Palk kahekordistus 7000 kroonini

Pole eriti vasakpoolsete fänn, aga [L] selle Postimehe loo juures hakkab vist enamik normaalseid inimesi mõtlema kivide kogumise peale. Mida %¤&#!! nad vinguvad? Et appi-appi, inimesed peavad tegema rasket ja nüri tööd tervelt 7000 krooni eest kuus? Kõlab nagu omaaegne ETKVL, mida loeti “Elada Teiste Kulul Väga Lõbusalt”…

See vingumine kõlab sama arukalt kui ühe tuntud suurfirma omaaegne õiendamine Douglas Couplandi poolt kasutusele võetud termini “McJob” ümber (tähenduses “rutiinne, vähemakstud, prestiižitu ja tulevikuväljavaateta töö teenindussfääris”; sellisena jõudis see ka Oxford English Dictionary’sse). Nende argument oli minu mäletamist mööda “Mis te räägite, meil saab iga 5000. mänedžeriks!”.

Ja see lõputu jahumine tööviljakuse ümber… Nagu mitmed kommentaatorid ka märgivad – olukorras, kus algseisus oli tööviljakus näiteks 2x madalam kui Soomes (või kus iganes) ja palk 5-6 korda madalam, on teatud perioodil täiesti loomulik, et reaalpalk kasvab tööviljakusest märksa kiiremini (eriti kuna hinnad on praktiliselt võrdsustumas). Või olen ma millestki väga valesti aru saanud?

5 kommentaari postitusele “Palk kahekordistus 7000 kroonini”

 1. Duhh ütleb:

  Tööviljakust kiputakse eraldiseisva nähtusena vaatlema (ja argumendina kasutama) unustades, et tööviljakus=produkt/inimene ning et valmisprodukti maksumuses sisaldub ka sellesama töötaja palk. Ja kui sama töö eest makstakse Soomes 4X rohkem …
  Meil: materjalid + palk 1000+1000
  Soomes 1000+4000
  Ongi 2,5 kordne tööviljakuse vahe.

 2. ititibi ütleb:

  Või võtame näiteks Itaalia (eriti selle “lõunaosariigid”) – tööviljakus (vähemalt?) 2 korda madalam kui Eestis, aga palk ikka 4-5 korda kõrgem… 😀

  Peale selle – üks õige itaallane:
  * ei tööta kunagi puhkuse ajal,
  * ei tee ületunde,
  * ei tööta ühiskonna heaks, vaid hoopiski iseendale,
  * ei ela selleks, et töötada, vaid töötab ainult selleks, et paremini elada.

  Kõige tipuks müüvad nad oma poodides ilusaid riided tunduvalt rohkem ja odavamalt, kui Eesti kauplused koledaid… 😛 Kus on õiglus, ahh???

 3. Kakk ütleb:

  Tjaa, see viimane loetelu paneb küll mõtlema. 🙂 Äkki peaks mõne italiaano siia tooma töötegemist õpetama?

 4. iksu ütleb:

  niiongi!

 5. ititibi ütleb:

  Hahahaa… või äkki peaks mõned eestlased Itaaliasse õppima saatma, kuidas elust rõõmu tunda? 😀

  Muidu väidavad siit läbi kammivad inglise “parmud” 😉 jätkuvalt, et Eesti on üks võimatult üle-internetiseerunud maa ja Venemaaga võrreldes jube igav koht, kus elavad külmad ja ülbed eestlased… (http://filipontheroad.com/2007_08_01_archive.html)

  Mis puutub maarjamaalaste töökusesse, siis selle kohta ütles üks Roomas elav naine nii: kui eestlased asustada Itaaliasse ja anda neile itaallaste kauplemisoskus, oleksid kõik eestlased varsti miljonärid 😉