Parem hilja kui mitte kunagi

Varem ei viitsinud ID-kaardiga eriti jamada, paar väikest katsetust olid lõppenud ebaedukalt ning Elioni stardikomplekti lugeja hakkas hiljuti jaurama firmware vananemise teemadel. Uuendamist üritades selgus, et lihtsam on pangas käies uus lugeja soetada.

Nädalapäevad varem olid sama murega tulnud juba aastajagu Ubuntu peal elavad vanemad. Ja kanäe – [L] Martini juhtnöörid ideelabor.ee lehelt toimisid nagu kellavärk ning emme sai nagu naksti oma pangakonto kätte. Nii tekkis mõte see asjandus ka enda masinas korda ajada (eriti kuna SEB langetas hiljuti päevamakse limiiti koodikaardiga sisselogimisel). Käisin SEBist läbi ja soetasin kaks SCR3310 lugejat (teispoolele ka). Konfimine käis ülalmainitud õpetuse järgi sama lihtsalt. Nüüd saab nii panka kui DigiDoci.

Iti-inimese kohta muidugi suhteliselt pikajuhtmeline juhtum… Aga tehtud ta sai. Tänud Martinile asjalike juhiste eest ja üldse suure töö eest Linuxi ja ID-kaardi kokkusebimisel!

Üks mõte siiski – ehkki juhised on head, võiks mingisuguse alamhulga jaoks (näiteks Ubuntu) kirjutada miski lihtsas keeles jupi (äkki ka mingi skripti, mis suurema hulga vajalikke tegevusi automatiseeriks?) ja avaldada selle kasvõi tollelsamal ID.ee lehel. Praegu võib mitte väga tehnilise taustaga huviline hakata apt-get käske pelgama…

Väike märkus SEBile kah: lugeja karbis olev juhend eeldab, et inimene kasutab IE-d ja Windowsi. Kõik ei kasuta (ja neid tuleb järjest juurde). Seetõttu oleks ehk hea mõte lisada praeguse teksti ette näiteks “Alljärgnev käib Windowsi kohta. Muude süsteemide jaoks leiad infot sealt-ja-sealt.”

5 kommentaari postitusele “Parem hilja kui mitte kunagi”

 1. Heiko ütleb:

  Linuxiga on raske jah. Kui muidu veel nagu saab vähemalt terminali taga midagi tehtud, siis 64-bitiga on “no way.” Samas sertkeskuse poolt on tulnud sõnumeid, et miskit nagu ikka tehakse seal… mõeldakse kergelt linuxi inimeste peale ka. Elame, näeme.

 2. Martin ütleb:

  Hei!

  @heiko: 64b Linuxi puhul tean inimesi, kes seda kasutavad pea kõigeks, miks vaja. Heiko, Milles mure või mis wikis katmata?
  @kakk: estobuntu.org peaks tegelikult vastavat mojo-d evima. Võin ka eksida. Viimati püüdis Riik sellega tegeleda, aga läks lurri: http://www.ria.ee/28868

 3. sander85 ütleb:

  hmm, ubuntuliste kohta on ju vähe täpsemalt kirjas siin ka: http://ideelabor.ee/opensource/wiki/IdKaardiTarkvara/UbuntuLinux

  samuti kui lugeda siit: http://estobuntu.com/tee-ubuntust-estobuntu ja lisada vastav repo oma buntulisele, siis peaks saama sealt neid idcard pakke paigaldades vast ka vastava toe automaatsemalt.. aga siinkohal muidugi ei taha pead anda, sest ise ei kasuta seda distrot..

 4. Laur ütleb:

  @kakk

  Estobuntul töötavad kõik libccid toetatud lugejad automaatselt ja kõik vajalikud moodulid on samuti FF vaikimisi profiilis. Nii et 0 muret- kaart enne FF käivitamist sisse ja töötab.

 5. Kakk ütleb:

  Tänud, härrased. 🙂