Oleks sulle kohe T40 soovitanud, mis meil juba igati soodsa hinnaga (Thinkpadi kohta siis) saada on 🙂

    Aga üldiselt jah, uuemad läpid (6125 on suht värske siiski) on kõik jah, mingeid imekrutskeid täis, mis alati kuskil probleeme tekitavad, stiilis mingi mõttetu PATA SATA üleminek. Kõige kindlam valik on ikka juba paar aastat turul olnud mudel, siis on kõik kiiksud teada juba ja garantiis käivate masinate pealt on juba tüüpvead selgunud.

    Mis aga lahjasusse puutub siis sellest pole ma ausalt öeldes juba paar aastat aru saanud. Mu läpp 1,2Ghz ja muud asjad kah pole just bleeding edge aga kõvemat pilli pole mulle vajagi, eeldusel, et mälu on piisavalt. Mu arust võib neid vendi, kel oleks reaalselt vaja 2GHz+, 17″WXGA+, 128MB+ videot ja muid vingeid asju, ikka suhteliselt vähe.

    Muide, neid HP uusi 6110 ja 6125 läppe nimetab rahvas ka liba-thinkpadideks. Kaugelt vaatad – nagu päris läpp, lähedalt vaatad – ikka HP 😉

  2. Hmm, kas ühe HP mudeli kiiks on nüüd mustanud Kaku jaoks kogu HP brandi? Üldiselt Compal, kelle toorikuid kasutavad nii Ordi kui ka Microlink on väga Linuxisõbralik. Ajhaa, mis sellest 1000-kroonisest kleepekast sai, mis IBM’i all ilutseb(s)?

  3. OK, kalamehega nõus – ühe lolli kolaka pärast ei tasu kogu firmale vett tõmmata. Aga siiber oli tõesti suur…

    Mis kleepekasse puutub, siis seda ei hakanud sealt alt maha kiskuma. Teine kleepekas aga, mis klaviatuuri peal paikneb (Designed for XP) rändas kohasesse kohta – kemmergusse loputuskasti peale (teine samalaadne – Intel Inside – oli seal juba enne, Puravik kunagi pani).

    Ja aabile – teinekord küsin nõu, ausalt.

    Seniajani on endal üksnes positiivsed kogemused Dellidega, ehkki neid just pisipehme p…lakkumises üksjagu süüdistatakse. Nii vana PII kui uuem PIV Latitude pole kunagi mingeid erilisi vigureid visanud ja saavad pingviiniga ilusti läbi. Ainus nõrk koht tundub neil olevat CD-ROM, mis aktiivse kasutuse korral suht varakult otsad annab.

  4. Hiljuti sai HP nx6110 peale Ubuntut aetud ja käras küll…enne proovisin FC kah ära, aga sellel ei saanud võrku tööle ja sinna ta soikus.
    Kõige hullem oli pusimine WiFi tööle saamisega, sest enne polnud näppinud ühtegi, aga kui netist õige juhendi kätte sain, siis ndiswrapper abiks ja windowsi draiveriga läks kenasti.

Kommenteerimine on suletud